Западните компании в Русия се опасяват от по-нататъшно заграбване на активи от Кремъл

Конфискуването на местните операции на Danone и Carlsberg от Москва кара чуждестранните фирми да се чудят кой е следващият

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 11:29 | 4 септември 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

● От Даша Афанасиева, Брет Пъли и Анди Хофман

Той е на 32, „скъпият племенник“ на страховития чеченски лидер Рамзан Кадиров, бивш кмет на Грозни – чеченската столица – и регионален земеделски министър. Сега Якуб Закриев влиза в нова роля като ръководител на руския филиал на производителя на кисело мляко Danone. Поставен от руското правителство, след хода на президента Владимир Путин на 16 юли да конфискува активите на френската млечна група, Закриев вече е бил в централата в Москва, за да се срещне с работещия там персонал и да инспектира новите си активи, според лице, запознато със срещата в руския отдел на Danone, което не пожела да бъде идентифицирано поради деликатността на ситуацията.

Западните компании, които все още работят в Русия, са предупредени, че същото може да се случи и с тях. Компаниите за потребителски стоки от PepsiCo и Mars до Nestlé и Reckitt Benckiser – които наводниха Русия преди десетилетия, инвестирайки милиони долари в изграждане на фабрики, наемане на местни хора и разработване на местни марки – са изложени на риск да загубят всичко.

„Западните активи вече не са в безопасност в Русия“, казва Александра Прокопенко, чуждестранен учен в Евразийския център Карнеги Русия в Берлин. „Това е нова граница във войната. Ако Кремъл отиде по-далеч, ще се върне [назад] към 90-те години: преразпределението на активите на по-благоприятни собственици.

Путин подписа указ през април, който позволява на държавата да поеме временен контрол върху активите на компании или физически лица от неприятелски държави - които включват САЩ и техните съюзници - в отговор на подобни ходове или заплахата от тях от тези страни. И все пак конфискациите на местния бизнес на Danone SA и руските бирени операции на Carlsberg A/S в средата на юли бяха изненада за европейските им собственици, които планираха да продадат своите операции в Русия на местни компании, след натиск от техните западни заинтересовани страни и правителства.

Раздаването на ценни активи на влиятелни руски бизнесмени и политически съюзници може да укрепи властовата база на Путин след смущаващия опит за бунт на командира на наемниците Евгений Пригожин през юни.

„Като част от стремежа на Путин към власт, той ще раздели много от икономическите активи, които са в Русия, и ще ги даде на своите приближени, за да втвърди политическата си позиция“, казва Уилям Померанц, директор на института Кенан към Центъра Уилсън във Вашингтон.

Говорителите на Carlsberg, Danone, Nestlé, PepsiCo, Reckitt и Unilever отказаха да коментират тази история. Mondelez не отговори на искане за коментар.

Притеснените мултинационални компании и техните консултанти търсят улики защо Danone и Carlsberg са били набелязани от Кремъл. И двете са компании с марки, които са водещи имена с десетилетна история в Русия. Prostokvashino, собственост на Danone, е руската млечна марка № 1. Пивоварният бизнес на Carlsberg Baltika е друг лидер в сектора - най-добрата бира в страната и основен играч в цяла Европа. Новият президент на компанията, Таймураз Болоев – назначен от руското правителство през юли – преди това я управлява повече от десетилетие, до 2004 г. Той е в същия клуб по джудо като Путин.

Силни, типично руски марки, собственост на чуждестранни компании, биха могли да привлекат най-голям интерес от страна на съюзниците на Путин. Сред тези компании PepsiCo Inc., която купи руската WimmBill-Dann Dairy & Juice за 3,8 милиарда долара през 2011 г., стана най-голямата компания за храни и напитки в Русия и разчита до голяма степен на местни продукти. Ако добре свързани получатели на конфискувани чуждестранни активи имат предишен опит в индустрията, това би подкрепило аргументите на правителството да ги постави начело, според Наби Абдулаев, партньор в консултантската фирма за сигурност Control Risks в Лондон.

„Компаниите, които са напълно локализирани, които не зависят от технологии или части от чужбина, най-вероятно ще бъдат поставени под външно управление“, казва Абдулаев.

Когато Danone публикува финансовите си резултати за второто тримесечие на 26 юли, френската компания заяви, че остава законен собственик на своите руски млечни операции, въпреки че Москва пое контрола върху бизнеса. Danone заяви, че поема такса за обезценка от 200 милиона евро (222 милиона долара) за руските активи в допълнение към предишна такса от 500 милиона евро. Компанията заяви през октомври 2022 г., че очаква отписване на стойност до 1 милиард евро.

Руският бизнес има около 8000 служители и 12 фабрики. По-рано през юли Danone промени името на своята марка Activia в Русия на AktiBio, част от подготовката за продажба на бизнеса.

Преходът към назначеното в Москва управление беше труден и Danone все още провежда срещи с персонала два пъти на ден, каза Франсоа Банон, говорител на компанията.

„Имаме хора, които познаваме от десетилетия, които работят там и от началото на войната сме в много, много, много близък контакт с тях“, каза той. „Какво ще се случи в бъдеще? Сега не знаем и затова е толкова емоционално.“

Компании като производителя на презервативи Durex Reckitt Benckiser Group вероятно ще следят отблизо конфискациите, защото - подобно на Carlsberg и Danone - ясно изрази намерението си да напусне Русия и е в процес на продажба. Reckitt за първи път обяви плана през април 2022 г. Но сега не е ясно защо съюзниците на Путин биха платили за който и да е актив или биха се съгласили на каквито и да е разпоредби за обратно изкупуване, когато може да са в състояние да получат контрол върху чуждестранен бизнес безплатно. „Подходът на Кремъл се промени“, казва Прокопенко от Евразийския център Карнеги Русия. „Преди чужденците можеха да излязат, но трябваше да им се плати. Сега Русия се отказа от формалностите и реши да взема активи безплатно.“

Юристи като Дейвид Пински, партньор в Covington & Burling, съветват компаниите да се уверят, че държат своите руски дъщерни дружества в държави, които имат силни инвестиционни договори с Русия. При такова мислене Danone може да се опита да използва двустранния инвестиционен договор на Русия с Франция, за да възстанови щетите за конфискуваните активи.

Все пак перспективата за водене на съдебни спорове може да не е много утешителна за чуждестранните компании, като се има предвид историята на Русия за създаване на пречки пред изпълнението в случаи като тези. Предишните акционери на бившата най-голяма петролна компания в Русия, Юкос, получиха присъда за 50 милиарда долара през 2014 г., след като Москва конфискува актива, но Русия оспори юрисдикцията на трибунала и все още не е платила.

Оставането в Русия носи малко плюсове. Мултинационалните компании не могат да изнасят печалбите си извън страната, защото това изисква одобрението на Кремъл. Всяко намаляване на броя на персонала или намаляване на операциите може да привлече нежелано внимание от страна на Кремъл. Въпреки че Carlsberg заяви, че изземването на бизнеса им в Балтика е неочаквано, през февруари те предупредиха инвеститорите за риска руските власти да национализират бизнес, за да запазят работната сила на предвоенното ниво, ако подозират, че той умишлено е лишен от стойност.

Това предполага, че компании, които са обещали на западните заинтересовани страни, че ще намалят дейността си в страната, могат да бъдат цели. Производителят на шоколад Alpen Gold Mondelez International Inc. казва, че продава значително по-малко продукти в Русия през 2023 г. и че обемите са намалели с двуцифрен процент от януари.

Unilever Plc намали продадените обеми в Русия с 15% през 2022 г. Хайн Шумахер, новият главен изпълнителен директор на компанията, по време на разговор с журналисти на 25 юли отказа да коментира конкретната ситуация на Carlsberg или Danone, но каза: „С информацията, която имам на масата и още веднъж с развитието на събитията в Русия, ние заключаваме, че нито една от опциите всъщност не е добра, но че крайната опция за опериране на бизнеса по ограничен начин е най-малко лошата и това е мястото, където се намираме.“

Други вървят по тънката граница между управлението на общественото мнение и поддържането на удовлетворението на Кремъл. Nestlé SA спря да произвежда вафлени блокчета KitKat и шоколадово мляко на прах Nesquik в руски заводи, но продължава да произвежда и продава аналогични местни марки там. PepsiCo също спря да произвежда газирани напитки Pepsi, 7 Up и Mountain Dew в Русия, заменяйки ги с други под местна марка.

Акциите на Carlsberg и Danone почти не се подвижиха след конфискациите на техните местни активи от Русия, което предполага, че инвеститорите вече са оценили най-лошия сценарий за западните фирми, които все още са активни в страната. Но може да има по-дългосрочни последици. Померанц от Wilson Center казва, че настоящата ситуация може само да навреди на Русия, ако планира да привлече чуждестранни инвеститори в бъдеще.

„Те имат дълги спомени и ще си спомнят как руската държава пое контрола върху техните активи и те не получиха нищо в замяна“, казва той. "Русия наистина не разбира вредата, която понася.

КРАЙНИЯТ РЕЗУЛТАТ: Владимир Путин издаде указ, позволяващ на Русия да поеме контрола върху местните операции на някои чуждестранни фирми. Това може да попречи на западните компании да се опитат да напуснат страната.

▼ Брой служители в Русия

  • PepsiCo – 20К
  • Carlsberg - 8
  • Danone - 8
  • Nestlé - 7
  • Mars -6
  • Unilever - 3
  • Mondelez – 3
  • Procter & Gamble - 2