Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ген. Запрянов: Мобилизацията показва, че Русия няма да води мирни преговори

ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната, в „Бизнес старт”, 22.09.2022

11:28 | 22 септември 2022
Обновен: 14:09 | 22 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Решението за обявяване на частична мобилизация показва, че Русия няма намерение да води дипломатически разговори и мирни преговори за приключване на тази завоевателна и несправедлива война спрямо Украйна и продължава да се придържа към военния инструмент.  Увеличаването с триста хиляди на военнослужещите, които сега са 900 000 показва, че Русия ще продължи войната. Това каза ген. Атанас Запрянов, бивш заместник-министър на отбраната, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Отнемането на инициативата от Русия от въоръжените сили на Украйна, показването на все по-големи успехи и на все по-дълбоки настъпления, които извършва украинската армия, принуждава Русия да увеличи военния си потенциал на терена”.  

По законите на войната, когато се извършва мобилизация, то част от тези хора ще бъдат изпратени във войсковите части, които сега се намират на фронта в Украйна, за да попълнят техните загуби, а друга част ще бъдат използвани за сформиране на нови формирования.  

Относно перспективата от използване на ядрено оръжие и отправените заплахи от руска страна събеседникът посочи, че приема всичко казано от Русия като реалност.

„Те имат 6600 ядрени бойни глави. Когато една ядрена държава говори и извършва заплахи, трябва да се вземат насериозно.  Не е въпрос  да се предизвиква паника, но на такава ядрена заплаха ядрените държави и неядрените държави трябва категорично да се противопоставят”, подчерта събеседникът.

Ген. Запрянов определи като адекватна и последователна реакцията на ЕС, САЩ и НАТО след новината за частичната мобилизация.  

„Фалшивата риторика на Москва, че НАТО заплашва Русия, се разбра. Защото НАТО не заплашва Русия нито с конвенционално, нито с ядрено оръжие.  Обратното -  Русия заплашва НАТО неоснователно, по същия начин, по който Русия нападна Украйна без никакви основателни причини. Ако има някакъв спор по отношение на източна Украйна за правата на руското население там, има много механизми на Организацията на обединените нации, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и други формати, в които тези въпроси могат да се решават”.

До вчера реално, въоръжените сили на Русия водеха завоевателна война в Украйна на доброволчески принцип. Всички войници, които се набираха, бяха на договорна основа, като професионалисти. Сега се преминава към принудителна мобилизация, която се извършва в момента, в който руската държава не е нападната. Русия обявява мобилизация, което е военновременна мярка за нарастване на способността на въоръжените сили, за да води завоевателна война на чужда територия. Така че е нормална реакцията на руските граждани и на руското общество да протестира, каза ген. Запрянов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.