Кога светът ще превключи към по-ниски лихви - все повече инвеститори залагат на 2024

Инвеститорите продължават да са настроени негативно към Европа и еврото

10:00 | 13 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Все повече инвеститори отдалечават очакванията си за това, кога световните централни банки ще преминат към облекчаване на политиката след настоящия цикъл на затягане, дори и при нарастващата увереност, че инфлацията е достигнала своя връх, пише Bloomberg.

Според проучване на Bank of America Corp., публикувано в петък, все по-голям брой мениджъри на фондове очакват по-широка промяна на политиката през 2024 г. или по-късно. Приблизително една трета от анкетираните предвиждат този срок, в сравнение с около една четвърт миналия месец. 

В същото време анкетата сред 75 инвеститори показва, че мениджърите са все по-разделени по въпроса дали лихвите по държавните облигации са достигнали своя връх, въпреки че все по-голяма част от тях твърдят, че това е така за 10-годишната доходност. Съответно държавните ценни книжа се превръщат в по-привлекателен инструмент за хеджиране за някои респонденти, докато позиционирането на долара спада умерено от 7-годишния връх от миналия месец.

През последните няколко седмици пазарите бяха разтърсени от икономически данни. Тази седмица разликата между доходността на 2- и 10-годишните съкровищни облигации достигна най-ниското си равнище от 1982 г. насам, след като данните за инфлацията в САЩ за юли се оказаха по-слаби от очакваното. Тези данни също така доведоха до спад на долара и до ръст на акциите, тъй като търговците намалиха залозите, че Федералният резерв ще се придържа към агресивния си курс на повишаване на лихвените проценти. Междувременно централната банка не се е отказала от позицията си за борба с високата инфлация. 

"Въпреки осезаемото облекчение на пазарите от движението в правилната посока по отношение на инфлацията (поне в САЩ), инвеститорите са предпазливи по отношение на това колко време ще отнеме връщането към целта (и какво затягане на лихвените проценти е свързано с това)", се казва в проучването.

Допитването е проведено от 5 до 10 август, като са анкетирани 75 мениджъри на фондове в Обединеното кралство, Европа, Азия и САЩ, които управляват общо 1,25 трилиона долара.

Някои други основни изводи от проучването са: 

- Намаляващата част от инвеститорите смятат, че Японската централна банка ще се откаже от отрицателните лихвени проценти през първата или втората половина на 2023 г., като мнозинството от тях отговарят, че не могат да предвидят този ход. Позиционирането на йената и настроенията са леко положителни през този месец.
- Инвеститорите продължават да са настроени негативно към Европа и еврото, особено след като рисковете от рецесия на континента се запазват, а политическите сътресения в Италия се разгръщат. Основното позициониране на еврото се понижи, докато мненията за периферията на еврозоната достигнаха рекордно ниски стойности.
- Макар че някои инвеститори бяха започнали да добавят обратно риск в портфейлите си, повечето все още наблюдават централните банки и инфлацията, преди да предприемат решителни стъпки.
- Оценките за суровините се понижиха, като биковете за суровините останаха малцинство
- Над 50 % от анкетираните заявиха, че поемат по-ниско от обичайното ниво на риск в портфейлите си