Какво да очакваме от централните банки - маневрите в битката с инфлацията продължават

Очаква се Английската централна банка да ускори борбата с ценовия ръст

09:14 | 31 юли 2022
Обновен: 12:38 | 31 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Очаква се през следващата седмица Английската централна банка да засили борбата си с инфлацията, присъединявайки се към около 70 други институции по света, които ще увеличат разходите по заемите с половин пункт, пише Bloomberg.

Очакваният от повечето анализатори и инвеститори ход ще отбележи най-голямото повишение на лихвените проценти в Обединеното кралство от 27 години насам и ще ускори историческия завой от ерата на евтините пари. Управителят Андрю Бейли предположи, че повишението няма да е последното, като заяви, че политиците са готови да действат "решително", ако е необходимо, за да обуздаят инфлацията.

Inflation Fight

Английската централна банка първа сред централните банки на големите икономики повиши лихвените проценти след пандемията, но се бори да не изостава от Федералния резерв на САЩ, който извърши поредните повишения със 75 базисни пункта. Основните лихвени проценти сега са 1,25% за BOE, 2,5% за Фед и нула за Европейската централна банка.

Ходът на централната банка на Обединеното кралство ще засили натиска върху претендентите, които се стремят да заменят Борис Джонсън като министър-председател. Лиз Тръс обеща намаляване на данъците, ако спечели надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия. Риши Сунак твърди, че това ще разпали инфлацията, което ще принуди лихвените проценти да се повишат още повече. 

Тъй като BOE очаква цените да скочат с 11 % през тази година, потребителите усещат най-рязкото свиване на жизнения стандарт от поне две десетилетия и призовават за помощ от правителството. Въпреки това повишаването на лихвените проценти с половин пункт вече не е сигурно. Рисковете от рецесия накараха инвеститорите да намалят залозите за голямо повишение на 4 август. Сега те виждат 70% вероятност за такъв ход, което е по-малко в сравнение с почти сигурния резултат само преди седмица. 

"На заседанието си през юни BOE сигнализира, че ще "действа решително", ако види признаци на устойчив инфлационен натиск. Смятаме, че поредицата от данни оттогава насам ще доведе до повишение с 50 базисни пункта през август. Очакваме политиците да гласуват със 7:2 гласа в полза на повишаването на лихвените проценти от 1,25 % на 1,75 %. Джон Кънлиф и Силвана Тенрейро вероятно ще подкрепят увеличение с 25 базисни точки. Пазарните цени предполагат приблизително 70% вероятност за увеличение с 50 базисни точки", заяви Дан Хансън, старши икономист в Bloomberg Economics.

Междувременно докладът за работните места в САЩ в петък едва ли ще подкрепи по-широкия разказ за рецесията, докато централните банки в Австралия, Индия и Бразилия са сред тези, за които се предвижда да повишат лихвените проценти.

Inflation Fight

Икономиката на САЩ и Канада
Работодателите в САЩ вероятно са създали нови работни места със здравословен, но по-умерен темп през юли, а нивото на безработица е продължило да се задържа близо до петгодишното дъно, прогнозират икономистите в доклада на правителството в петък. Очаква се данните да покажат все още стабилен пазар на труда - въпреки съобщенията, че някои компании, особено в технологичната индустрия, освобождават работници или забавят наемането на персонал.

По-рано през седмицата правителството ще обяви броя на свободните работни места през юни. Макар че през последните месеци свободните работни места намаляха, те остават високи и не са далеч от рекордните 11,9 милиона през март.

Inflation Fight

Тази седмица инвеститорите ще чуят и изказвания на част от представителите на Фед, включително на регионалните управители Лорета Местер, Джеймс Булард и Чарлс Евънс. След като през изминалата седмица повишиха основния си лихвен процент със 75 базисни пункта, наблюдателите на централната банка ще слушат за всякакви улики дали е необходимо подобно по размер увеличение на лихвения процент през септември, след като последните данни показаха слаба икономика и устойчива инфлация. 

В петък Канада ще публикува и доклада си за заетостта през юли. Икономистите прогнозират увеличение на заетостта, след като през юни голям брой работници отпаднаха от трудовия пазар.

Азия
Производствената активност в Китай неочаквано се сви през юли, обръщайки по-ранната икономическа инерция, тъй като спорадичните избухвания на Covid тежат на възстановяването. В понеделник ще бъдат представени показателите на други регионални икономики. 

Inflation Fight

Икономиката на Хонконг вероятно се е свила през второто тримесечие, като по този начин за първи път от 2020 г. насам икономиката се върна в рецесия. 

Широко разпространено е очакването, че шефът на Австралийската централна банка Филип Лоу ще повиши лихвените проценти във вторник, тъй като продължава да наваксва изгубеното време в борбата с ускоряващите се цени. Последните данни показват обща инфлация над 6%, т.е. не толкова необуздана, колкото се опасяваха, което предполага, че повишение с половин процентен пункт ще бъде достатъчно. Поради това вниманието вероятно ще се съсредоточи върху траекторията на лихвените проценти занапред. 

Данните за инфлацията в Южна Корея от същия ден ще формират очакванията за следващото политическо решение на централната банка на Корея по-късно през август. Данните за износа за юли ще покажат как се задържа глобалното търсене, като същевременно ще предоставят най-новия показател за това как слабият вон и нарастващите цени на вноса задълбочават неотдавнашния търговски дефицит на страната. 

Данните за заплатите и разходите на японските домакинства в края на седмицата вероятно ще подкрепят мнението на Японската централна банка, че стимулите засега трябва да продължат. 

Очаква се в петък централната банка на Индия да продължи да затяга паричната си политика, за да защити рупията и да намали инфлацията, като пазарите ще следят отблизо насоките за бъдещия темп на увеличение.

Европа, Близък изток, Африка
В навечерието на решението на Английската централна банка, производствените PMI индекси в понеделник и цените на жилищата в Обединеното кралство във вторник ще покажат забавяне на икономиката.

В Германия, която току-що отчете изненадваща стагнация за второто тримесечие, показателите за фабричните поръчки и промишленото производство за юни към края на седмицата се очаква да потвърдят, че най-голямата европейска икономика е на слаба основа.

В четвъртък Чешката централна банка ще вземе решение за лихвените проценти за първи път след възстановяването на съвета за определяне на политиката, като на мястото на хората, които подкрепиха безпрецедентната вълна от девет повишения на лихвените проценти от миналата година насам, ще влязат членовете с по-слабо изразена позиция.

Ден по-късно Румъния е готова да увеличи допълнително разходите по заемите, за да се опита да укроти най-бързата инфлация от почти две десетилетия, и вероятно ще запази темпа на повишение от 100 базисни пункта. Лицата, определящи лихвените проценти, ще одобрят и нова прогноза за инфлацията.

Inflation Fight

По на юг, публикуваните в сряда данни се очаква да покажат, че турската инфлация се е ускорила допълнително през юни, като вероятно ще достигне 80% на годишна база. Миналата седмица централната банка повиши прогнозите си за инфлацията в края на годината, но заяви, че вижда забавяне на ръста на цените, в което повечето икономисти се съмняват. 

В Саудитска Арабия нетните чуждестранни активи се увеличават през последните три месеца, което е рядко срещано явление, тъй като високите приходи от петрол увеличават хазната на кралството. Новите данни на централната банка в неделя ще покажат дали тази необичайна серия продължава.

Данните от Мавриций в петък може да покажат, че инфлацията се забавя за трети пореден месец. Това може да подтикне централната банка да запази лихвените проценти, когато ще заседава през август. По-рано този месец управителят на Банката на Мавриций Харвеш Сиголам заяви, че бъдещите решения за лихвените проценти ще се основават на вътрешните фундаментални фактори, а няма да отразяват глобалната тенденция за агресивно затягане на паричната политика.

Латинска Америка
Седмицата започва сериозно с данните за чилийския показател за БВП за юни, като показанията вероятно ще бъдат по-слаби от изненадващо силните резултати през май.

Inflation Fight

В данните за паричните преводи на Мексико за юни може да започне да се усеща ефектът от забавянето на глобалния растеж, след като през май те достигнаха рекордните 5,17 млрд. долара на месечна база. В Перу докладът за потребителските цени през юли може да покаже, че както месечните, така и годишните показания се понижават спрямо юни, въпреки че остават доста над целевата стойност на централната банка.

Inflation Fight

Колумбия публикува протокола от заседанието си на 29 юли, на което извърши второ поредно повишение със 150 базисни точки, за да повиши основния лихвен процент до 9%. Данните за потребителските цени, публикувани в петък, може да покачат годишната инфлация до 10%, което е повече от три пъти над целта на централната банка. Устойчиво повишените стойности на основната инфлация карат много анализатори да прогнозират допълнително затягане.

Inflation Fight

В Бразилия данните за промишленото производство през юни подготвят сцената за съдбоносното заседание на централната банка през август. След рекордните 11 поредни повишения на лихвените проценти сред анализаторите няма съмнение, че на 3 август банката ще повиши референтната ставка Selic до поне 13,75%, но няма реален консенсус за това какво ще последва. Дори и институцията да не е приключила със затягането, тя е много, много близо.