Работата на Уолстрийт отново привлича желаещи след уволненията в технологичния сектор

Компютърните инженери се завръщат в сектора на финансите след обрат във войната за таланти

19:25 | 13 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

След дълги години на борба за привличане на компютърни инженери, много от които предпочитаха да работят за големи технологични групи или стартиращи крипто компании, фирмите на Уолстрийт възстановяват загубените позиции във войната за таланти, докато съкращенията и замразяванията на новите назначения стават обичайна практика в Силициевата долина, пише Financial Times.

След като борсите и банките продължиха да разширяват дейността си въпреки неотдавнашния спад на пазара, мениджърите им смятат, че тяхната относителна стабилност ги е направила по-привлекателни дестинации.

„Определено сме свидетели на наплив от кандидати, идващи от големи технологични и крипто фирми, както и от стартъпи от най-високо равнище“, каза Джош Уудс, ръководител на отдела за технологиите за системна търговия в Citadel Securities, където кандидатурите за технологични роли са скочили с повече от 50 процента през това тримесечие.

„Сега кандидатите гледат на пазара на труда по-реалистично, подобно на начина, по който инвеститорите наистина претеглят внимателно стойността и основните показатели на компаниите по време на спад.“

Падащите цени на акциите и срива в криптовалутите, нарастващите лихвени проценти и страховете от предстояща рецесия доведоха до рязък обрат в състоянието на досега процъфтяващия технологичен сектор. Според Layoffs.fyi повече от 75 000 съкращения на работни места са били обявени досега през 2022 г. и дори компании като Apple и Alphabet са спрели или забавили наемането.

За сметка на това нестабилността на пазара увеличи обемите на търговия в компании като Intercontinental Exchange, която притежава Нюйоркската фондова борса, и Cboe Global Markets, която увеличи размера на своите технологични екипи с повече от една четвърт тази година.

ICE заяви, че нейната „стабилност по време на кризите резонира с кандидатите. Служителите, които са имали повече опит в стартиращи фирми и крипто компании, оценяват „многосезонния“ характер на нашия бизнес.“

Тъй като традиционните финансови компании стават все по-зависими от технологиите, интензивната конкуренция за квалифицирани служители доведе до увеличаване на разходите за заплати. Висш ръководител в голяма банка сподели пред FT, че предизвикателствата са се умножили след популяризирането на дистанционната работа по време на пандемията от коронавирус.

„За инженерите, които работят от вкъщи, не беше трудно да сменят работата си – те просто трябваше да сменят един компютър с друг“, каза той. „Сега това се променя след като дори Apple и Facebook забавят новите назначения.“

През януари Nasdaq заяви, че очаква „засилената конкуренция за таланти“ да бъде ключов елемент от нарастващите разходи тази година, но към края на второто тримесечие главният изпълнителен директор Адена Фридман сподели пред анализатори, че компанията е „започнала да привлича все повече хора, които наистина искат да работят за нас”, включително бивши служители, които са напуснали и искат да се присъединят отново.

Един изпълнителен директор в индустрията заяви, че заплатите на новоназначените служители все още не са намалени, но не се и покачват с предишното темпо.

Все пак някои мениджъри подчертаха, че пазарът остава конкурентен, особено за инженерите с най-търсените умения. Крис Айзъксън, главен изпълнителен директор на Cboe, заяви че „разнообразието и дълготрайността на нашия бизнес . . . ни позволява да инвестираме в бизнеса във време, в което на другите им се налага да правят съкращения”.

Но той добави, че „най-добрите таланти винаги имат възможности. Ще трябва да останем конкурентоспособни с начина, по който възнаграждаваме хората и се стремим да ги задържим”.