Турция обвини кюрдската ПКК за бомбения атентат в Истанбул

Турският новинарски канал НТВ съобщи в понеделник, че заподозреният извършител на нападението е жена от сирийски произход и е „признала“ връзките си с ПКК/PYD

12:44 | 14 ноември 2022
Автор: Селджан Хаджаоглу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция заяви, че кюрдската въоръжена групировка ПКК и нейните подкрепяни от САЩ филиали в Сирия стоят зад неделната бомбена атака в популярен туристически квартал на Истанбул, при която загинаха най-малко шестима, а 81 бяха ранени, като идентифицира заловения заподозрян атентатор като сирийски гражданин.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу обвини търсещата автономия ПКК и базираната в Сирия PYD за експлозията на улица Истиклял, която е изпълнена с барове, кафенета и магазини.

Той продължи да упреква Вашингтон за подкрепата на PYD, с която САЩ си партнираха, за да се справят с "Ислямска държава" в Сирия. Турското правителство твърди, че групата е продължение на ПКК, която е определена като терористична организация от САЩ и Европейския съюз.

Турският новинарски канал НТВ съобщи в понеделник, че заподозреният извършител на нападението е жена от сирийски произход и е „признала“ връзките си с ПКК/PYD, цитирайки дирекцията по сигурността в Истанбул.

Съболезнователно съобщение, изпратено от САЩ, трябва да се разглежда като „убиецът се връща на местопрестъплението“, каза Сойлу, добавяйки, че Турция e отказала да приеме съобщението.

„Ние ще отговорим силно на тази атака“, каза той.

Разследващите смятат, че пакет с бомба е бил поставен на пейка от заподозряна жена, каза министърът на правосъдието Бекир Боздаг в неделя, добавяйки, че експлозията е избухнала само две минути след като заподозряната е напуснала района, според кадри от сцената.

Министърът каза в понеделник, че досега са задържани 46 души в рамките на разследването.

Заповедта за атаката е дадена от Кобани, каза Сойлу, имайки предвид кюрдски граничен град в Сирия, който е дом на висши членове на PYD и нейното въоръжено крило YPG. Тези групи контролират около една трета от Сирия, което турското правителство смята за риск за националната сигурност.

Инцидентът дойде в момент, когато членката на НАТО Турция продължава да настоява за пълното сътрудничество на Швеция и Финландия в борбата с ПКК и кюрдските екстремисти в Сирия, преди да одобри кандидатурите им за присъединяване към военния съюз. И двете северни страни многократно са осъждали тероризма и са заявили, че не подкрепят кюрдските групи.

Атаката, която подчертава заплахата от възобновяване на тероризма в една от най-големите икономики в Близкия изток, също дойде, докато Турция се подготвя за президентски и парламентарни избори след около шест месеца.

„Международната общност трябва да знае, че терористичните атаки срещу нашите цивилни са преки и непреки последици от подкрепата на някои държави за терористичните организации“, каза Фахретин Алтън, директор по комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган в понеделник.