Мениджърите на фондове се втурват към ESG ниша с потенциал за 2000% ръст

Пазарът за инвестиции в биоразнообразието може да достигне до 93 милиарда долара до 2030 г.

17:07 | 15 май 2022
Обновен: 20:10 | 15 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите мениджъри на пари във Великобритания пускат нови фондове и инвестиционни продукти, насочени към генериране на печалби от отдавна пренебрегвано кътче на зеленото финансиране: биоразнообразието.

Aviva Plc откри фонд за натурален капитал, за да инвестира в подобни на растителната протеинова компания Beyond Meat Inc. Jupiter Asset Management добави към своята серия от така наречени екологични фондове. Schroders Plc и Climate Asset Management, съвместно предприятие между HSBC Global Asset Management и Pollination, подкрепят проекти за компенсиране на въглерода, които предлагат биоразнообразни предимства. А Gresham House създава нови, така наречени кредити за нетна печалба за биоразнообразие.

Намаляването на биоразнообразието – разпространението и разнообразието на живот и екосистеми на земята, обхващащи всичко от полярните мечки до планктона – представлява нарастващ дългосрочен риск не само за планетата, но и за бъдещата възвръщаемост на инвестиционната индустрия. Световният икономически форум изчислява, че приблизително половината от световния брутен вътрешен продукт или около 44 трилиона долара икономическа стойност зависи по някакъв начин от природния свят, което означава, че неговото унищожаване представлява огромна финансова загуба.

„Не вярваме, че пазарите ценообразуват правилно разходите и последиците от изчерпването на естествения капитал“, каза Юджини Матийо, бивш активист на "Грийнпийс", който сега е старши анализатор на ESG в Aviva. „Виждаме значителна инвестиционна възможност.“

Докато мениджърите на активи се трупат в тази сравнително нова бизнес област, климатичните активисти и учени предупреждават, че това може да се превърне в просто PR упражнение, отвличане на вниманието от спешната задача.

„Това в най-добрия случай е разсейване, което е малко вероятно да окаже реално въздействие върху биоразнообразието или опазването на природата“, каза Адриен Булър, старши научен сътрудник в Common Wealth, базиран в Обединеното кралство мозъчен тръст. „В най-лошия, това допринася за много реалния проблем за активното създаване на извинения за регулаторно бездействие и липса на публични инвестиции за опазване и възстановяване на околната среда."

В доклад, публикуван миналата година, Световната банка очерта потенциално опустошителните последици от бездействието от „безпрецедентен“ спад на биоразнообразието, с приблизително 1 милион животински и растителни видове, застрашени от изчезване. А неотдавнашно проучване, публикувано от Citigroup Inc., установи, че почти 80% от респондентите виждат припокриване между риска за биоразнообразието и финансовия риск и го класира като по-висок приоритет за ESG-настроените инвеститори, отколкото социалните въпроси.

„Въпреки че отделните средства могат да бъдат част от решението, важно е те да не отвличат вниманието от спешната необходимост от справяне с разрушителните въздействия на настоящите бизнес модели, като нашата система за производство на храни“, каза Саймън Роусън, директор по корпоративни ангажименти в британското НПО ShareAction.

Новият фонд на Aviva е насочен както към доставчици на решения за биоразнообразие като Beyond Meat, така и към компании, които мениджърите считат за водещи усилия в своя сектор за намаляване на вредните въздействия върху природата, като например химическата компания Koninklijke DSM NV. Фондът притежава също дялове във френския застраховател Axa SA, швейцарския производител на лекарства Novartis AG и производителя на облекло Levi Strauss & Co.

„Имаше голяма промяна, за да се види по-цялостно въздействието върху околната среда под знамето на биоразнообразието или природния капитал“, каза Матийо.

Четирите екологични фонда на Jupiter гледат отвъд акциите към облигации и други класове активи. „Не можем да вършим нашата работа – да инвестираме от името на клиентите, за да осигурим тяхното бъдеще, техните пенсии и така нататък – освен ако не признаем зависимостта си от природата и не започнем да ценим природата по начин, който не сме правили досега“, каза Сандра Карлайл, ръководител на устойчивото развитие на базираната в Лондон фирма.

Paulson Institute изчислява, че пазарът за инвестиции в биоразнообразието може да достигне до 93 милиарда долара до 2030 г. в сравнение с около 4 милиарда долара през 2019 г. Това ще следва подобна траектория на други екологично етикетирани продукти като зелени облигации, които имат продажби от над 500 милиарда долара миналата година, малко повече от десетилетие след издаването на първия.

С нарастването на интереса към биоразнообразието, Schroders търси форма на това, което представлява компенсиране на въглеродните емисии плюс. Въглеродният офсет е вид токен, който компаниите купуват, за да финансират проекти, които намаляват или премахват CO2, на теория анулирайки въглеродните си емисии. Тези проекти често са инициативи, базирани на природата, като засаждане на дървета и възстановяване на торфища, но те са критикувани, че са твърде тесни на фокус.

Така че Schroders търси алтернативи, които са едновременно биоразнообразни и секвестиращи въглерода, според Анди Хауърд, ръководител на глобалните устойчиви инвестиции. Фирмата проучва как да измерва и предлага на пазара не само потенциала за улавяне на въглерод на отделни парцели или активи, но и техните по-широки екосистемни услуги, каза той.

Други мениджъри на фондове, като Gresham House, разработват кредити за биоразнообразие. Този ход се ръководи от регламент на Обединеното кралство, който влиза в сила през следващата година, който ще изисква от разработчиците в Англия да покажат 10% подобрение на биоразнообразието за нови проекти. Ако не могат да направят това на място, те могат да закупят токени от проекти, богати на биоразнообразие, другаде, за да постигнат тази цел.

Gresham House вижда потенциал за печалба от закупуване или отдаване под наем на земя с оглед подобряване на биоразнообразието и пакетирането му като кредит за нетна печалба за биоразнообразието. Climate Asset Management работи по нещо подобно, което е насочено към проекти на множество пазари.

Извън Великобритания много европейски мениджъри на активи вече имат стратегии за природен капитал. Инвестиционното звено на BNP Paribas SA стартира фонд миналата година за инвестиране в компании, които според него помагат за възстановяването на екосистемите. Подобно предложение, въведено в края на 2020 г. от швейцарския паричен мениджър Lombard Odier Group, сега има около 750 милиона долара активи, според данни, събрани от Bloomberg.

По отношение на оповестяванията все още липсват данни и единни стандарти за отчитане. Работната група за финансови разкрития, свързани с природата, обявена преди почти две години, планира да финализира рамка през втората половина на 2023 г., за да могат компаниите да докладват и да действат по отношение на рисковете, свързани с биологичното разнообразие. Междувременно мениджърите на фондове продължават напред със свои собствени решения, отваряйки вратата за възможно "зелено изпиране", каза Мартин Берг, главен инвестиционен директор в Climate Asset Management.

„Представят се много нови продукти, които казват, че имат подобрения в биоразнообразието“, каза той. „Това очевидно е предизвикателство, защото липсват насоки.“

Някои от конструираните продукти са узрели за злоупотреба, каза Карлайл от Jupiter. Светът на въглеродните компенсации има „много въпроси, на които трябва да се обърне внимание“, каза тя, позовавайки се на кредитното качество и по-широките проблеми на управлението.

„Компенсирането на биологичното разнообразие и кредитите за биоразнообразие са още по-сложни“, каза Карлайл. „Бих искалa да не повтаряме грешките, които сме допуснали на други места."