ОПЕК+ намалява добива на петрол с 2 млн. барела на ден

То ще се разпредели пропорционално между членовете, но ще наложи само 8 държави да ограничат действителното производство и реалното намаление ще бъде около 880 000 барела дневно

18:12 | 5 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Организацията на страните износителки на петрол + техните партньори наричани ОПЕК+ се съгласи да намали общото количество произвеждан петрол с 2 млн. барела дневно, като се стреми да спре спада в цените на петрола, причинен от отслабването на световната икономика, предава Bloomberg.

Това е най-голямото намаление от страна на картела от 2020 г. насам, но ще има по-малко въздействие върху глобалното предлагане, отколкото предполага числото. Няколко държави членки вече добиват доста по-малко количеството, отколкото квотите им разрешават, което означава, че те вече ще спазват новите си ограничения, без да се налага да намаляват производството.

Въпреки това решението на картела рискува да доведе до нов шок за световната икономика, която вече се бори с инфлацията, предизвикана от високите разходи за енергия. Този ход ще подразни и САЩ - и може да предизвика ответна реакция от страна на Вашингтон. Президентът Джо Байдън посети Саудитска Арабия по-рано тази година в търсене на по-голямо производство и по-ниски цени за американците преди междинните избори през ноември.

Съкращението от 2 млн. барела дневно ще се измерва спрямо същата основа като предишните споразумения на ОПЕК+, заяви пред репортери във Виена след срещата Амир Хосеин Заманиния, управител на ОПЕК за Иран.

Разпределено пропорционално между членовете, това би наложило само осем държави да ограничат действителното производство и да осигурят реално намаление от около 880 000 барела дневно, според изчисления на Bloomberg въз основа на данни за производството през септември.

Цените на петрола в Лондон останаха без съществена промяна близо до 92 долара за барел.

По-рано в сряда представители на САЩ са разговаряли по телефона със свои колеги от Персийския залив, за да се противопоставят на предложението за намаляване на производството, твърдят запознати със ситуацията. Белият дом вече е поискал от Министерството на енергетиката на САЩ да анализира дали забраната за износ на бензин, дизел и други рафинирани петролни продукти ще намали цените, съобщи Bloomberg. Това е спорна идея, но тя набира популярност в някои части на администрацията на Байдън.

Преди срещата във Виена нямаше особени признаци, че натискът от страна на САЩ дава резултат. Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил Ал Мазруей настоя, че решението е "техническо".

"Много е важно то да остане като техническо решение и да не е политическо", каза той пред репортери. "Ето защо е важно да се разгледа техническата страна на уравнението и да се разгледат всички опасения, свързани с икономиката и състоянието на икономиката."

ОПЕК+ вече няма да провежда месечни срещи, каза Заманиния. Съвместният министерски мониторингов комитет на групата, който следи за изпълнението на съкращенията на производството, ще заседава на всеки два месеца, каза той.