SEC наложи глоба от 400 хил. долара на бившия ръководител на McDonald’s

Наказанието е заради подвеждане на инвеститорите относно причините за отстраняването на Стив Истърбрук

20:05 | 10 януари 2023
Автор: Николета Рилска
Стив Истърбрук, бившият главен изпълнителен директор на McDonald's. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg
Стив Истърбрук, бившият главен изпълнителен директор на McDonald's. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Американският регулатор, отговорен за търговията с ценни книжа, повдигна обвинения срещу McDonald’s и бившия главен изпълнителен директор на компанията Стив Истърбрук заради преустановяването на работата на британския бизнесмен в следствие на неудачните му отношения със служителите, съобщава Financial Times.

Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) заяви, че Истърбрук е нарушил разпоредбите за борба с измамите в законите за ценните книжа, като е направил „неверни и подвеждащи изявления“ пред инвеститорите относно обстоятелствата, довели до неговото отстраняване през ноември 2019 г.

Той трябва да плати санкция в размер на 400 хиляди долара и е дал съгласие за 5-годишна забрана да заема ръководни позиции, посочват от SEC.

Комисията също така установява, че McDonald’s първоначално е подходила към прекратяването на работата на Истърбрук сякаш липсва съществен повод, което е позволило на бившия ръководител на компанията да получи пакет при напускане в размер на над 40 милиона долара. SEC обаче не налага финансова санкция на компанията, позовавайки се на нейното „съществено сътрудничество“ за разследването.

Обвиненията стават факт в един от най-необичайните публични спорове в корпоративна Америка. След като уволни разведения си главен изпълнителен директор заради връзка, за която първоначално се твърдеше, че е по взаимно съгласие – компанията обвини Истърбрук през 2020 г. в участие в три други „физически сексуални връзки“.

Той е одобрил дарение на акции на стойност стотици хиляди долари на една от замесените жени, добавят от  McDonald’s.

Адвокатите на Истърбрук първоначално определиха делото на компанията по въпроса като „неоснователно“. Той обаче уреди исковете през декември 2021 г., признавайки, че „на моменти не е успявал да защити ценностите на McDonald’s“, докато веригата си върна 105 милиона долара в парични плащания и субсидии за дялово участие.

SEC потвърди в понеделник, че McDonald’s е била наясно с неподходящите отношения между нейния ръководител и подчинени, но все пак е одобрила първоначалното споразумение, което ѝ позволява да „запази значителен капитал“, който иначе би бил „загубен“.

Истърбрук, посочва регулаторът, е знаел или е бил „безразсъден“ да не е наясно, че неуспехът да разкрие допълнителните нарушения на политиката на компанията ще повлияе на отчетите на McDonald’s пред инвеститорите и на пакета за заплащане, свързан с неговото напускане.

„McDonald’s държи Стив Истърбрук отговорен за неправомерното му поведение. Ние го уволнихме и след това го съдихме, тъй като научихме, че е излъгал за поведението си“, посочват от компанията в изявление след заповедта на SEC.

Адвокат на Истърбрук не е отговорил на запитване за коментар от Financial Times.

Крис Кемпчински, наследникът на Истърбрук, се опита да преориентира компанията към набор от ценности. Служителите на McDonald’s сега са насърчавани да докладват за неправомерно поведение от всички работещи в компанията, включително висши ръководители.

„Когато корпоративните служители покваряват вътрешните процеси, за да управляват личната си репутация или да напълнят собствените си джобове, те нарушават основните си задължения към акционерите, които имат право на прозрачност и честно отношение от страна на ръководителите“, заяви Гурбир Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC.

Двама от петимата комисари на SEC не подкрепиха хода срещу McDonald's, като написаха в изявление в понеделник, че то „изобразява“ компанията „като нарушител на закона за ценните книжа чрез ново тълкуване на експанзивните изисквания на Комисията за разкриване на възнаграждение на изпълнителен директор“.

Комисарите Хестър Пърс и Марк Уйеда, представители на републиканците, заявиха, че обвиненията може да разширят "изискванията за разкриване в непредвидени области — форма на регулаторна експанзия чрез правоприлагане“.

Несъгласието е в основата на дебат относно правоприлагането на агенцията под ръководството на Гари Генслър, председател на SEC, назначен от президента Джо Байдън. Неговите противници търсят повече регулаторна яснота, докато поддръжници твърдят, че правилата са достатъчно ясни.