ЕС и технологичните гиганти си стиснаха ръцете за засилване на борбата с дезинформацията

Facebook, Twitter, Google, Microsoft и TikTok са сред компаниите, които се подготвят за присъединяване към новия режим на блока

17:17 | 14 юни 2022
Обновен: 19:55 | 14 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Най-големите технологични компании в света са готови да се присъединят към актуализираната версия на кодекса за борба с дезинформацията на Европейския съюз, съобщава Financial Times. Европейските страни настояват за по-ефективни мерки към групи, разпространяващи пропаганда и фалшиви новини чрез онлайн платформи.

Facebook, Twitter, Google, Microsoft и TikTok са сред компаниите, които се подготвят за присъединяване към новия режим на блока. Вече са постигнати ключовите отстъпки по отношение на данните, които те са съгласни да предоставят на отделните страни като част от усилията си за борба с дезинформацията.

Ходът е поредната мярка за овладяване на властта на големите технологични компании, като ЕС е в челните редици в борбата за налагане на регулации на интернет платформите, които се превърнаха в ключов начин за получаване на информация и достъп до новини за милиарди хора по света.

Според конфиденциален доклад, видян от Financial Times, актуализираният „кодекс за действия по отношение на дезинформацията“ ще накара технологичните компании да разкрият начина, по който отстраняват, блокират или ограничават вредно съдържание в рекламите и при популяризирането на съдържание.

Онлайн платформите ще трябва да се противопоставят на „вредната дезинформация“ чрез разработването на инструменти и партньорства за проверка на факти. Това може да включва премахване на пропагандата и „индикатори за надеждност“ по отношение на независима проверка на информация по теми като войната в Украйна и коронавирусната пандемия.

Големите технологични групи също така ще трябва да предоставят страна по страна разбивка на усилията си, а не само данни за цяла Европа, както правят към момента.

Технологичните компании се противопоставяха по-рано на този ход, но националните регулатори настояват за по-конкретни данни, така че да могат по-добре да се насочат към тези, които разпространяват дезинформация в конкретната държава.

„За да се отговори ефективно на дезинформацията, има нужда от данни за отделните държави и езици. Знаем, че дезинформацията е различна във всяка страна и големите платформи вече ще трябва да предоставят данни, които ще позволят да се разбере по-добре ситуацията на ниво държава“, коментира Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността.

Кодексът на ЕС беше представен първоначално през 2018 г., но се очаква актуализираната му версия да бъде публикувана в четвъртък.

Йоурова заяви, че пропагандата на Кремъл след инвазията в Украйна е добавила спешност към дискусиите за укрепване на кодекса.

„Действията на Русия помогнаха за оформянето на кодекса за борба с дезинформацията“, каза тя. „След като кодексът започне да функционира, ние ще бъдем по-добре подготвени да се справим с дезинформацията, идваща също от Русия“, изтъкна още Йоурова.

Кодексът ще придобие допълнителна тежест в бъдеще, тъй като ще се прилага чрез Закона за цифровите услуги, който ще накара големите технологични компании да контролират по-агресивно платформите си за незаконно съдържание. Групи, които нарушават правилата, ще бъдат изправени пред глоби до 6% от глобалните им приходи.