Изкуственият интелект е жаден

Битките за вода изригват между технологичните дружества и общностите, в които се намират центровете за данни

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 17:14 | 4 септември 2023
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Редактор: Джошуа Брустейн

Повече от една година, Испания се бори със засушаване, което изпраща нивата на водата в язовирите под историческите средни стойности, което кара местните власти да призовават жителите да не поливат своите градини и да спират крановете през нощта. Ситуацията е практически трудна за фермерите. Централният регион на Кастилия-Ла Манча, който произвежда една четвърт от цялото зърно на Испания се очаква да изгуби 80% до 90 % от реколката си през тази година и водните ограничения приемат застрашителни размери.

Също така в Талавера де ла Рейна, малък град сгушен сред жълтите полета с ечемик и пшеница на региона, Meta Platforms Inc. планират да построят център за данни за 1 милиард евро (1,1 милиарда щатски долара). Meta очаква съоръжението да използва около 665 милиона литра вода годишно, или 195 литра за секунда по време на „пиков воден поток“, съгласно технически доклад.

Ентусиазмът около дейностите, които проекта се очаква да създаде (общо 1,000, около 250 от които ще бъдат постоянни) в момента натежава срещу повишените притеснения за водата.

„Хората не осъзнават, че „облакът“ е реален, че той е част от екосистема, която консумира множество ресурси“ казва Аурора Гомез, говорител за Tu Nube Seca Mi Rio („Вашият облак пресушава моята река“ на испански), група, създадена за борба със строителството. „Хората не осъзнават количеството вода, което се изразходва, при гледането на едно меме с котенце“.

Опитваме се да мислим за интернет като за нещо нематериално, но уебсайтовете съществуват в реалния свят като редици от сървъри, които никога не се изключват, запълвайки центрове с данни, които трябва да се охлаждат, за да се предотвратят технически неизправности. Оператори като Amazon, Google, Meta и Microsoft използват широк спектър от системи, които да правят това; най-енергийно ефективните – като охлаждащите кули – обичайно изпаряват вода, която да охлажда въздуха, който циркулира в сградите.

С разпространението на сушата по света, възникват битки между операторите на центровете за данни и близките общности относно местните доставки на вода на места като Чили, Уругвай и части от югозападните американски щати. В Северна Ирландия, публичното възмущение изригна миналата година, когато източник на местните новини докладва, че комплекс-център за данни на Microsoft Inc. е консумирал повече от четири пъти повече вода отколкото дружеството преди това е оповестило.

Някои от най-студените, най-влажните центрове в Северна Ирландия, като Ирландия и Нидерландия, блокираха развитието на новите центрове за данни поради притесненията относно консумацията на енергия, водещи дружества започнаха да търсят поле по-далеч. Операторите на хипермащабни центрове за данни, тези с повече от 5,000 сървъра мигрират към места, в които водата е в изобилие като Италия и Испания, където енергията е по-евтина и където екстремната топлина става норматив.

Докато центровете за данни се сблъскват с критики по отношение на използването на електричество, малко е известно относно тяхната консумация на вода – включително от самите технологични дружества. Проучване, извършено миналата година от Институт Ъптайм, консултантска фирма, разкрива, че само 39% от центровете за данни дори проследяват своята консумация на вода, 12 процентен спад спрямо 2021 г. Технологичните дружества в миналото са отказали да разкрият информация относно консумацията на енергия и вода на индивидуални центрове, като твърдят, че такива данни са търговска тайна.

През последните две години Google, Meta и Microsoft започват да публикуват своята обща консумация на вода за своите дейности, но те не разбиват числото по бизнес подразделения нито използват стандартизирани мерни единици. Блуфийлд рисърч прави приблизителна оценка, че центровете за данни използват повече от един милиард литра (277 милиона галона) вода дневно, включително вода използвана за генерирането на енергия.

Правителствата изискват повече информация. През началото на март 2024 г., Европейската Комисия ще изиска от операторите да докладват данни с широк диапазон относно използването на енергия и вода към публичността. В Обединеното Кралство водното съоръжение Thames Water изучава количеството вода, което центровете за данни използват в Лондон и могат да коригират своят модел за ценообразуване за водно-интензивни дейности в зависимост от констатациите.

Определянето на това кои водно-интензивни клиенти са центрове за данни не е било лесно, казва Джон Хернън, който оглавява сондирането. Операторите често използват външни фирми, за да кандидатстват за разрешителни за планиране, и центъра за данни може да изглежда като някакъв голям склад или фабрика, погледнат отвън.

Арман Шехаби, изследовател към Национална Лаборатория Lawrence Berkeley в Калифорния, добре познат от забележителна дисертация за консумацията на енергия в центровете за данни казва, че съоръженията могат да допринесат за дефицит като пресушаванията стават по-дълги и по-интензивни. Част от проблема, казва той, е че операторите на центровете за данни могат да напрегнат системата с молби за достъп до недостигаща вода след селскостопанските интереси и местните общности вече имат план. „Всеки ще почувства това“, казва той.

Дружествата казват, че центровете за данни стават все по енергоефективни, ноувеличаване на търсенето на компютърна мощност изпреварва тези печалби. Състезанието за изграждане на големи езикови модели, използвани в генеративен изкуствен интелект създава голяма вълна от търсене за по-мощни процесори. Специализираните чипове изисквани за изкуствен интелект – широко известни като акселератори-излъчват много повече топлина отколкото универсалните чипове и операторите на центровете за данни трябва да преосмислят изцяло своите охлаждащи системи, казва Колм Шортън, експерт по устойчивостта в център за данни в инвестиционна фирма за недвижими имоти JLL.

Шаолей Рен, професор-сътрудник по електрически и компютърен инженеринг към Калифорнийския университет в Ривърсайд, е извършил изследване, което показва, че обучението GPT-3 в центровете за данни в САЩ на Microsoft директно е консумирало 700,000 литра вода за около месец – което не включва косвената употреба на вода, свързана с генерирането на електричество. Екипът също е изчислил, че всеки кратък разговор от 20 до 50 въпроса и отговора с ChatGPT отнема около 500 милилитра вода.

„Microsoft инвестира в изследването, за да направи големите системи по-устойчиви и ефективни, и по отношение на обучението и по отношение на приложението“, казва говорителят на Microsoft в изявление по имейл. „Климатичното изменение е реално и спешно предизвикателство, с нарастващо тежки последици върху нашите бизнеси, нашите общности и екосистемите, които ги поддържат“. OpenAI не отговаря на молбата за коментар.

Шортън казва, че с течение на времето центровете за данни ще се нуждаят от радикална промяна в начина, по който те прахосват топлината. Златният стандарт, казва той, е процес, наречен потапящо охлаждане, при който сървърите се потапят във вана със специална течност. За момента, е вероятно операторите да изберат хибриден модел, с използване на потапящо охлаждане във високопроизводителната секция от центъра за данни, докато разчитат на климатизация в останалите зони, казва той.

Уеб услугите на Amazon, Google и Microsoft, всички те са направили обещания за стопанисване на водата, като са обещали да използват повече непитейна и рециклирана вода и да допълват повече вода, отколкото консумират оперативно до 2030 г. Това е еквивалента на прихващане на въглерод от засаждане на дървета-нещо, което изглежда добро на хартия, но може да не е в пряка полза за общностите, засегнати от центровете за данни, защото водата може да бъде допълнена само на места, на които е лесно това да бъде направено.

В Испания, Meta залагат „възстановяването на повече обем вода, отколкото са консумирали в съоръжението чрез хидрологични проекти за възстановяване“, но все още не са определили дали усилията по възстановяването на водата ще засегнат Талавера. Те твърдят, че рециклират вода, използвана в техните съоръжения и са намалили нивото на контролираната влажност в залите с данни, в които се използва директно изпаряващо охлаждане, като са намалили консумацията на вода с 10% до 65% в своите съоръжения.

Тъй като властите експериментират с условни мерки като покриване на централните увлици на един град с покриви от чадъри, за да се защитят местните от слънцето, Гомез от Tu Nube Seka Mi Rio е скептичен, че такива технологични обещания за помощ няма да имат никакъв позитивен ефект върху Талавера. Плановете за възстановяването на водата изпълняват две цели, казва той: „да изглежда добре в очите на широката общественост и да спечели местна екологична група“. – Клара Хернанз Лизарага и Оливия Солон

В ОБОБЩЕНИЕ Технологичните компании казват, че техните центрове за данни стават по-енергийно ефективни, но тяхната необходимост от компютърна мощност се увеличава толкова бързо, че тяхната цялостна консумация на вода се увеличава.