Приходите от суров петрол за Москва се свиват, дори когато износът нараства

Русия увеличава износа на петрол от голямото източно пристанище Козмино, за да компенсира частичното ембарго на ЕС

08:01 | 8 юни 2022
Обновен: 11:05 | 8 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия печели по-малко от износа си на петрол, дори когато доставките на суров суров по море достигнаха шестседмичен връх. Това се дължи на големите отстъпки, които Москва трябва да предложи на азиатските купувачи за своите барели, избягвани от Европа, което води до спад на експортните мита.

Общите доставки на суров петрол по море скочиха за седемте дни до 3 юни, достигайки най-високия си размер от края на април. Общо 38 танкера са натоварили 27,6 милиона барела от експортните терминали на страната, показват данните за проследяване на кораби и докладите на пристанищните агенти, събрани от Bloomberg. Това постави средните потоци на 3,94 милиона барела на ден, което е с 10% повече от 3,58 милиона през седмицата, приключила на 27 май.

Европейският съюз най-накрая прие пакет от санкции срещу вноса на петрол от Русия на 2 юни след инвазията ѝ в Украйна в края на февруари. Забраната за покупки на суров петрол, която влиза в сила чак на 5 декември, е ограничена до обеми, доставяни по море и изключва доставките през тръбопроводната система "Дружба". Полша и Германия се ангажираха да прекратят вноса си на руски суров петрол, дори без забрана на ЕС, оставяйки Унгария, Словакия, Чешката република като единствени купувачи. Това трябва да намали доставките за Европа с около 90% от нивото от миналата година, според данни на руския тръбопроводен оператор "Транснефт". България получи разрешение да си доставя руски петрол по море до 2024 г.

Докато самосанкционирането на руския петрол от европейски компании вече е отклонило значителни количества суров петрол към Азия, засега това оказва слабо влияние върху общото ниво на доставките на суров петрол. Около 660 000 барела на ден руски суров петрол е доставян в индийските пристанища през май, спрямо около 270 000 барела на ден предходния месец.

Потоците на суров петрол Urals от терминалите в Балтийско море, основният изход на Русия, се възстановиха през седмицата до 3 юни, нараствайки с 417 000 барела на ден, или 29%, до най-високото си ниво от три седмици. Увеличението беше частично компенсирано от по-ниските обеми от черноморското пристанище Новоросийск, където потоците спаднаха с 57 000 барела на ден, или 7%. Потоците от руските арктически и тихоокеански експортни терминали останаха непроменени спрямо предходната седмица.

Докато обемът на доставките се увеличи през седмицата до 3 юни, приходите на Москва от износни мита се движиха в обратна посока, падайки с 9 милиона долара, или 5%, до 162 милиона долара. Спадът в приходите отразява по-ниската ставка на експортното мито за барел върху доставките, извършени през юни.

Митата паднаха с 10% между май и юни, падайки до 44,80 долара за тон, което се равнява на около 6,11 долара за барел, от 49,60 долара за тон, или 6,81 долара за барел, през май. Това е по-малко от 61,20 долара за тон или 8,30 долара за барел през април. Ставките на митата вече са паднали с 27% от април, което отразява големите отстъпки, които Русия е принудена да предлага, за да осигури нови купувачи за своя суров петрол в Азия.

Броят на товарите, изпратени от руските пристанища, се е увеличил с четири до 38 през седмицата до 3 юни в сравнение с предходните седем дни. Повече кораби заминават от пристанища в Балтийско море, докато броят на пратките от всички останали региони остава непроменен.

През май имаше само една пратка суров петрол Sokol от тихоокеанското пристанище Де Кастри. Три руски совалкови танкера, които редовно превозват този клас, са закотвени празни извън терминала за товарене.

Осем танкера завършиха натоварването в Новоросийск в Черно море през седмицата до 3 юни, което се равнява на най-големия седмичен брой кораби, обработвани на терминала досега тази година. Повечето суров петрол остана в Черноморския регион, като доставките за България и Румъния нарастват за трета седмица, за да достигнат най-високото си ниво за годината. Пратките за Азия бяха малко променени, като два кораба се отправиха към Индия.


Русия възнамерява да увеличи износа на петрол от основното си източно пристанище Козмино с около една пета, като целта е да отговори на нарастващото търсене от азиатските купувачи и да компенсира въздействието на санкциите на Европейския съюз, казаха за Ройтерс три източника, запознати с въпроса.

Москва заяви, че се надява да пренасочи износа на енергия от Запада към Азия, но дългите пътувания на танкери от европейски морски пристанища са скъпи и усложнени от западните санкции заради конфликта в Украйна.

Руският тръбопроводен монопол "Транснефт" вече е увеличил количеството суров петрол, изпомпван до Козмино по основния азиатски петролен маршрут - тръбопровода ESPO (East Siberia Pacific Ocean) - със 70 000 барела на ден (bpd) чрез използване на химически добавки за ускоряване на петролните потоци, казаха източници, пожелали анонимност.

"Транснефт" не отговори веднага на искания за коментар.

Осем танкера натовариха ESPO суров петрол в Козмино миналата седмица, без промяна спрямо предходните две седмици. Китай се очертава като на практика единственият купувач на руския тихоокеански суров петрол. 

Три кораба, които се натовариха през седмицата до 3 юни, в момента са закотвени край Йосу в Южна Корея, където се очаква да завършат трансфери кораб-до-кораб до китайски супертанкери. И трите са собственост на китайската Cosco Shipping Holdings Co., чиито кораби се използват все по-често за транспортиране на суров петрол ESPO от Козмино до Йесу, където се претоварва на по-големи плавателни съдове, също собственост на Cosco, за последваща доставка до Китай.

Москва също така планира да изпрати допълнителни 80 000 барела на ден т. нар. ESPO Blend суров петрол до Козмино по железопътен транспорт от Мегет, маршрут, използван преди за снабдяване на Козмино и вътрешни рафинерии при изграждането на тръбопровода ESPO, казаха източници.

Допълнителните доставки ще позволят на Козмино да увеличи общото натоварване до около 900 000 bpd през следващите месеци, от средно около 750 000 bpd досега тази година, добавиха те. През 2021 г. Козмино натовари около 720 000 барела на ден (35,1 милиона тона).

Износът на петрол ESPO през Козмино се планира да достигне рекордно ниво от около 880 000 барела на ден през юли, казаха двама от източниците.

Компании в Китай, който многократно критикува западните санкции срещу Москва, и в Индия купуват повече руски петрол през последните месеци на фона на спада на цените.

Тръбопроводът ESPO, който свързва руските сибирски петролни находища с Козмино и китайските клиенти по суша, има общ капацитет от 1,64 милиона барела на ден.

Козмино в момента има капацитет да поеме натоварвания до 1,1 милиона барела на ден, каза един от източниците, но ограниченият капацитет на тръбопроводите и железопътните линии няма да му позволи да достигне това ниво без допълнителни строителни работи.

Увеличаването на нефтените натоварвания от Козмино може да го принуди да използва повече кораби Suezmax, които обикновено превозват 800 000-1 милион барела всеки. Обикновено зарежда кораби Aframax, превозващи 500 000-750 000 барела, считани за по-популярни сред купувачите.