Boeing, Exxon, Apple се присъединяват към западните фирми, които напускат Русия

Ford спира дейността си в Русия, a ESG инвеститорите притискат западните фирми да действат

11:39 | 2 март 2022
Обновен: 13:14 | 2 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing спря поддръжката и техническата помощ за руските авиокомпании и американската енергийна компания Exxon Mobil заяви, че ще напусне Русия, присъединявайки се към нарастващия списък от западни компании, които спират да работят с Москва заради нахлуването й в Украйна.

Американският технологичен гигант Apple заяви, че е спрял продажбите на iPhone и други продукти в Русия, докато Ford Motor се присъедини към други автомобилни производители, като спря операциите си в страната.

Западните държави непрекъснато засилват санкциите срещу Русия, откакто тя нахлу в Украйна миналата седмица, включително изключването на някои руски банки от глобалната финансова мрежа SWIFT.

Мерките удариха рублата и принудиха централната банка да повиши лихвените проценти, докато Москва отговори на нарастващото изселване на западни инвеститори, като временно ограничи продажбите на руски активи от чужденци.

Междувременно руските фирми се чувстват все по-притиснати. "Сбербанк", най-големият кредитор в Русия, заяви в сряда, че напуска европейския пазар, тъй като дъщерните й дружества са изправени пред загуба на големи парични потоци. Тя също така заяви, че безопасността на служителите и имуществото ѝ е застрашена. 

Сигнализирайки, че няма да има отстъпка от Запада, президентът Джо Байдън каза в обръщението си за "Състоянието на съюза" във вторник, че руският му колега Владимир Путин "няма представа какво предстои", а САЩ се присъединиха към европейските държави и Канада в затварянето на въздушното си пространство за руски самолети. 

Тъй като международни спедитори като Maersk, Hapag Lloyd и MSC спират резервациите за товари за и от Русия, страната става все по-изключена от световната търговия. Санкциите притискат и авиационния сектор на Русия.

Boeing заяви във вторник, че преустановява операциите си, а други авиационни компании са изправени пред нарастващи европейски и американски ограничения за сделки с клиенти от Русия, засягащи лизинговите самолети, износа на нови самолети и предоставянето на части, пише Bloomberg.

Exxon заяви, че няма да инвестира в нови разработки в Русия и предприема стъпки за излизане от проекта за нефт и газ "Сахалин-1", след подобни действия за напускане на руски активи от британската BP, най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, и Shell.

Френската фирма TotalEnergies заяви, че няма да напусне Русия, като само каза, че няма да инвестира нови средства там. 

Apple, която спря продажбите в Русия, заяви, че прави промени в приложението си Maps, за да защити цивилните в Украйна.

Компанията също така се присъедини към нарастващия хор от западни компании, които открито осъждат руските действия.

„Ние сме дълбоко загрижени за руската инвазия в Украйна и сме с всички хора, които страдат в резултат на насилието“, каза Apple.

„Ние осъждаме военните действия на Русия, които нарушават териториалната цялост на Украйна и застрашават нейния народ“, каза Exxon, докато Ford заяви: „Ситуацията ни принуди да преоценим нашите операции в Русия“.

Производителят на мотоциклети Harley-Davidson спря доставките на своите продукти за Русия.

Honda Motor Co. спира износа на автомобили и мотоциклети за Русия, съобщи телевизионният оператор NHK, присъединявайки се към все по-голям брой световни компании, които избират да не правят бизнес в страната след нахлуването й в Украйна.

Японският производител на автомобили взе решението въз основа на усложнения с дистрибуторските си мрежи заради войната и опасения относно способността си да се разплаща и събира плащания заради санкциите срещу Русия, съобщи NHK.

Нарастващият фокус на инвеститорите върху проблеми, свързани с околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG), допълнително засили натиска върху компаниите да действат бързо за прекратяване на връзките с Русия и руските предприятия.

„Единственият начин на действие за мнозина е просто продажбата“, каза Ти Джей Кистнър, вицепрезидент на Segal Marco Advisors, голям пенсионен консултант в САЩ.

Големите западни технологични компании заявиха, че продължават усилията си да спрат Русия да се възползва от техните продукти.

Apple заяви, че е блокирала изтеглянето на приложенията на някои подкрепяни от държавата новинарски услуги извън Русия.

Google, собственост на Alphabet Inc, заяви, че е блокирала мобилни приложения, свързани с руската държавна медия RT, от функциите си, свързани с новини, включително търсенето в Google News.

Google също така забрани на RT и други руски канали да получават пари за реклами в уебсайтове, приложения и видеоклипове в YouTube, отразявайки ход, направен по-рано от Facebook.

Microsoft заяви, че ще премахне мобилните приложения на RT от своя магазин за приложения за Windows и ще забрани рекламите в спонсорирани от Русия медии.