Американската оръжейна индустрия не е подготвена за конфликт с Китай

Войната в Украйна подчертава неспособността на американските оръжейни компании да попълнят военните запаси

08:00 | 26 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Войната в Украйна разкри широко разпространени проблеми в американската оръжейна индустрия, които могат да попречат на способността на американската армия да води продължителна война срещу Китай, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на ново проучване.

САЩ се ангажираха да изпратят на Украйна повече от 27 милиарда долара във военно оборудване и консумативи - всичко от каски до бронирани машини - след нахлуването на Русия в страната миналата година.

Продължителният конфликт обаче разкри стратегическата опасност, пред която са изправени САЩ, тъй като запасите от оръжия спадат до ниско ниво и отбранителните компании не са подготвени да ги попълнят бързо, според проучването, изготвено от Сет Джоунс, старши вицепрезидент в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

„Изводът е, че отбранителната индустриална база, по моя преценка, не е подготвена за средата на сигурност, която съществува сега“, каза Джоунс в интервю. Индустрията сега работи по начин, „по-подходящ за мирно време“, добави той.

Джоунс каза, че проучването, в което е включена информация от високопоставени военни, служители на Конгреса, индустрията и други правителствени служители, показва колко бързо армията на САЩ ще изчерпи боеприпасите си в потенциален конфликт с Китай в Индо-Тихия океан.

През повече от последните 20 години САЩ бяха въвлечени в партизански войни в Ирак, Афганистан и другаде, стратегия с интензивно използване на войски, но конфликтът в Украйна е до голяма степен конвенционална война, която разчита повече на тежки въоръжения. Потенциален конфликт с Китай в Индо-Тихия океан би се различавал от предимно сухопътната война, която се води в Украйна, но въпреки това ще трябва да черпи дълбоко от запасите от оръжие на САЩ.

Проблемите с индустриалната база, отчасти резултат от остарели военни процедури за сключване на договори и мудна бюрокрация, сега засягат способността да се създаде надеждна възпираща сила в Индо-тихоокеанския регион или да се изправи срещу Китай във военен конфликт, според констатацията на проучването.

Степента на потребление на оръжия от украинците бързо демонстрира предизвикателствата, пред които може да се изправи индустриалната база на САЩ в разширен конфликт за Тайван. Броят на ракетите Javelin, изпратени в Украйна от миналия август, например, се равнява на около седем години производство въз основа на производствените нива за фискалната 2022 г., се казва в проучването.

Броят на противовъздушните системи Stinger, предоставени на Киев, представлява приблизително същия брой системи, изнесени в чужбина през последните 20 години, се казва в проучването. Междувременно повече от един милион 155 mm боеприпаси, изпратени на Украйна от Вашингтон, са свили доставките за армията на САЩ, които според проучването сега се считат за ниски.

Запасите от системата Javelin, артилерийските гаубици и противоартилерийските радари също се считат за ниски, според проучването.

Платформи, като системата за брегова защита Harpoon, която се разглежда като важна част от отбранителната стратегия на Тайван, се считат за средно добре запасени, въпреки че настоящите запаси може да не са достатъчни за военно време.

„Историята на индустриалната мобилизация предполага, че ще отнеме години на отбранителната индустриална база да произведе и достави достатъчни количества критични оръжейни системи и боеприпаси и да рекапитализира запасите, които са били изразходвани“, се казва в проучването.

Докато САЩ и техните съюзници успяха да изпратят оръжия за милиарди долари в Украйна след миналогодишната инвазия, планиращите от Пентагона очакват, че доставки до Тайван няма да бъдат лесни след началото на евентуален конфликт, тъй като китайските сили вероятно ще блокират острова. Вече има изоставане от над 19 милиарда долара американско оръжие за Тайван въз основа на одобрените продажби от 2019 г.

Проучването на CSIS критикува специално към правителството на САЩ, което не успя да се адаптира, оставайки „склонно към риск, неефективно и мудно“, когато става дума за индустриалната база.

„Опитвайки се да предотвратят попадането на военна технология в ръцете на противници, Съединените щати са въвели регулаторен режим, който е твърде бавен, за да работи с критични държави на първа линия“, се казва в доклада.

Проучването цитира един пример, в който решението да се предостави неназована оръжейна система на Тайван, използвайки процеса на продажба на чуждестранна армия на САЩ, добавя две години към датата на доставка, което означава, че са били необходими четири години, тя да се стигне до острова, като се брои двегодишното време за производство.

В същото време САЩ тепърва трябва да се адаптират към военновременен манталитет, който изисква държавна гъвкавост и ефективност, за да позволи на отбранителната индустрия да произвежда повече оръжия. Автократичното правителство на Китай, от друга страна, инвестира сериозно през последните години във военната модернизация.

Серия от военни игри, проведени от CSIS през последните месеци, показа, че САЩ, в случай на конфликт с Китай, може да изчерпят някои оръжия, включително далекобойни, прецизни боеприпаси, за по-малко от една седмица.