Водещите икономики в света се борят с инфлацията, болестите и войната

Кои важни събития и индикатори за икономиката да следим през седмицата

11:44 | 13 февруари 2022
Обновен: 14:21 | 13 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовите ръководители на страните от Групата на 20-те, които се срещат в Индонезия, ще се сблъскат с много променена световна икономика, застрашена от широко разпространена инфлация, заплаха от война и наследство от болести, пише Bloomberg. 

Обхватът на шока на потребителските цени, от който страдат много страни членки, е безпрецедентен от създаването на групата в края на миналия век и е подхранван от постоянните опасения за доставките и нарастващите разходи за енергия. С последния натиск е свързано и военното напрежение с Русия, което все още може да прерасне в конфликт в Украйна. 

Смесицата от предизвикателства, пред които са изправени министрите на финансите и централните банкери, заседаващи в Джакарта, вероятно ще предизвика по-малко оптимистична гледна точка от тази, предложена в комюникето им от Вашингтон през октомври, когато официалните лица приеха, че част от инфлацията е "преходна".

WE-01

Срещата в четвъртък и петък се провежда седмица след като данните от САЩ показаха, че потребителските цени нарастват с най-бързия темп от 40 години насам, което подхрани очакванията за ускорено затягане на политиката на Фед. Дори и досегашната еврозона, която беше склонна да се противопоставя, промени мнението си, докато в Аржентина и Турция, които са членове на Г-20, инфлацията вече достига близо 50 %. 

Глобалният ценови шок обаче не се отразява еднакво на групата. Япония, която отдавна се бори да генерира устойчива инфлация, може да отбележи ново забавяне в данните, които се очакват тази седмица, а Китай вероятно също ще отчете отслабване на натиска.  

Това, което може да стане ясно от срещата, е степента, в която много правителства се насочват към справяне с по-нови проблеми от коронавируса, дори когато пандемията продължава, макар и с често по-малко опасния вариант омикрон.

На други места инфлацията в Обединеното кралство може отново да се ускори, а цените на производител в САЩ да покажат известно забавяне. На паричния фронт Федералният резерв ще публикува протоколите от решенията, а президентът на Европейската централна банка ще говори пред законодателите.  

"Ако както пазарът на труда, така и данните за индекса на потребителските цени продължат да показват малко признаци на отслабване на инфлацията, тогава Банката на Англия вероятно ще повиши лихвените проценти през март," казват анализаторите от Bloomberg Economics.

Обзор на това, което предстои в световната икономика

САЩ 
Следващата седмица инвеститорите ще получат втора порция данни за януарската инфлация, когато правителството публикува данни за цените на производител. Икономистите прогнозират, че на годишна база показателят за цените, плащани на производителите, се е увеличил с по-умерен темп за втори месец.

Устойчиво отслабване на ценовия натиск на равнище производители би предполагало евентуално отслабване на неотдавнашното нарастване на потребителската инфлация. През изминалата седмица индексът на потребителските цени в САЩ скочи изненадващо със 7,5% спрямо януари миналата година, което представлява четиригодишен връх.

WE-02

В сряда инвеститорите ще анализират протокола от януарската среща на представителите на Фед, за да преценят апетита на централните банкери за по-агресивен подход към нормализиране на политиката. Миналия месец председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че са готови да повишат лихвите през март и не изключи възможността за това на всяка среща през тази година - резултат, който Goldman Sachs, например, сега очаква. 

Календарът на данните в САЩ през предстоящата седмица включва също така доклади за продажбите на дребно през януари, промишленото производство, началното жилищно строителство и покупките на съществуващи жилища.

Азия
Пазарните наблюдатели ще се съсредоточат върху японската доходност, след като Японската централна банка предприе действия за спиране на възходящото движение. Третата по големина икономика в света публикува данни за растежа във вторник, които би трябвало да покажат, че икономиката се възстановява силно, поне преди случаите на омикрона да скочат. Междувременно се очаква инфлацията в Япония да се е забавила през януари.

Протоколът от последното заседание на Резервната банка на Австралия може да хвърли повече светлина върху вероятността за евентуално повишаване на лихвените проценти по-късно през годината. Данните за пазара на труда, публикувани в четвъртък, могат да подкрепят по-големия оптимизъм надолу по света, въпреки че ограниченията на Covid все още могат да разстроят цифрите. 

Данните за работните места в Южна Корея ще бъдат внимателно разгледани от управителя на Банката на Корея Лий Джу-йол преди последната му политическа среща по-късно през месеца. 

Централната банка на Китай ще оповести резултатите от месечната си операция по предоставяне на ликвидност във вторник, а последните данни за инфлацията там ще бъдат публикувани в сряда. 

На други места в региона централната банка на Филипините заседава в четвъртък, а Сингапур публикува бюджета си за 2022 г. в петък.

Европа, Близък изток, Африка
Инфлацията във Великобритания през януари вероятно е направила още една крачка нагоре по пътя към връх, който Английската централна банка в крайна сметка вижда над 7%. Макар че медианната прогноза на икономистите за тези данни в сряда е за 5,5%, диапазонът на прогнозите е широк - от умерено забавяне до 5,1% до нов скок до 6%. 

Докладът за пазара на труда от предходния ден също вероятно ще бъде във фокуса на вниманието на ръководителите на Английската централна банка (BOE), като признаците на затягане вероятно ще проправят пътя за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. Управителят Андрю Бейли блокира исканото от някои свои колеги увеличение с половин пункт по-рано този месец, но сега залозите на инвеститорите предполагат, че такъв ход ще има достатъчно скоро. 

WE-03

Междувременно в еврозоната изявлението на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард в понеделник ще бъде още една възможност да насочи инвеститорите, след като неотдавнашният й ястребов завой подхрани очакванията за повишаване на лихвите през тази година. Миналата седмица обаче тя многократно подчерта, че всяко затягане ще бъде постепенно. 

Основните данни в еврозоната ще бъдат за промишленото производство за декември в сряда, които ще покажат състоянието на икономическия растеж през цялото четвърто тримесечие. 

В Полша и Чешката република данните за инфлацията може да покажат ново ускоряване към 10%. Резултат над това ниво ще накара политиците в Прага да дадат сигнал за още повишения на лихвените проценти. 

В Турция монетарните регулатори може да очакват увеличение на потребителските цени единствено в подобен размер; през януари инфлацията там достигна почти 50%, което е повече от три пъти над равнището на основния лихвен процент. Въпреки това се очаква централната банка да запази политиката си в четвъртък. 

В Израел данните от вторник може да покажат ръст на цените над 3% за първи път от повече от десетилетие, което може да наклони централната банка към по-ястребска позиция. 

В сряда Намибия може да повиши основния си лихвен процент с 25 базисни точки, за да запази валутната си обвързаност със съседна Южна Африка и да гарантира, че икономиката ѝ няма да изпусне чуждестранните инвеститори, търсещи по-висока доходност. 

Същия ден в Южна Африка данните за инфлацията вероятно ще останат близо до тавана на целевия диапазон на централната банка от 3% до 6%, подчертавайки дилемата, пред която са изправени политиците, когато трябва да балансират между това и икономическите последици от пандемията. 

Латинска Америка
В началото на седмицата централните банки на Бразилия и Чили публикуват внимателно следени проучвания съответно сред икономисти и трейдъри. През последните дни и двата парични органа публикуваха протоколите от последните си заседания. 

Статистическата агенция на Колумбия също оповестява множество данни за декември, включително за индустриалното производство, продажбите на дребно, промишлеността и търговията.

WE-04

Във вторник се очаква да бъдат публикувани данни, които да покажат, че силното, но неравномерно икономическо възстановяване в Колумбия е довело до увеличаване на производството над нивата отпреди пандемията. Министерството на финансите прогнозира ръст на БВП през 2021 г. от 9,7%, което е най-бързият темп от десетилетия, последван от разширяване с 5% през 2022 г.

В Бразилия ще бъдат публикувани някои ранни данни за инфлацията през февруари, както и седмични данни за търговията. Във вторник Аржентина публикува данните за инфлацията в национален мащаб и в Буенос Айрес за януари, докато Перу публикува доклада си за икономическата активност през декември заедно с показателите за пазара на труда в столицата на страната Лима.

WE-05

В края на седмицата централната банка на Уругвай сигнализира, че предстои второ поредно увеличение на лихвения процент със 75 базисни пункта, което ще повиши основната лихва до 7,25%. Месечното проучване на централната банка на Колумбия сред икономисти може да даде представа за ефекта от все още ускоряващата се инфлация върху очакванията за 2022 г. и 2023 г.