IFF: Глобалният растеж през 2023 г. ще бъде толкова слаб, колкото през 2009 г.

Забавянето ще бъде водено от Европа, която е най-засегната от войната, според IIF

10:47 | 25 ноември 2022
Обновен: 11:17 | 25 ноември 2022
Автор: Мария Елена Вискаино
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Световната икономика ще бъде толкова слаба през следващата година, колкото беше през 2009 г. след финансовата криза, тъй като конфликтът в Украйна рискува да се превърне във „вечна война“, каза Институтът за международни финанси (IFF).

Очаква се глобалният растеж да се забави до 1,2% през 2023 г., пишат икономисти, включително Робин Брукс и Джонатан Фортън, в бележка в четвъртък. Когато се коригира за базовите ефекти, това е толкова слабо, колкото беше през 2009 г.

„Тежестта на предстоящия удар върху глобалния БВП зависи главно от траекторията на войната в Украйна“, пишат анализаторите. „Нашият основен сценарии е, че войната ще продължи и през 2024 г., като се има предвид, че конфликтът е „екзистенциален“ за Путин.“

Забавянето ще бъде водено от Европа, която е най-засегната от войната, според IIF. Икономиката на еврозоната ще се свие с 2% след резкия спад на потребителското и бизнес доверие. В САЩ IIF очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 1%, докато Латинска Америка е „положителната аномалия“, с ръст от 1,2%, тъй като износителите на суровини се възползват от предимствата на високите цени на храните и енергията.

Единственият най-голям двигател за глобалната икономика през следващата година ще бъде Китай, където е вероятно разхлабване на Covid ограниченията, според базираната във Вашингтон IIF.

Брукс, главният икономист на IIF, беше сред първите, които прогнозираха еврото да достигне паритет с долара по-рано тази година. Той също така правилно прогнозира рали на бразилския реал преди повечето си колеги.