Диво очарование

Местенце на открито сред природата е най-търсената лятна стока

09:00 | 29 юли 2022
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От Ники Екщайн

За разлика от печенето на хляб с квас, работа по потник и  рейв парти в Zoom, някои навици, наложени от ковид-пандемията, остават. Без съмнение, един от най-популярните в САЩ е къмпингуването – или казано на жаргон „глемпинг“ - под звездите.

Точно както се завръща отново международният туризъм, точно така предварителните резервации на онлайн-пазара Campspot скочиха с цели 49% в седмиците през последния уикенд на май (началото на летния сезон) или общо с 600 000 резервации – в сравнение с близо 400 000 през 2021.

От 2015 насам Campspot помага за дигитализиране дейността на къмпингите в САЩ, като ги прави достъпни за онлайн резервации чрез обща платформа, подобна на Airbnb или Expedia. Предложенията варират от къмпинг-курорти в близост до горите от секвои на Санта Круз в Калифорния до семейния Парк Джелистоун на Мечето Йоги в Тексас Хил Кънтри.

Тези резервации носят и най-големи приходи. През първото тримесечие на 2022 приходите на Campspot нараснаха с 467%! до над 4,2 млн. в сравнение със същия период на 2021. От май 2021 до май 2022 платформата е обработила резервации за настаняване в къмпинги в обем от на $1 млрд.  Особено добре се справят туристическите оператори в по-високия сегмент на спектъра. Платформата Tentrr Inc, разполагаща с 1200 стандартни къмпинга в цялата страна – с легла, огнища на открито и компостинг-тоалент, това лято регистрира 10% скок в приходите в сравнение с 2021. С наеми от $135 на вечер Tentrr продава наистина 4-звезден комфорт. Компанията обслужва предимно градски потребители от района на Ню Йорк.

Друга такава компания е  Getaway House Inc. - стартъп, предлагащ малки минималистични горски хижи. В национален мащаб процентът на заетост на къщичките й скочи до 91% през 2020 и до 92% през 2021. (Хотелиерите считат за еталон заетост от 80%). От 2020 насам компанията се е разраснала от няколко офиса в Атланта, Чикаго и Вашингтон до 29 представителства между двата бреговете на двата океана. Всяка хижа с дървени и стъклени стени разполага с горещ душ, мини хладилник, електрическа печка и кафе-машина, както с и удобства като климатик и отопление.

Всички тези признаци показват, че хората с високи доходи са по-отворени към къмпингуването, отколкото преди. Според тазгодишното издание на Годишното проучване за състоянието на индустрията, ръководено от къмпинг-оператора Kampgrounds of America Inc. (KOA), 4 от 10 къмпингуващи семейства печелят по $100 000 и нагоре,  което е два пъти повече от тези през 2019. Докато търсенето на този пазар по време на пандемията бе ограничено и се подхранвано най-вече от фактори като необходимост и удобство, сега близо половината от новите къмпинг-маниаци декларират, че интересът им е бил предизвикан от скока в предлагането на уникалните или луксозни условия за къмпингуване - като напр. предлаганите от Getaway и Tentrr - които, нека си признаем, са доста популярни и в социалните медии. Така че тези нови къмпинг-фенове не само преоткриват къмпинг-почивките, но споделят преживяванията си със свои приятели и последователи в социалните медии. Прогнозите са, че броят на домакинствата в САЩ, които ще почиват на къмпинг през 2022, ще достигне 61,3 млн.,  което е сериозен ръст спрямо рекордните 56,9 млн. души през 2021.

Но изглежда, че любовта на американците към природата има граници. Въпреки, че желанието им да къмпингуват продължава да расте, общият брой нощи, в които са готови да прекарат на открито,  намалява ежегодно, тъй като подобни излети са само една от няколкото възможности за почивка. Според доклада на KOA средният брой нощувки сред природата е намалял през 2021 до 7,4 нощувки, в сравнение с 9,6 нощувки през 2020. И докато 5 млн. нови къмпингуващи през тази година е истински рекорд, то през 2021 г. цифрата достигна дори 9 млн.

По същия начин и търсенето на кемпери стигна своя връх. Прогнозите на Асоциацията на производителите на кемпери предвиждат доставките на нови превозни средства за отдих да отбележат пик от 600 000 през тази година, което е с 1,5% по-малко от  доставените през 2021. . От друга страна пък, това би било втората най-добра в историята на къмпингуването.  

Резервации през платформата Campspot

2016 2021

2 млн.