Apple отбелязва точка за защитата на данните и за себе си

От Алекс Уеб

11:15 | 3 август 2021
Apple отбелязва точка за защитата на данните и за себе си

Влиянието върху пощенската ви кутия от години бе запазено само за Google, чиято услуга Gmail от 2013г. разпределя съобщения към секциите „промоции“ и „социални“, нещо като чистилище между ада на вашата папка за спам и рая на основната кутия на пощата ви. Сега се включва и Apple Inc. На годишната й конференция на разработчиците в началото на юни яха представени инструменти, които трябва да дадат на потребителите на пощенското й приложение повече контрол над данните, които споделяте. Но в защита на потребителя Apple неизбежно служи и на собствените си интереси.

Повечето нюзлетъри или рекламни съобщения, които получавате включват неинтегрирани в тях изображения, вместо това те се пазят на друг сървър. Отварянето на един имейл дава сигнал на сървъра да свали графичното изображение. Същевременно казва на изпращача още и кога сте отворили съобщението, приблизително къде се намирате и както от какво устройство работите. Брандове и издатели използват тези данни, за да измерят ефективността на съдържанието си.

Apple слага край на тези неща с инструмент, който нарича „Mail Privacy Protection“ (защита на данните в пощенската кутия). Той автоматично сваля данните, които се съхраняват дистанционно, без значение дали сте отворили имейла или не, без да издават къде се намирате. Изпращачът ще разбере, че имейлът е бил отворен, дори и да не е и няма да научи нищо повече за получателя.

Тази функционалност поставя Apple в позицията на пазител на вашата пощенска кутия. Това е показателно: около половината от имейлите се отварят в приложения на Apple, смята базираният в Кеймбридж, Масачузетс компания за анализ на данните Litmus Sofware Inc. Използването на функционалността ще навреди на рекламните компании и издателите на нюзлетъри, които разчитат на тези данни. Освен това новият инструмент защитава Apple в битката й с индустрията на технологичната реклама, пазар, доминиран от Google, Facebook Inc. и Amazon.com Inc.

По-рано главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се опита успешно да спре рекламистите да не следят процеса на търсене в интернет и използването на приложения: рекламните разходи за iOS се увеличиха едва с 10% за 10-те седмици до 22 март, но скочиха с 21% за Android на Google по данни на маркетинговата фирма Warc.

Това също поставя Apple да избере, ако реши по-силната позиция на пазител на портите на рекламата за айфони. „Те насочват всичките си усилия към защитата на данните, но Apple се интересува от рекламния пазар и вече печели много от него“, каза директорът на доставчика на криптирани имейли Proton Technologies Анди Йен.

Инициативите за защита на личните данни са в интерес на потребителите. Но също така помагат и да бъде защитен от конкуренцията бизнеса с хардуер на Apple за 220 милиарда долара. Докато Apple печели предимно от устройства, Google и Facebook реализират по-голямата част от печалбите си продавайки реклами на базата на данните, които събират за вашите интереси. Това означава, че могат да продават по-евтино смартфони, смарт говорители или шлемове за виртуална реалност, защото разходите се подкрепят от стойността на самите вас като рекламна цел. 
Вашият имейл е последната линия на защита в една много по-мащабна война.

Уеб е европейски колумнист на Bloomberg Opinion.