Путин увеличава военния бюджет с 43% в подготовка за по-дълъг конфликт

Фискалните прогнози след следващата година предполагат, че Русия е далеч от изготвянето на планове за излизане от военновремева икономика

15:02 | 23 септември 2022
Обновен: 15:38 | 23 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин се подготвя да похарчи много повече за военните през следващите две години от първоначално планираното, тъй като Русия приспособява бюджета си към нуждите на една по-дълга и все по-скъпа война в Украйна.

Разходите за отбрана сега се очаква да надвишат първоначалните бюджетни прогнози за следващата година с повече от 43%, докато свързаната категория национална сигурност и правоприлагане ще нарасне с над 40%, според тригодишен фискален план, видян от Bloomberg.

Фискалните прогнози се променят, тъй като приоритетите се изкривяват в полза на военните и се отдалечават от области като опазването на околната среда. С почти 5 трилиона рубли (84 милиарда долара), или 3,3% от брутния вътрешен продукт, разходите за „национална отбрана“ сега са на второ място след социалните програми на правителството като дял от разходите.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира, SIPRI, изчислява, че линията „национална отбрана“ в бюджета на Русия представлява около три четвърти от общите военни разходи и отчита финансирането на оперативни разходи, както и на доставки на оръжия.

За сметка на това парите за образование и култура едва се увеличават за 2023 г., според документа. Разходите за околната среда ще бъдат с около една четвърт по-малко от първоначално предвидените в бюджета 0,2% от БВП. Първоначалният план предвиждаше разходите за отбрана през следващата година да намалеят до 2,4% от икономическото производство, от приблизително 3,2% през 2022 г. и 2,6% предходната година.

Промяната отразява по-голям ангажимент към война, която вече има огромна цена в кръв и пари на Украйна и Русия. Големите неуспехи на бойното поле накараха Путин да ескалира усилията си да възвърне известна инерция тази седмица, когато обяви „частична мобилизация“ за мобилизиране на около 300 000 резервисти.

Секретният седми параграф от указа на президента Владимир Путин за мобилизация позволява на Министерството на отбраната да призове един милион души, твърди "Новая газета. Европа", цитирайки източник от президентската администрация

Бюджетният план предвижда разходите за мобилизация на почти 16 милиарда рубли през 2023 г. и 16,5 милиарда рубли годишно през 2024-2025 г. Повечето други подробности за военните разходи остават секретни и само общите цифри се оповестяват публично.

Русия беше сред петте най-големи потребители на отбрана в света миналата година, според SIPRI, който проследява световната оръжейна индустрия. Мозъчният тръст изчислява, че Кремъл е увеличил разходите за военните с 2,9% през 2021 г. до 65,9 милиарда долара, третата поредна година на растеж след спадовете между 2016 и 2019 г.

„Въздействието на първия кръг на мобилизацията ще бъде еднократен удар върху продукцията, който ще задълбочи тазгодишното свиване до -3,75%, въз основа на нашите изчисления. Основният канал е намалената работна сила, тъй като съобщението вероятно ще предизвика вълна от изтичане на работна сила към безопасни места в съседните страни и извън тях – повторение на събитията от февруари", коменитра Александър Исаков, икономист за Русия в Bloomberg Economics.

В четвъртък правителството одобри бюджетния план и сега законопроектът трябва да получи подкрепата на двете камари на парламента и да бъде подписан от президента, за да стане закон. Все още подлежи на промяна, но повечето предположения е малко вероятно да претърпят големи ревизии.

Според последните прогнози бюджетният дефицит ще се разшири през следващата година до 2% от БВП от 0,9% през 2022 г. Правителството ще финансира дефицита предимно с дълг и от резерви. Планът също така предвижда заемане на до 1 милиард долара годишно в чуждестранна валута.

Русия изпадна в неизпълнение по външните си държавни облигации в края на юни в резултат на международни санкции, които блокираха каналите за плащане към задгранични кредитори след нахлуването в Украйна през февруари.

Финансово напрежение

Пренасочването на ресурси и работна ръка към военните ще бъде източване на икономика в рецесия, чийто пазар на труда вече е разтегнат от лоша демография и с безработица на най-ниско ниво за всички времена.

Това също така заплашва да се превърне в напрежение за публичните финанси, особено след почти пълното спиране на доставките на енергия от Русия за Европа. Очаква се годишният износ на газ по тръбопроводите да спадне с почти 40% през 2023-2025 г., според бюджетния план, като доставките на суров петрол се увеличават леко.

Балансът на правителството се задържа добре през кризата, отчасти благодарение на неочакваните печалби от по-високите цени на суровините.

Все пак тегленията от суверенния фонд означават, че той ще се свие с малко над 3 трилиона рубли за две години. Правителството също ще трябва да компенсира по-високите разходи с нарастващи данъци.

Фискалните прогнози след следващата година предполагат, че Русия е далеч изготвянето на планове за излизане от военновремева икономика. В сравнение с по-ранните прогнози, разходите за отбрана ще се увеличат с почти 30% през 2024 г., но все още са в съответствие с предишните допускания за 2025 г.

Наред с други промени, бюджетът също така ще отдели повече пари за „патриотично образование“, програма, която включва исторически експонати и увеличаване на разходите за оборудване на училищата с държавни символи.