Байдън обяви взривовете по "Северен поток" за умишлен саботаж, за който Русия лъже

Норвегия обяви, че засилва патрулите на енергийните съоръжения на страната, а Германия, Франция и Великобритания засилват наблюдението на нефтени и газови инсталации в Балтийско и Северно море

11:32 | 1 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън обяви, че масовото изтичане от газопроводната система "Северен поток" в Балтийско море е умишлен акт и че не трябва да се вярва на руските изявления за инцидента.

„Това беше умишлен акт на саботаж. И сега руснаците разпространяват дезинформация и лъжи“, каза Байдън пред репортери в петък в Белия дом.

„Работим с нашите съюзници, за да стигнем до дъното какво точно се е случило и по мое указание вече започнахме да помагаме на нашите съюзници да подобрят защитата на тази критична инфраструктура“, добави той.

Въпреки че Байдън не предостави доказателства за заключението на САЩ, неговите твърдения бяха най-силното американско изявление досега относно твърденията, че саботаж е предизвикал подводните експлозии. Неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан по-късно каза, че поради дълбочината на тръбопроводите атаката изисква „известна степен на сложност“.

Но той отказа да обвини Русия, като каза, че САЩ се нуждаят от повече информация за инцидента. Съливан каза, че САЩ не вярват, че някой съюзник от НАТО е отговорен.

„Не искам да изпреварвам себе си по отношение на твърденията как точно се е случило това или кой точно го е направил, докато не застанем на твърда основа“, каза Съливан, цитиран от Bloomberg.

Байдън каза, че САЩ планират да изпратят водолази на мястото, за да помогнат в разследването. Досега са открити четири теча в тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Часове по-рано Норвегия обяви, че засилва патрулите на енергийните съоръжения на страната и че Германия, Франция и Обединеното кралство предоставят помощ, като засилват наблюдението на нефтени и газови инсталации в Балтийско и Северно море. Частни компании – включително ConocoPhillips и TotalEnergies SE – са повишили сигурността след взривовете и докладите за дронове в близост до техните офшорни съоръжения.

Цените на природния газ в Европа паднаха по-рано в петък, тъй като министрите подкрепиха мерки за овладяване на енергийната криза в региона.

Руският президент Владимир Путин по-рано в петък обвини САЩ и техните съюзници в организирането на взривовете срещу тръбопроводите по време на реч, обсъждаща превземането на украинска територия от Русия, но не предложи доказателства в подкрепа на твърденията си. Байдън категорично отрече отговорността на САЩ.

„Просто не слушайте какво казва Путин“, каза Байдън. „Това, което той казва, ние знаем, че не е вярно.“

Германският министър на икономиката Робърт Хабек предположи в петък, че опроверженията на Путин може да са опит за изместване на отговорността, като същевременно каза, че лидерите трябва да изчакат резултата от текущото разследване.

„Да каже Русия „не сме ние“ е като да каже „аз не съм крадецът“, каза Хабек пред репортери в петък в Брюксел след среща на министрите на енергетиката на ЕС.

Байдън също каза, че САЩ и светът няма да признаят опита за анексиране на Русия или да бъдат „уплашени от Путин и неговите безразсъдни думи и заплахи“.

„Той не може да завземе територията на съседа си и да му се размине“, каза Байдън. „Толкова е просто.“

Досега западните правителства и служители избягваха да сочат директно пръст, докато Русия обвиняваше Запада.

Държавите от Европейския съюз казват, че смятат, че щетите са причинени от саботаж, но не назовават никого. Фатих Бирол, ръководител на Международната енергийна агенция, каза, че е "много очевидно" кой стои зад това, но не каза кой е той.

Кремъл каза, че обвиненията за руска отговорност са "глупави", а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа.

Путин каза в петък, че Съединените щати и техните съюзници са взривили "Северен поток". „Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците: те преминаха към саботаж“, каза той.

В предишни коментари Белият дом отхвърли обвинението, че е отговорен.

Причини за саботажа

Началникът на германския флот Ян Кристиан Каак говори пред германския всекидневник Die Welt преди да се появи информацията за течовете.

 „Русия също е изградила значителен капацитет под вода. На дъното на Балтийско море, но също и в Аталантическия океан, има доста критична инфраструктура като тръбопроводи или подводни кабели за ИТ."

Близо до „Северен поток“ беше изграден нов тръбопровод между Норвегия, произвеждаща газ, и Полша, която се опитваше да прекрати зависимостта си от руската енергия, правейки региона изключително чувствителен за енергийната сигурност на Европа.

„(Русия) може да сплаши европейците чрез акт на саботаж. Защото, ако са в състояние да взривят тези тръбопроводи на дъното на Балтийско море, те биха могли да направят това и с новия тръбопровод“, каза Кристин Берзина, старши сътрудник по сигурността и защита в Германския фонд Маршал.

Въпреки това, ако това е акт на саботаж, той е повредил тръбопроводи, които са построени от контролирания от Кремъл "Газпром" и неговите европейски партньори на цена, която достигна милиарди долари.

Щетите също така означават, че Русия губи част от влиянието, което все още имаше над Европа, която се надпреварва да намери други газови доставки за зимата, дори ако газопроводите „Северен поток“ не изпомпваха газ, когато бяха открити течовете, казват анализатори.

Кой или каквото и да е виновен, Украйна също може да бъде облагодетелствана. Киев отдавна призовава Европа да спре всички покупки на руско гориво - въпреки че част от газа все още тече към Европа през нейната територия. Прекъсването на „Северен поток“ приближава призива на Киев за пълно ембарго върху горивата на Русия до реалността.

Експерти твърдят, че мащабът на щетите и фактът, че течовете са далеч един от друг на два различни тръбопровода, показват, че актът е умишлен и добре организиран.

Сеизмолозите в Дания и Швеция казаха, че са регистрирали две мощни експлозии в понеделник в близост до изтичанията и експлозиите са били във водата, а не под морското дъно.

Източник от британската отбрана каза пред Sky News, че нападението вероятно е било предварително обмислено и е взривено отдалеч с помощта на подводни мини или други експлозиви.

"Нещо голямо е причинило тези експлозии, което означава, че ... Русия може да го направи. На теория Съединените щати също биха могли да го направят, но аз наистина не виждам мотивацията там", каза Оливър Александър, анализатор на разузнаване с отворен код.

Съединените щати отдавна призоваваха Европа да прекрати зависимостта си от руския газ, каза той, но Вашингтон нямаше очевидна мотивация да действа сега, тъй като "Северен поток" вече не изпомпваше газ за Европа по времето, когато бяха открити течовете, въпреки че тръбопроводите имаха газ под налягане вътре в тях.

„Те вече успяха да спрат "Северен поток 2". Той вече беше мъртъв във водата, не отиваше никъде“, каза той.

Анализатори казват, че е възможно щетите да са нанесени от устройства, които се предлагат на търговския пазар, но предвид мащаба и прецизността е по-вероятно да са били нанесени от актьор с достъп до по-сложна технология.

Американският новинарски канал CNN, цитирайки три източника, съобщи, че служители на европейските служби за сигурност са забелязали помощни кораби и подводници на руския флот недалеч от местата на взривовете на Северен поток. Запитан за информацията, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че е имало много по-голямо присъствие на НАТО в района.