Южна Корея намалява производството на чипове за първи път от четири години

Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове с памет, също намалява производството

11:01 | 30 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производството на полупроводници в Южна Корея спадна за първи път от повече от четири години в знак, че производителите се подготвят за забавяне на глобалното търсене.

Производството на полупроводници се понижи с 1,7% през август спрямо година по-рано, което е рязък обрат от ръста от 17,3%, отчетен през юли, показват данни на Statistics Korea в петък.

Първият спад в производството от януари 2018 г. съвпада с нарастване на запасите от чипове с 67,3%, което предполага, че производителите се приспособяват към влошаващите се международни перспективи. Фабричните доставки също се понижиха за втори пореден месец през август, спадайки с 20,4%, съобщиха от статистическата служба.

Триото индикатори предлага най-новите доказателства, че световната икономика се насочва към спад, воден от намаляващото търсене на електроника, което е основен източник на икономически растеж.

В САЩ Micron Technology Inc. представи слаба прогноза за текущото тримесечие, заявявайки, че действа бързо, за да се справи с отслабващото търсене, включително забавяне на производството.

По-рано този месец корейската Samsung Electronics Co. също предупреди за мрачна перспектива за втората половина на годината. Пазарът на динамична RAM, ключовият двигател на Samsung, се срива толкова бързо, че е намалял наполовина между май и юли, според IC Insights.

Производителите на чипове са най-големият индустриален сектор в разчитащата на търговията икономика на Южна Корея, която се бори с високите цени на енергията и валутата, която се обезцени най-много в Азия тази година с изключение на йената.

Micron се готви за масивен спад в търсенето

Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове с памет, намалява производството, за да се справи с рязкото спадане на търсенето.

След като прогнозира тримесечни продажби, които бяха с близо 2 милиарда долара под прогнозите на "Уолстрийт" в четвъртък, компанията заяви, че предприема големи стъпки, за да ограничи доставките. Това включва забавяне на производството в съществуващите заводи и намаляване на бюджета за машини.

Micron и други производители на чипове бяха изключително успешни по време на пандемията, когато тенденцията за работа от вкъщи подхрани търсенето на компютри и други потребителски технологии. Но опасенията от инфлация и рецесия – плюс завръщане в офиса – възпрепятстваха покупките. Това означава, че клиентите на Micron седят върху запаси от неизползвани чипове.

„Гледайки напред, макроикономическата несигурност е висока и видимостта е ниска“, каза главният финансов директор Марк Мърфи по време на конферентен разговор, след като базираната в Бойзи, Айдахо компания публикува своите тримесечни резултати.

Агресивните ходове на Micron за справяне с проблема бяха достатъчни, за да успокоят страховете на инвеститорите в четвъртък. Акциите първоначално паднаха с повече от 4% след прогнозата си, но скоро се възстановиха.

Все пак Micron ще се нуждае от помощ от конкуренти, за да се справи с проблема със свръхпредлагането. Чиповете с памет са уникални в областта на полупроводниците, тъй като са изградени в съответствие с индустриалните стандарти, което означава, че продуктите от конкурентни компании са взаимозаменяеми. Те се търгуват като суровини с публично достъпни цени.

Засега Micron е в трудна година. Очаква продажби от около 4,25 милиарда долара през първото фискално тримесечие, което приключва през ноември. Това се сравнява със средна оценка на анализатори от 6 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg. Като се изключат определени артикули, печалбата ще бъде около 4 цента на акция в сравнение с прогнозата на анализаторите за 87 цента.

Като част от отговора си на спада, Micron ще намали капиталовите разходи с 30% през фискалната си година 2023, каза главният изпълнителен директор Санджай Мехротра.

„Да, имаме предизвикателна пазарна среда, но реагираме бързо с действия“, каза той в интервю. „Фискалната 2023 г. е, разбира се, безпрецедентна среда, но дългосрочните двигатели са непокътнати.“

Клиенти в различни индустрии намаляват поръчките, за да намалят запасите си от чипове, каза той, а индустрията се сблъсква с трудна ценова среда. Micron очаква условията да се подобрят през втората половина на фискалната година, която започва през майското тримесечие.

Акциите паднаха с 46% тази година при затварянето, част от поражението на полупроводниковата индустрия.

През трите месеца, приключили на 1 септември, приходите на Micron се свиха с около 20% до 6,64 милиарда долара, първият им спад от повече от две години. Нетната печалба е 1,49 милиарда долара, или 1,35 долара на акция.