Самостоятелно управлявани автомобили Fuel Space Race 3.0

Сателитите могат да решат нуждата на автомобилните производители от системи, които могат да обработват големи данни

17:57 | 21 октомври 2021
Обновен: 15:00 | 26 октомври 2021
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилните производители се стремят към небето за следващото поколение автомобилни технологии.

Сателити като тези, разпръснати в небето от SpaceX на Илон Мъск, се очертават като ключов инструмент за обработка на огромните количества данни, които автомобилите ще трябва да управляват сами. Автономните превозни средства ще генерират до 40 терабайта данни на час от камери, радари и други сензори- еквивалентни на използването на iPhone в продължение на 3000 години- и засмукват огромни количества повече за навигация по пътищата, според Morgan Stanley.

Въпреки че, повечето нови автомобили се предлагат с модем под таблото за управление и получават данни през същите кули, които обслужват вашия мобилен телефон, покритието може да бъде с прекъсвания-неприложимо за самоуправляващите се превозни средства. „Само 10% до 15% от въздушната повърхност е покрита от клетъчни мрежи“, казва Крис Куилти, основател на Quilty Analytics и консултант в космическата индустрия. „Докато се ориентирате към автономни превозни средства и необходимостта от постоянно актуализиране на информацията и постигане на реална точност на местоположението, спътниците се превръщат в надеждна технология.“

Но не само самостоятелното шофиране е причината, поради която изпълнителните директори се интересуват от сателитите. Повтарящите се приходи се превърнаха в светия граал за автомобилните производители, които искат да се освободят от традиционния цикъл на разцвет и продажба на превозни средства. Главният изпълнителен директор на Ford Motor Co., Джим Фарли, заяви, че бъдещето на неговата компания зависи не от продажбата на автомобили, а от продажбата на автомобили с непрекъснат поток от услуги за собствениците, от технология за самостоятелно шофиране до най-новите приложения за развлечения със сензорен екран. Свързаната кола е център на тази стратегия.

„Винаги ще има тези клетъчни пустини, поради което смятам, че опцията за сателит може да бъде наистина интересна“, казва Брайън Салески, главен изпълнителен директор

и съосновател на Argo AI, старт-ъп компания за самостоятелно шофиране, подкрепена от Ford и Volkswagen AG. Китайският автомобилен производител Zhejiang Geely Holding Group Co. стартира собствено съзвездие от спътници , а Iridium Communications Inc., която от много време излъчва сигнали от космоса до авиоиндустрията и американската армия, казва, че автомобилни производители се свързват и с тях.

Както при електрическите автомобили, главният изпълнителен директор на Tesla Inc.Мъск е на предни позиции. Чрез своята ракетна компания SpaceX той пусна повече от 1700 спътника, които работят на нискоземна орбита, или LEO, който е на около 350 мили от повърхността на планетата, в сравнение с около 22 300 мили за традиционните спътници. Тази относителна близост позволява на спътниците на LEO да комуникират по-бързо с хора и неща на Земята, като се справят с големия недостатък на космическата комуникация: забавяне на сигнала.

Мъск поиска от регулаторите разрешение за използване на сателитната си мрежа Starlink за взаимодействие с движещи се превозни средства по-рано тази година. Първоначално тези приемници ще бъдат само за камиони или каравани, тъй като сателитната антена, с ширина около 50 см е твърде голяма за автомобили.

Tesla от години предава софтуерни подобрения директно в автомобили. Сега наследствените автомобилни производители следват примера. Някои софтуери ще бъдат по желание, като например системите за самоуправление на автомобилите, които предлагат Ford и General Motors Co., но нещо подобно на кръпка за отстраняване на проблем в електронното предаване ще бъде задължително.

„Получихме голям интерес за изтеглянето на актуализации на софтуера“, казва Марк Данкберг, съосновател на Viasat Inc., доставчик на сателитна широколентова връзка. „Ако го направите по сателит, можете да достигнете до огромен брой превозни средства наведнъж.“

Все пак, сателитните компании трябва да намалят времето, необходимо на сигнала за пътуване от космоса до кола, което сега е около 50 милисекунди, срещу 10 милисекунди за клетъчен сигнал, въпреки че Мъск казва, че Starlink е намалил изоставането на сигнала си до по-малко от 20 милисекунди.
Производителите на автомобили също преценяват ползите от наземна система като 5G, която се основава на съществуващата клетъчна технология. Сателитите осигуряват по-цялостно покритие, но те се сблъскват с предизвикателства не само със скоростта, но и с ежедневните препятствия-паркирането в гаражи например, в които 5G може да навигира.

„Това е голямо състезание, наречено Space 3.0“, казва главният изпълнителен директор на Iridium Communications, Мат Деш, за стремежа за комерсиализиране на космоса. "Последното нещо, което един производител на автомобили наистина иска, е да избира грешно." - Кийт Найтън

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Капацитетът на данните ще бъде от ключово значение за бъдещите печалби на автомобилните производители, поддържайки автономни превозни средства и дълготрайни източници на приходи, включително актуализирани информационно-развлекателни системи.