Петролът се готви за най-големия седмичен ръст от близо два месеца

West Texas Intermediate се задържа над $81 за барел след серия от четири дневни печалби

09:29 | 2 декември 2022
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към най-големия си седмичен ръст от почти два месеца, тъй като Китай смекчи мерките за Covid, Вашингтон обмисля пауза в продажбите от стратегическите си резерви, а по-слабият долар засили привлекателността на суровините.

West Texas Intermediate се задържа над $81 за барел след серия от четири-дневно поскъване. Покачването на цените идва преди ключовата среща на ОПЕК+ през уикенда и стремежа на Европейския съюз да постигне съгласие за таван на цените на руския петрол в последния момент.

Най-големият вносител на петрол в света Китай заяви, че ще позволи на някои заразени хора да се изолират у дома си, още един признак за смекчаване на политиката за нулев Covid. В допълнение, управителят на Народната банка на Китай И Ган каза, че централната банка сега е съсредоточена върху икономическия растеж, подпомагайки перспективите за потреблението на енергия.

Тази седмица петролът отбеляза рязък скок, след като достигна най-ниското си ниво от 2021 г. в понеделник, като перспективите за търсене се подобряват поради намаляването на осакатяващата политика на Китай за нулев Covid след протестите. Има също така ясни признаци от служители на Федералния резерв, че темпото на повишаване на лихвените проценти ще се забави, тъй като показателят на потребителските цени в САЩ падна под прогнозите.

Китай се движи към повторно отваряне „малко по-бързо, отколкото очаквахме след размириците, които видяхме“, каза Нийл Бевъридж, старши петролен анализатор в Sanford C. Bernstein, по Bloomberg TV в Хонконг. „Ако Китай отвори през следващата година, това наистина ще обърне нещата.“

Подсилване на по-добрата перспектива дойде и от намерението на администрацията на Байдън да спре продажбите от стратегическия петролен резерв и да позволи презареждане на запасите за извънредни ситуации в страната. На валутните пазари индикаторът на Bloomberg за долара продължи отстъплението, още един попътен вятър за суровия петрол.

ОПЕК+ ще се срещне виртуално този уикенд, за да вземе решение относно доставките и има очаквания членовете да поддържат стабилен добив. Търговците също следят за допълнителни подробности относно тавана на цените на руския морски петрол, като ЕС се доближава до съгласие за таван от 60 долара за барел преди крайния срок в понеделник.

Тази потенциална ценова граница от 60 долара за барел „все още е над текущите нива, които Русия получава за своя суров петрол“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. „Ако бъде постигнато съгласие на това ниво, това няма да окаже особено влияние върху руските приходи от петрол в момента.“

Разходите за доставка на руския суров петрол рязко се покачват, тъй като все повече собственици на танкери избягват търговията дни преди по-строгите санкции на ЕС да влязат в сила. Собствениците, които все още са склонни да товарят руски суров петрол, се опитват да таксуват повече за риска.