Вашингтон настоява НАТО да даде приоритет на ограниченията спрямо Пекин

САЩ засилват натиска върху европейските си съюзници за по-твърда позиция по отношение на Китай

10:57 | 30 ноември 2022
Преводач: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ притискат европейските си съюзници да заемат по-твърда позиция спрямо Пекин, като се опитват да използват позицията си по отношение на Украйна, за да получат по-голяма подкрепа от страните от НАТО за усилията си да се противопоставят на Китай в Индо-Тихоокеанския регион, пише Financial Times.

Според хора, запознати с разговорите между САЩ и съюзниците им от НАТО, през последните седмици Вашингтон е лобирал пред членовете на трансатлантическия алианс да втвърдят езика си по отношение на Китай и да започнат да работят по конкретни действия за ограничаване на Пекин.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи противодействието на Китай като своя основна външнополитическа цел в началото на управлението си, но усилията му бяха усложнени от фокуса върху нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Но след като инвазията на руския президент Владимир Путин продължава вече десети месец, Вашингтон полага целенасочени усилия да върне Китай в дневния ред на НАТО, твърдят запознатите.

Те заявиха, че САЩ се опитват да превърнат действията, които предприемат по отношение на Украйна - включително да бъдат най-големият доставчик на оръжия и помощи за Киев - в по-конкретна подкрепа за политиките си в Индо-тихоокеанския регион.

"Промяната от страна на САЩ по този въпрос е забележима", каза един от хората, които не искаха да бъдат назовани предвид чувствителността на въпроса. "Наистина е съвсем ясно, че те са решили, че сега е моментът да направят крачка напред."

Запитан за натиска, високопоставен американски служител отбеляза, че през юни НАТО се е споразумяло за нова "стратегическа концепция", която "разглежда системните предизвикателства", породени от Китай. "Разговорите ни по тези въпроси продължават", добави служителят.

Позовавайки се на това, че 30-те съюзници на НАТО одобриха новата концепция на срещата на върха в Мадрид през юни, служителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че външните министри на НАТО ще "разгледат начините за укрепване на нашата устойчивост и предизвикателствата, породени от КНР [Китайската народна република]" на министерската си среща в Букурещ, Румъния, тази седмица.

"Ние дълбоко ценим и насърчаваме единния европейски подход към Китай", добави служителят.

Координирането на подходите на членовете на НАТО към Китай е на първо място в списъка с теми, които ще бъдат обсъдени на двудневната среща, която започва във вторник.

"Това, което започнахме да правим в рамките на алианса на НАТО, е да мислим за начините, по които алиансът може да отговори на това предизвикателство [от страна на Китай] по конкретен начин", заяви в понеделник Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО. "Съюзниците [ще] се стремят да изпълнят това, за което са се подписали, за да преминат от това, което наричаме оценка на проблема, към решаване на проблема."

Министрите ще обсъдят нов доклад за Китай, чиято цел е да затвърди позицията на алианса, който през юни за първи път определи Пекин като "предизвикателство" за своите "интереси, сигурност и ценности".

В доклада ще бъдат разгледани военното развитие на Китай, усилията му да оказва влияние върху членовете на НАТО и трети страни, както и отношенията на Пекин с Москва, заявиха официални лица.

Но много европейски съюзници са обезпокоени, че обсъжданията могат да отклонят вниманието от това, което те смятат за по-належаща необходимост да се затвърди непоколебимата подкрепа за Украйна.

Освен това, докато ЕС също оценява начините за укрепване на търговските си отношения с Китай, по-голямата част от страните от НАТО, включително Германия и Франция, не са склонни да съгласуват напълно позициите си спрямо Китай с тези на Вашингтон.

"Да кажем, че Съединените щати имат известна склонност да бъдат разпоредителни не само по отношение на Китай, но и за всичко", заяви високопоставен служител на ЕС, който предположи, че в крайна сметка Европа ще се доближи повече до позицията на САЩ. "Ще станем ли, да речем, напълно изолирани и по средата между Китай и Съединените щати? Не мисля, че е така."

Макар че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна принуди Белия дом да засили ангажимента си към европейската отбрана, САЩ дадоха да се разбере, че това е временна почивка от дългосрочното преминаване към противодействие на Китай като основна стратегическа политика в областта на отбраната и сигурността.

Миналия месец администрацията на Байдън публикува своята стратегия за национална сигурност, в която ясно се посочва, че Китай е приоритет за сигурността пред Русия, въпреки "непосредствената и постоянна" заплаха от страна на последната.

В неделя Канада обяви първата си индо-тихоокеанска стратегия, в която очерта нови разходи за справяне с "разрушителния" Китай.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин "не е противник", но подчерта, че алиансът трябва да реагира на китайската военна модернизация, сътрудничеството с Русия и опитите за "контрол на критичната инфраструктура в Европа".

"Така че всичко това налага съюзниците да се справят с него заедно", каза той пред репортери. "И точно това ще направим, когато се срещнем в Букурещ."