Индия преговаря за увеличаване на вноса на руски петрол от Роснефт

Вторият по големина потребител на петрол в Азия се възползва от намалената цена на руския петрол заради санкциите

16:43 | 7 юни 2022
Обновен: 20:41 | 7 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Индия се стреми да удвои своя внос на петрол от Русия, като държавните рафинерии искат да вземат по-големи количества от продукцията на Роснефт PJSC. Цените, предлагани от Роснефт са по-ниски, тъй като международните купувачи отказват сделки с Москва заради нейното нахлуване в Украйна, пише Bloomberg

Държавните преработватели работят колективно по финализирането и осигуряването на нови шестмесечни договори за доставка на руски суров петрол за Индия според източници, запознати с плановете за доставки на компаниите. Товарите се търсят на базата на доставка от Роснефт, като продавачът е готов да се заеме с логистиката и застраховките.

Тези споразумения за доставка, ако бъдат сключени, ще бъдат отделни и в допълнение към пратките, които Индия вече купува от Русия чрез други сделки. Подробности за обемите и цените все още се договарят с индийските банки, които трябва да финансират изцяло всички товари, казаха източниците, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни. Индийските рафинерии ще набавят все повече петрол директно от руски компании като Роснефт, тъй като водещи международни търговци като Glencore Plc отказват да поемат такива сделки.

Индийските държавни рафинерии включват Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum и Bharat Petroleum, докато частните преработватели са Reliance Industries и Nayara Energy, която е частично собственост на Роснефт. Дейностите по обществени поръчки за държавни и частни фирми се извършват отделно. Говорителите на трите най-големи държавни компании не можаха да дадат веднага коментар.

Както държавните, така и частните рафинерии в Индия увеличават покупките на руски суров петрол, тъй като санкциите и търговските ограничения, въведени от САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, накараха повечето купувачи да го избягат и цената му съответно пада. Безпрецедентно количество руски петрол се насочи към Индия и Китай миналия месец, докато европейските купувачи търсеха начин да се откажат от него и достигнаха чак до Обединените арабски емирства за алтернативи. Последвалата паника и пренасочването на световните петролни потоци вдигнаха цените с повече от 20% от края на февруари, когато Русия нахлу в Украйна.

Рафинериите във втория по големина потребител на петрол в Азия се радват на повишени печалби от превръщането на евтиния суров петрол в горива, които се продават на вътрешния пазар, а също и на експортния пазар за клиенти от Европа и САЩ. Руските доставки са само част от общата кошница от суров петрол на Индия, наред с други дългосрочни и спот покупки от Близкия Изток и Африка.

Потенциалното нарастване на покупките на руски суров петрол вероятно ще окаже влияние на спот вноса на южноазиатската нация, казаха хората. Индия е закупила повече от 40 милиона барела руски петрол между края на февруари и началото на май, което е с около 20% повече от потоците за цялата 2021 г., според изчисленията на Bloomberg, базирани на търговски данни. Вноса на руски петрол в Индия през май се равняваше на 740 000 барела на ден, в сравнение с 284 000 барела през април и 34 000 барела година по-рано, според данни на Kpler.

Въпреки че покупките на руски петрол от Индия не са незаконни или в нарушение на каквито и да било санкции, страната е подложена на натиск от администрацията на Байдън и ЕС да спре да прави бизнес с Москва, за да прекъсне достъпа на Кремъл до приходи и средства от продажбата на петрол. Азиатската нация повтори, че обема на руския внос е минимален в сравнение с покупките на Европа и е само малка част от общото потребление на страната.

„Ние не изпращаме хора инструктирайки ги да купуват руски петрол, ние търсим петрол отвсякъде“, каза Субраманям Джайшанкар, външен министър на Индия, на конференция в петък. „Ние се стремим да купим най-доброто на пазара. Не мисля, че трябва да ни се вменява политическа вина заради това."

Евтиният руски петрол осигури известно финансово облекчение на Индия – която внася над 85% от потребяваното количество си – точно когато инфлацията скочи до небесата заедно с нарастващите цени на храните и горивата. Достъпът до евтин суров петрол вече засилва вноса в Индия, който нарасна с почти 16% през април спрямо миналата година. Делът на петрола от евразийския регион, който включва Русия, се е увеличил до 10,6% през април спрямо 3,3% година по-рано, според данни на министерството.