Инвеститорите отчаяно търсят поводи за оптимизъм

В настоящата среда дори някои лоши новини или слаби отчети оцветяват борсите в зелено

16:31 | 1 август 2022
Обновен: 19:02 | 1 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Фонд мениджърите бяха почти сигурни, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти миналата седмица с темп, който само преди няколко месеца щеше да изглежда доста тревожен. Централната банка на САЩ увеличи лихвите в съответствие с очакванията с 0,75 базисни пункта за втори пореден път. Старомодните увеличения на лихвите с четвърт процентен пункт са за слабаците (и за централните банкери, които не се справят с инфлацията, насочваща се към двуцифрено ниво), пише Кати Мартин за Financial Times.

Истинското действие обаче винаги е в позицията и коментарите на гуверньора Джером Пауъл. И той не разочарова.

„Тъй като паричната политика се затяга допълнително, вероятно ще бъде подходящо да забавим темпа на увеличения, докато оценяваме как нашите кумулативни корекции на политиката влияят на икономиката и на инфлацията“, посочи Пауъл.

Това е, което пазарите искаха да чуят.

Индексът Nasdaq 100 – в който голям дял имат технологичните акции и пострада значително по-рано през годината, отчете най-доброто си представяне от над две години насам, като се повиши с 4% до края на деня. Бенчмаркът S&P 500 нарасна с 2,6%.

Всичко се дължи на „малкото помощ от Фед“, както заяви Матю Рачетър, Julius Baer. Страховете от по-агресивен Фед и постоянното ускорение на инфлацията бяха болезнени за по-спекулативните акции през тази година. Вече виждаме как Фед леко натиска спирачките.

„Пикът в инфлационните очаквания и при доходността засилва аргументите за поскъпване на акциите“, коментира Рачетър. Според него има добра възможност за закупуване на акции на растеж при ниски нива на оценките.

Някой ден това със сигурност ще бъде вярно. И може би този ден е днешният. Но това изисква способността да се отсее почти всичко останало, казано от Пауъл.

Във Franklin Templeton тонът граничи с объркване. „Финансовите пазари чуха само това, което искаха да чуят и игнорираха останалото“, заяви Сонал Десай. Според нея „това просто поставя началото на корекция и по-голяма волатилност напред“.

Други коментари от същото изявление на Пауъл изясниха, че все още може да е необходимо „необичайно голямо увеличение“ на лихвените проценти в рамките на следващото заседание.

„Той подчерта постоянната сила на пазара на труда и каза, че връщането на инфлацията до целта ще изисква по-бавен растеж и по-висока безработица“, отбелязва Десай. „Досега пазарите изглежда не обръщат много внимание на тази част“, добавя тя.

Пазарите са изключително възприемчиви към подкрепящи новини точно защото тази година е толкова трудна. Проучване сред фонд мениджъри на Bank of America от юли, например, описва нивата на песимизъм като „страшни“.

Според проучването инвеститорите са изтеглили най-голям дял от своите портфейли в кеш от 11 септември. Делът на фонд мениджърите, които посочват, че поемат по-ниски от обичайните нива на риск, възлиза на 58% - най-високото ниво на предпазливост в историята на проучването.

Дори преди решението на Фед пазарните движения предполагаха, че инвеститорите търсят оптимизъм в почти всичко – добри новини; новини, които се оказват по-малко тежки от очакванията; новини, които може да се окажат достатъчно лоши, за да накарат Фед да преразгледа ходовете си.

Това обяснява защо данните от миналата седмица, които показаха второ поредно тримесечие на спад на американската икономика оставиха акциите на зелено.

„Пазарът реагира така, сякаш сме близо до края на волатилността и тя се движи в посока надолу“, заяви Стивън О, PineBridge Investments. „Ние работим въз основа на това, че някои лоши новини са добри новини, като реагираме положително на факта, че виждаме известна слабост в икономическите данни“, обяснява той.

Никой не иска икономиката да пострада твърде много. Това няма да са добри новини за човечеството или за рисковите класове активи. Но ако сте с тази нагласа, „ще е нужна достатъчна слабост, която да накара Фед да преосмисли“ движенията си, добавя О.

Отчаяното търсене на положителни сигнали от всякакъв вид може да се окаже основен фактор за пазарите през останалата част от тази година.

„Най-добре е да се съсредоточите върху това да не губите пари“, посочва Дейвид Олдер, Carmignac. Но в същото време всяка добра новина може да предизвика съществено рали оттук насетне, включително мирен изход в Украйна, смята той. Можем да се надяваме. Фокусът върху това какво може да се обърка има смисъл през 2022 г. Но доброто управление на риска също означава, че инвеститорите трябва да са готови за това, което също може да се подобри.