Икономическото доверие в еврозоната е най-ниско от 2020 г.

Несигурността сред домакинствата е най-висока за всички времена

19:00 | 29 септември 2022
Автор: Крейг Стърлинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната падна до най-ниското ниво от 2020 г. този месец, тъй като рекордната инфлация и перспективата за първата зима от десетилетия без руски газ хвърлиха сянка върху региона.

Изследването за настроенията, направено от Европейската комисия, показва спад до 93,7 през септември. Това е по-малко от средната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти и най-ниското от ноември 2020 г. Резултатът бележи седми пореден месечен спад.

Всички показатели, включени в индекса, от услугите до индустрията, показаха влошаване, като потребителските настроения спаднаха най-много. Несигурността сред домакинствата е най-висока за всички времена.

Резултатът илюстрира удара върху настроенията след спирането на руските газови потоци през тръбопровода "Северен поток 1" по-рано този месец, както и нарастващите икономически щети, нанесени от последиците от половингодишната война, бушуваща на границата на региона.

Проучването също така показа повишаване на инфлационните очаквания на потребителите, въпреки че този показател остава забележимо по-нисък от пика по-рано тази година.

Политиците се притесняват, че очакваните увеличения на цените могат да излязат извън контрол. В сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард отбеляза на събитие в Берлин колко внимателно служителите наблюдават мерки като тази.

„Гледаме какво ни казват нашите сценарии, правим анализ на чувствителността, разглеждаме проучвания, опитваме се да разберем какво точно е в съзнанието на инвеститорите, в съзнанието на потребителите“, каза тя. „Трябва да сме сигурни, че тези инфлационни очаквания ще останат фиксирани на ниво от 2%.“

С увеличения на потребителските цени на ръба на двуцифрени цифри - последните данни ще излязат в петък - ЕЦБ осигури две агресивни повишения на лихвените проценти и обеща още предстоящи.

Понастоящем инвеститорите виждат 75% шанс за второ увеличение от 75 базисни пункта при следващото решение на 27 октомври.

Някои политици открито призовават за такова голямо увеличение, стъпка, която би довела общата сума от юли до комбинирана сума от 2 процентни пункта.

Въпреки че икономическото доверие в еврозоната се влошава, то все още е много по-високо от най-ниското ниво от април 2020 г., точно след като пандемията наложи глобални блокирания. Очакванията за заетостта остават над дългосрочната средна стойност.

Перспективите на региона вероятно ще продължат да потискат настроенията, тъй като сезонното студено време обхваща континента. Само тази седмица ОИСР заяви, че „Европа по-специално поема цената на войната в Украйна и много икономики са изправени пред трудна зима“.

„Идват по-лоши времена“, заяви словашката централна банка в сряда.