Технологичните компании ще загубят приходи и 10% от оценката си заради долара

Технологичният сектор е най-големият от S&P 500 и представлява близо 27% от него

18:25 | 26 септември 2022
Обновен: 19:04 | 26 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голямата технологична разпродажба от 2022 година далеч не е приключила, а инвеститорите се готвят за големи разлики между очакваните и реалните приходи, които може да доведат от срив от 10% в индекса Nasdaq 100.

Повече от две трети от 914 респонденти в проучването MLIV Pulse смятат, че печалбите на технологичните компании ще разочароват пазара през 2022 г. Фирмите, включително Google на Alphabet Inc. са изложени на риска рекламодателите да намалят разходите си, тъй като световната икономика изпитва затруднения, докато стрийминг услугите, включително Netflix Inc. са изправени пред отлив на чувствителни към цените абонати.

Nasdaq 100 е спаднал с около 31% от началото на годината, като е изтрил трилиони долари пазарна стойност, тъй като инвеститорите преоценяват стойността на много бизнес модели след пандемията. Повишаването на лихвените проценти се отразява на акциите и намалява стойността на бъдещите им печалби. Инфлацията повишава разходите, а по-скъпият долар натежава върху печалбите и заплахата от рецесия нараства. Търговци на дребно като Amazon.com Inc. откриват, че някои от техните преки отговори на пандемията на Covid-19 - като огромни инвестиции в складове и работници, които да опаковат продуктите в тях - се обръщат срещу тях.

Apple Inc. заяви, че ще повиши цените в своя магазин за приложения App Store в Азия и страните, които използват евро, тъй като стойността на чуждестранните валути се срива спрямо долара. Microsoft Corp. понижи прогнозата си заради силната позиция на валутата през юни. А през юли Sony Group Corp. предупреди инвеститорите за влиянието на забавянето на световната икономика, особено в Европа, и за неблагоприятните последици от силния долар върху финансовите ѝ резултати. Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на американската валута спрямо 10 водещи световни валути, постави нов рекорд след тези съобщения.

Очаква се приходите на технологичните гиганти да изостанат от тези на компаниите от S&P 500 през третото и четвъртото тримесечие. По данни на Bloomberg Intelligence печалбата на акция на технологичните компании се очаква да спадне с 6,6% на годишна база през третото тримесечие в сравнение с 3,2% ръст за целия S&P 500. От 1 юни досега 12-месечната прогнозна печалба на акция на Nasdaq 100 се е понижила с около 2,9%, в сравнение с 0,8% спад за S&P 500.

Междувременно инвеститорите на дребно и професионалните инвеститори също са настроени негативно към метавселената. Повече от 70% от анкетираните в MLIV Pulse заявиха, че знаят какво е метавселена, но че тя няма да промени начина, по който взаимодействат с хората и бизнеса през следващите две години. Това мнение се вписва неловко в начина, по който Марк Зукърбърг описа потенциала на метавселената. Това е "следващата граница", каза той, когато промени името на компанията си от Facebook на Meta Platforms Inc.

Компанията му заяви, че инвестициите в Reality Labs, подразделението на Meta, което произвежда хардуер като слушалки за виртуална реалност, са намалили оперативната печалба с 10 млрд. долара през 2021 г. Производителят на чипове за компютърна графика Nvidia Corp. иска неговата платформа Omniverse да захранва някои от основните рамки за метавселената, както и производителят на софтуер Unity Software Inc. Безброй технологични компании, както големи, така и малки, имат големи амбиции за метавселената. И все пак, въпреки големите обещания от страна на лидерите в индустрията, респондентите от MLIV не изразяват ентусиазъм по отношение на нейния потенциал.

Ще бъде

От друга страна, технологичните компании, които се фокусират върху устойчиви и енергийно ефективни продукти, вероятно ще се възползват от безпрецедентната енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна. След като Русия ограничи доставките на природен газ за силно зависимите си съседи, цените на електроенергията скочиха до рекордни нива, а правителствата се борят с потенциален икономически срив.

Инвеститорите очакват, че високите сметки за електроенергия и недостигът на горива стимулират разработването на екологични решения. Най-оптимистично настроени са участниците в търговията на дребно, като 63% от анкетираните заявяват, че според тях кризата с газа и петрола ще насърчи развитието на устойчива електроника. Шестдесет процента от професионалните респонденти са съгласни с това.

"Ако бяхме инвестирали повече в енергийна ефективност и повече във възобновяеми енергийни източници, тогава щяхме да сме в по-добра позиция", заяви Рейчъл Кайт, декан на училището "Флетчър" към университета "Тъфтс", в интервю за телевизия "Bloomberg".

Подкрепа за

"Почти петкратното покачване на цените на природния газ в Европа през последните 12 месеца осигурява добър попътен вятър за доставчиците на оборудване за чиста енергия, като компании като SolarEdge или Enphase са на път да увеличат продажбите си с повече от 50% през тази година", каза Роб Барнет, старши анализатор по въпросите на чистата енергия в Bloomberg Intelligence.

Анкетираните са малко по-обнадеждени, когато става въпрос за тяхното позициониране. Около една трета заявяват, че планират да увеличат експозицията си към технологични акции, малко под една трета - че ще я намалят, а останалите - че ще запазят позицията си през следващите шест месеца. Техническите технологии остават привлекателни по някои показатели, като например текущото съотношение цена/печалба в сравнение с 10-годишната средна стойност, а компании като Apple все още генерират огромни приходи. В общия случай е трудно да се избягват всички технологични компании – те са най-големият сектор от индекса S&P 500 и представляват близо 27% от него.