Байдън наложи първите си санкции срещу Северна Корея

САЩ предлагат включване на пет лица в черния списък на Съвета за сигурност на ООН

12:46 | 13 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън наложи първите си санкции по отношение на оръжейните програми на Северна Корея в сряда, след поредица от изпитания на севернокорейски ракети, включително две от миналата седмица, пише Ройтерс.

Санкциите са насочени срещу шест севернокорейци, един руски гражданин и руска фирма, които според Вашингтон са отговорни за закупуването на стоки от Русия и Китай за военните програми на Северна Корея.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че мерките целят, както да предотвратят напредъка на програмите на страната, така и да попречат на опитите ѝ да разпространява оръжейни технологии.

Съединените щати също така предложиха пет от тези лица да бъдат включени в черния списък на Съвета за сигурност на ООН, за което ще е необходимо консенсусно съгласие на 15-членния комитет по санкциите срещу Северна Корея към органа. 

От встъпването си в длъжност през януари миналата година администрацията на американския президент Джо Байдън безуспешно се опитва да ангажира Пхенян с диалог, за да го убеди да се откаже от ядрените си оръжия.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Съединените щати остават ангажирани с воденето на дипломатически преговори със Северна Корея.

"Това, което видяхме през последните дни... само потвърждава убеждението ни, че ако искаме да постигнем напредък, ще трябва да се ангажираме с този диалог", каза той на редовен брифинг.

Министерството на финансите заяви, че санкциите са наложени след шест изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея от септември насам, всяко от които е в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея, съюзник на САЩ, който настоява Вашингтон да подкрепи по-активно ангажиране със Северна Корея, заяви, че не смята, че този ход означава, че администрацията на Байдън е втвърдила позицията си.

"Смятаме, че мярката на САЩ отразява съществуващата американска позиция, че прилагането на санкциите също е важно, заедно с диалога", заяви на брифинг говорител на южнокорейското външно министерство.

Заместник-министърът на финансите на САЩ по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън заяви, че мерките са насочени срещу "продължаващото използване на чуждестранни представители от страна на Северна Корея за незаконно набавяне на оръжейни стоки".

Последните изстрелвания на Северна Корея са "още едно доказателство, че тя продължава да развива забранени програми въпреки призивите на международната общност за дипломация и денуклеаризация", каза Нелсън в изявление.

Той заяви, че Държавният департамент е посочил живеещият в Русия севернокореец Чо Мюн Хьон, руския гражданин Роман Анатолиевич Алар и руската фирма Parsek LLC за "дейности или сделки, които съществено са допринесли за разпространението на оръжия за масово унищожение или средства за тяхната доставка".

В доклада се казва, че Чо Мюн Хьон от Владивосток представител на Втората академия за естествени науки (Second Academy of Natural Sciences - SANS) на Северна Корея, е работил за закупуване на оборудване, свързано с телекомуникациите, от Русия.

Четирима севернокорейски представители на организации, подчинени на SANS, със седалище в Китай - Сим Куан Сок, Ким Сон Хун, Кан Чол Хак и Пьон Куан Чол - и един друг севернокореец, който живее в Русия, О Йон Хо, също са замесени.

Сим Куан Сок, базиран в Далян, е работил за снабдяване със стоманени сплави, а Ким Сон Хун, който живее в Шънян - със софтуер и химикали, съобщиха от Министерството на финансите.

В изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че в периода от поне 2016 г. до 2021 г. О Йон Хо е работил с Parsek LLC и Роман Алар, директор по развойната дейност на фирмата, за закупуване на множество стоки с приложение в технологиите за балистични ракети, включително кевларени нишки, арамидни влакна, авиационно масло, сачмени лагери и прецизни фрезови машини.

Блинкен заяви, че Алар също така е предоставил на О Йон Хо инструкции за създаване на смеси от твърдо ракетно гориво.

" Връзките в областта на снабдяването и доставките между О Йон Хо, Роман Анатолиевич Алар и Parsek LLC са ключов източник на стоки и технологии, които могат да се използват за ракетната програма на КНДР", се казва в изявлението му.

В него се посочва също, че О Йон Хо е работил за закупуване на стоки, включително арамидни влакна, тръби от неръждаема стомана и сачмени лагери от "трети страни", които не назовава.

Мисията на Северна Корея в ООН, посолствата на Русия и Китай във Вашингтон и руската фирма засега не коментират обвиненията.

Севернокорейските медии съобщиха, че лидерът Ким Чен Ун е наблюдавал изпитанието на хиперзвукова ракета във вторник - второто за по-малко от седмица, след като в новогодишната си реч той обеща да подсили армията с най-съвременни технологии. 

Тестът във вторник бе извършен часове, след като мисията на САЩ в ООН, към която се присъединиха Албания, Франция, Ирландия, Япония и Обединеното кралство, осъди изстрелването на ракетата миналата седмица и призова държавите от ООН да изпълнят задълженията си за санкции. 

Резолюции на ООН забраняват севернокорейските балистични и ядрени опити и налагат санкции.

Антъни Руджиеро, експерт по санкциите в бившата администрация на Тръмп, която не успя да убеди Ким да свие ядрената си програма въпреки безпрецедентната ангажираност, нарече новите санкции "добро начало".

Въпреки това той заяви, че администрацията на Байдън е позволила отстъпление от натиска на санкциите и добави:

"Байдън трябва да продължи да въвежда санкции, за да увеличи натиска върху режима на Ким."

Прайс не отговори на въпроса защо не са включени китайски физически или юридически лица, нито конкретно на въпроса дали Китай и Русия правят достатъчно за прилагането на санкциите, но подчерта, че е важно всички държави от ООН да правят това, като същевременно добави: "Очевидно е, че все още не всички го правят".

С действията от сряда се замразяват всички свързани със САЩ активи на лицата, срещу които са насочени санкциите, както и всички сделки с тях.