Бъдещето на работата

Правилният начин за разпускане

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

Модерните компании далеч от офиса смесват тиймбилдинг дейности със стратегически сесии

Малка колона от коли Фиат 500 се движи из тесните, витиевати пътища на Тоскана. Имало е обир и екип детективи бързат да хванат виновните и да освободят двама невинни заложници. Макар да звучи като епизод от екшън филм, реално е част от сложно тиймбилдинг упражнение на компанията за видеострийминг Плекс Инк.  Идеята, вдъхновена от филма от 2003 „Италианска афера“, е основният елемент на петдневното събитие за екипа на Плекс в Италия.

Добре дошли в модерния начин за корпоративно разпускане. Подобни събитията набират популярност в ерата на дистанционната работа, докато фирмите се опитват да създават кръг от приятели и да укрепват корпоративната култура сред служителите, които не идват всеки ден в офиса. Няма ги вече сериозните речи, хотелските бални зали и конферентните центрове, които неизменно бяха част от тиймбилдингите. Сега обикновено те включват прекарване на времето на необикновени места в дейности като търсене на съкровища или състезание с лодки. „Всеки изпълнителен директор, с когото говоря, ми казва, че след такъв тиймбилдинг има страхотно подобрение“, казва Шейн Хоф, собственик на фирмата за организиране на събития от Торонто Моникер Партнърс.


Подобни пътувания и дейности са скъпи и възвращаемостта на инвестицията е трудно да се изчисли извън вътрешното усещане на шефовете и разговорите с участниците. За фирмата Плекс, от Лос Гатос, щат Калифорния, чиито служители работят дистанционно още от основаването й през 2009 г., тиймбилдингите са една от най-важните инвестиции, с решаващо значение за успеха на компанията, казва Скот Олеховски, един от основателите й. Ето пет съвета как да избегнете капаните и да извлечете максимума от тези тиймбилдинги.

1. ПЛАНУВАЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Известно е, че летищата са препълнени и хотелите се резервират предварително. Предлагането е ограничено, когато се очаква да има над 50  присъстващи. Матю Макдонел, ГИД на фирмата Офсайт Ко. от Чарлстън, щат Южна Каролина, където се работи само дистанционно, препоръчва да планирате събитието поне 6 месеца предварително, защото това си е нещо като 5-дневно сватбено тържество. Пролетта и есента са най-добрия период, за избягване на конфликт със семейни летни пътувания и зимните ваканции.

2. НАБЕЛЕЖЕТЕ ЦЕЛИТЕ СИ

Трябва да сте наясно какво искате да получите от това пътуване вие и вашият екип. За МакДонъл целта се свежда до две неща. „Първо: усещане за съпреживяване, след което всички служители се прибират у дома по-вдъхновени и обвързани с визията на компанията. Второ е чувството, че се създава  истинска човешка връзка с колегите, които не са се познавали така добре преди.“ Дан Коркил, ГИД на „Следвай ме, шефе“, , маркетингова платформа за агенти по недвижими имоти от Остин, планира пътуване до  столицата на Тексас, за да отпразнува факта, че компанията е достигнала 15 000 клиенти. Той планира работни сесии, смесени с релаксиращи дейности като конна езда и караоке.

3. ЛОКАЦИЯ, ЛОКАЦИЯ, ЛОКАЦИЯ

Макар безплатно пътуване до Швейцария или Гърция да звучи примамливо за служителите, организирането му в чужбина е сложно. „През последните 2 г. валидността на задграничните паспорти на мнозина изтекоха неусетно“, казва Хоф. Дори след като доста държави отмениха ограниченията заради ковид, все още са налице досадни формалности. А тъй като все още ковид вълните продължават, същестувва риска да се разболеете в чужбина. Така че вътрешните пътувания са най-добрия вариант на този етап..

4. ОПРЕДЕЛИ БЮДЖЕТ

Както при всяко пътуване, решете колко да похарчите от самото начало. Кемп Наваро, в окръг Мендосино, Калифорния, е много популярно място за уединение на компинаите от Силициевата долина като Гугъл и Алфабет Инк. Настаняването струва по $250 на вечер, докато пътуване в чужбина може да достигне до $1000 на човек на вечер, според Хоф. Това са поне $300 000 за четири нощувки за 75 служители, а цената може да скочи още с екстри като персонализирана „стая за бягство“, реч на знаменитост или тематично парти за Деня на мъртвите в Мексико, например.

5. ПОТЕНЦИАЛНИ КАПАНИ

Дайте ясни насоки за поведение. Персоналът може да се изкуши да му отпусне края, но всички трябва да са наясно, че това е работно събитие. „Имаме кодекс за поведение, който гласи „Вие сте представител на фирмата по време на тиймбилдинга и сте длъжен да се държите почтено и с уважение“, казва Алиса Уелч, експерт по култура на поведение в платформата Кастъмър.ио, от Портланд, щат Орегон.  МакДонъл пък смята, че колегите трябва да се въздържат от алкохол до вечеря. Хоф също го подкрепя: „Хората не получава повишение на тиймбийлдинг. Но може да получи понижение“, казва той. - Райън Каватаро

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ Работните пътувания стават все по-популярни в ерата на дистанционната работа. Не те трябва да се планират внимателно и отдалеч, за да имат успех.