За европейските акции е по-добре еврото да поскъпне спрямо долара

По-слабата валута има предимства за борсите, но те не могат да компенсират причините зад отслабването ѝ

18:15 | 15 септември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Ефектите от енергийната криза в Европа са видими при всички активи и не на последно място при валутите. Еврото е близо до паритет с долара – 20-годишно дъно на цената на единната валута. Цената на паунда е близо до най-ниските си нива, регистрирани в най-тежкия период на коронавирусната пандемия, пише Шарън Бел, стратег на Goldman Sachs за Европа, цитиран от Financial Times.

Силата на долара през последните месеци отчасти се дължи на затягането на паричната политика на Федералния резерв, но също така и на по-високата устойчивост на американската икономика. Или казано по друг начин – на нестабилността на Европа. Средностатистическото домакинство в САЩ може и да консумира много повече енергия, отколкото средностатистическото домакинство в Европа, но за разлика от европейците, американците се радват на енергийна независимост.

Корекциите при обменните курсове може да имат някои ползи. Колапсът на европейската валута би могъл да има плюсове, особено за международните компании с големи капитализации. Едва 40-процентен дял от дружествата в индекса Stoxx 600 генерират печалбите си от продажби в Европа. Около 25-процентен дял са генерирани в Северна Америка, малко над 20% - в Азиатско-тихоокеанския регион, и останалата част – от други развиващи се пазари. Междувременно европейските компании с високи оценки имат най-големи експозиции към САЩ като страна – по-големи от общите им продажби в Германия и Франция.

За международните компании обезценяванията на валутите значат две неща. Първо – продажбите и печалбите, които могат да се генерират в чужбина, изглеждат много добре, обърнати в местна валута. Второ – ако произвеждате в Европа и изнасяте в САЩ (и други пазари, работещи с долари), конкурентоспособността ви би се подобрила. Исторически всеки спад в цената на еврото с 10% е добавял около 2 до 3% печалба на акция на дружество от Stoxx 600.

Ефектът от движенията във валутните курсове върху печалбите на европейските компании вече стана ясен през тази година. Прогнозите за резултатите на европейските компании с големи експозиции към САЩ се повишават с 10% - значително повече спрямо на дружествата с най-големи експозиции у дома.

Влиянието е дори по-голямо във Великобритания. Компаниите от индекса FTSE 100 генерират 75-проценрен дял от продажбите и печалбите си извън Кралството, като значителна част от тях са в долари. Инвеститорите печелят директно, като се има предвид, че около 40-процентен дял от дивидентите на дружествата в FTSE 100 се изплащат в долари. В допълнение към това британският фондов пазар има относително висок дял на компании, ориентирани към суровините, които печелят от нарастващите цени през последните месеци. Не е изненадващо, че FTSE 100 се представя по-силно от повечето основни индекси през тази година, въпреки че британската икономика определено не е в добра форма.

Но добрите новини трябва да са умерени. Слабостта в единната валута е функция на загубата на конкурентоспособност на региона на фона на нарастващите цени на енергията. Еврото отслабва, но това не помага на търговските позиции на Германия, които всъщност се влошават.

Също така по-малките и местните компании са ударени от по-високите цени на вноса и по-ниските маржини. Цената на вносните стоки за германския бизнес се повиши с 40% спрямо нивото ѝ в началото на 2020 г. За американските компании цената на вносните стоки се повишава с едва 16% през същия период. Нещо повече – отслабващата валута значи, че клиентите на компаниите също страдат от по-високите цени заради всички вносни стоки и енергията, която купуват.

Когато валутите в Европа са силни, инвеститорите често се питат дали това ще бъде пречка за печалбите и конкурентоспособността в региона. Истината е, че европейските валути обикновено са силни, когато икономическият растеж е силен и рисковете са ниски, парите текат към Европа и инвеститорите са ентусиазирани от възможностите. В допълнение, силните валути са склонни да поставят инфлацията под контрол. Това обикновено са подходящи моменти за инвестиране на европейските фондови пазари.

Обратното също е вярно: когато европейските валути отслабват, както се случи тази година, положителният ефект върху конкурентоспособността или ефектът върху приходите от чужбина обикновено не са достатъчни, за да компенсират причините за спада. Те обикновено включват слаб растеж и повишени рискове – като суверенни или енергийни проблеми. За повечето инвеститори, компании и потребители в Европа възстановяването на цената на еврото би била добре дошла новина.