Недостиг на горива в цялата страна накара Унгария да премахне ценовия таван  

Властите обвиниха санкциите на ЕС срещу руския петрол за проблемите с доставките

12:35 | 7 декември 2022
Обновен: 13:39 | 7 декември 2022
Автор: Мартон Кашник,Золтан Симон
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на унгарският премиер Виктор Орбан премахна спорното ограничени в цената на горивата след като в цялата страна има недостиг на бензин, предава Bloomberg.

Таванът на бензина беше 480 форинта за литър или $1,2, което беше най-ниската цена в ЕС. Той беше премахнат във вторник в 11 вечерта местно време след брифинг на властите в Будапеща. Те обвиниха санкциите на ЕС срещу руския петрол за проблемите с доставките.   

Първоначално след въвеждане на механизма Орбан беше засипан с похвали, защото се смяташе, че това е начин да бъдат предпазени потребителите от рязкото поскъпване на енергията след нападението на Русия над Украйна. Този таван обаче бързо стана нейстойчив, защото търсенето рязко се увеличи, доставките намаляха, а ремонтът за поддръжката на единствената рафинерия в Унгария намали вътрешното производство почти наполовина.

Тази седмица ситуацията бензиностанциите в Унгария беше доста разнопосочна – на едни имаше виещи се опашки от шофьори, които се надяват да налеят гориво, и много други, които бяха отцепени след изчерпване на бензина.

Ситуацията е станала "хаотична" и нейното удължаване застрашава енергийната сигурност на страната, заяви на същия брифинг Жолт Ернади, председател и главен изпълнителен директор на енергийната компания и рафинерия Mol Nyrt.

"Не е добре, когато нещо е скъпо", каза Ернади. "Единственото по-лошо нещо е, когато това нещо липсва изцяло".

Сега Унгария трябва да "възстанови доверието" сред вносителите на петрол, които избягваха страната през последната година, за да не трупат загуби, каза Хернади. Според него "стабилизирането на пазара", включително попълването на резервите, ще отнеме до два месеца.

Унгария трябва "незабавно" да прекрати режима си на ценови ограничения, тъй като те противоречат на "основните правила на икономиката", заяви управителят на централната банка Дьорд Матолчи пред депутатите в понеделник

Той заяви, че ценовите ограничения далеч не забавят инфлацията, а добавят до 4 процентни пункта към основните данни, поради което правителствените оценки за пик от 25% инфлация звучат оптимистично. Ръстът на цените през следващата година може да достигне средно 15-18%, което е най-високото ниво в ЕС, каза Матолчи.

Орбан обяви ограничението за резултат от трудните си преговори с ЕС, които освободиха Унгария от забраната на блока за внос на руски петрол.

Впоследствие той въведе ограничения за цялата икономика, включително за ипотечните кредити, някои корпоративни заеми и дори за основните хранителни продукти. Понастоящем Унгария е на първо място по ръст на цените на хранителните продукти в ЕС.

В съседна Словакия единствената петролна рафинерия се подготвя да увеличи рязко покупките на суров петрол от чужбина като част от процеса на отказване на страната от руските доставки.

Въпреки че страната получи право на изключение, което позволява на рафинерията Slovnaft на Mol Group да продължи да приема руски петрол по гигантския тръбопровод „Дружба“, правилата на Европейския съюз забраняват на компанията да преработва този суров петрол в горива за реекспорт. Поради това тя ще трябва да увеличи вноса от чужбина.

Във вторник председателят на Slovnaft Оскар Вилаги предупреди, че тези мерки може да се окажат недостатъчни, за да се предотврати недостигът на дизелово гориво в региона. Санкциите на ЕС почти изцяло ще прекратят руските морски доставки от 5 февруари и купувачите са изправени пред остра криза, освен ако не могат да си набавят алтернативни обеми. Алтернативен маршрут за доставка на петрол е Адриатическият тръбопровод, но капацитетът му е далеч от нуждите на унгарските и словашките рафинерии.

"В случай на неочаквани усложнения с доставките на петрол по тръбопровода през следващата година страните от Централна Европа ще се сблъскат с недостиг на дизелово гориво и други рафинирани продукти", заяви Вилаги пред репортери в Братислава. " Slovnaft няма да може да изпълни износа си за съседна Чехия", ако има недостиг на суров петрол, каза той.

Slovnaft - чийто капацитет е около 124 000 барела дневно - изнася 60% от продукцията си основно за централноевропейските си съседи - Чехия, Австрия и Полша. Тя има за цел да замени 60% от потреблението си на суров петрол с неруски доставки до декември следващата година, когато ще изтече дерогацията, която позволява на Словакия да продължава да продава продукти, произведени от руски суров петрол, само до Чешката република.

Словашката рафинерия

Намирането на алтернативни доставки и адаптирането на преработката ще бъдат скъпи и отнемат много време.

"Нашата рафинерия трябва да купува два танкера с неруски суров петрол на месец от февруари следващата година, за да продължи да изнася продукти, и четири до пет танкера на месец от декември 2023 г.", каза Вилаги. За пълното адаптиране към преработката на лек суров петрол ще са необходими стотици милиони евро инвестиции, а изграждането на необходимата инфраструктура ще отнеме години.

Вилаги също така заяви, че извънредният данък върху печалбите в енергетиката може да ограничи инвестициите на компанията в инфраструктура, която би позволила преработката на неруски нефт в по-голям мащаб.