Бразилските активи се готвят за ръст, докато Лула и Болсонаро отиват на балотаж

Въпреки че пазарът оценяваше победата на Лула, вероятността за радикално ляво правителство намаля

08:01 | 3 октомври 2022
Автор: Винициус Андраде
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бразилските пазари се готвят да надминат очакванията, след като инвеститорите приветстваха по-близките от прогнозите резултати от първия тур на президентските избори.

Малката преднина на бившия лидер на левицата Луис Инасио Лула да Силва може да го накара да се насочи към центъра преди гласуването на втория тур и да даде приоритет на благоприятни за пазара политики, според анализатори. Междувременно, по-доброто от очакваното представяне на действащия президент Жаир Болсонаро предполага, че той все още има шанс да спечели във втория кръг, което потенциално осигурява приемственост за инвеститорите.

„Резултатите сигнализират, че ако Болсонаро спечели, дневният ред на реформите ще продължи“, каза Луиз Фернандо Фигейредо, бивш директор на централната банка и партньор в Maua Capital. „Но ако Лула спечели, това трябва да бъде по-прагматично правителство, което трябва да е положително за инвеститорите.“

Президентската надпревара в Бразилия сега ще премине на балотаж на 30 октомври, след като нито един кандидат не получи поне 50% от гласовете. Лула получи 48% в неделя, в сравнение с 43% за Болсонаро. Някои социологически проучвания показаха, че Лула, бивш синдикален шеф, който ръководи страната от 2003 г. до 2010 г., може да спечели мнозинство на първия тур.

Бразилските пазари останаха сравнително спокойни в навечерието на тазгодишния вот, въз основа на очакванията, че нито един от двамата водещи кандидати няма да подкопае финансите на страната в краткосрочен план. Бразилският реал е най-добре представящата се основна валута тази година, докато индексът на капитала Ibovespa е нараснал със 7,9% в доларово изражение, в сравнение със спад от 27% за индекса MSCI All Country World Index.

Докато инвеститорите не очакват смущение в макроикономическата политика на Бразилия, Лула и Болсонаро, бивш военен офицер, се разминават по теми, които варират от опазването на околната среда до ролята на държавата в най-голямата икономика в Латинска Америка. Лула беше по-гласен за използването на държавни компании за подпомагане на стимулирането на икономическата активност, докато Болсонаро сигнализира за планове за продължаване на стъпките към приватизация.

Цените на акциите в контролирани от държавата компании може да се повишат в понеделник на фона на по-силната от очакваното подкрепа на Болсонаро. Sabesp, водоснабдителната компания, контролирана от щата Сао Пауло, също може да поскъпне, след като Тарсисио де Фрейтас си осигури изненадваща преднина в надпреварата за губернатор на Сао Пауло. Де Фрейтас по-рано предложи подкрепа за потенциална приватизация на Sabesp.

„Трябва да има голямо покачване в Sabesp“, каза Фредерико Сампайо, главен инвестиционен директор за акции в бразилското звено на "Франклин Темпълтън".

Листнатият в Япония Next Funds Ibovespa Linked борсово търгуван фонд спечели 2,6% в 11:25 ч. Токийско време в понеделник.

Ето какво казват финансовите мениджъри и анализатори:

Наталия Гурушина, икономист на развиващите се пазари с фиксиран доход във Van Eck Associates Corp:

„Резултатите от първия тур са по-благоприятни за пазара, отколкото предполагаха предизборните проучвания. Маржът е много малък, а това означава, че несигурността около изхода от президентските избори ще продължи до последния момент. Подобряващите се основи на Бразилия – особено дезинфлацията и донякъде по-добрата перспектива за растеж – могат да повишат шансовете на Болсонаро.“

Джаред Лу, портфолио мениджър в William Blair Investment Management LLC:

„Въпреки че очаквахме социологическите проучвания да не представят пълната подкрепа за Болсонаро, това е по-напрегната надпревара, отколкото смятахме, че ще бъде. Лула ще трябва да работи повече, за да привлече центъра. Това също така означава, че ако Лула в крайна сметка спечели, няма да имаме толкова силен мандат, колкото мнозина смятаха, че ще има."

„В крайна сметка това е добър знак за бразилските активи. Въпреки че пазарът оценяваше победата на Лула, вероятността за радикално ляво правителство намаля. Това, което би било най-добро за бразилските рискови активи, е приемствеността на политиката.“

Алберто Рамос, главен латиноамерикански икономист в Goldman Sachs Group Inc:

„Очаква се бразилските активи да се отворят (леко) нагоре предвид вероятността от по-конкурентна надпревара. От ключово значение за посоката на пазара и цените на активите ще бъдат анкетите след първия кръг на гласуването“

„Очакваме конкурентен и вероятно много поляризиран балотаж на президентските избори.“