Как милиардерът Master Gucci притиснал супер ченгето

Дело за пране на пари срещу нигерийски инфлуенсър замесва най-известния служител на правоприлагащите органи в страната

14:46 | 27 март 2022
Обновен: 14:48 | 27 март 2022
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

 

 

Инстаграм не е известен точно с верността си с реалността. Това е място, което хората посещават, за да създадат образа на най-доброто си „аз“ или този, към който се стремят. Но в редки случаи тези образи прикриват по-тъмната истина до степента, в която са го направили през 2019г., в две публикации на две публични личности от Нигерия.

На 8 декември Рамон Абас, по-известен като @hushpuppi, Ray Hushpuppi, или милиардерът Gucci Master, публикува снимка на която се е облегнал на капака на лилавия си Ролс Ройс. Неговото облекло, по дизайн на легендарния Върджил Абло, било комплект от риза и панталон в небесносиньо с бял облак, който сякаш плава през предмишниците и кръста му. Той паркирал Ролс Ройса на алеята на Palazzo Versace Dubai, курортен хотел, където живеел в мезонет. За Абас, тогава 37-годишен инфлуенсър, който изкарал детството си в бедна част на Лагос, до живота му на възрастен изпълнен с частни самолети и приятели знаменитости, този вид изключително забележимо потребление било негова запазена марка. „Не вярвам в надпреварата“, гласи надписът на публикацията. „Ти не си мен и ТОВА Е #LouisVuitton #OffWhite #VirgilAbloh #RollsRoyce.”

През същата тази седмица, на 3000 мили от там Заместник-комисар на полицията в Нигерия Абба Киари, познат също като @abbakyari75 заемал друга поза. Стилът на Киари е изцяло бизнес: седнал на бюро затрупано от папки, носещ синьо дашики и слушалките AirPods, които винаги носел. Заобиколен от двама депутати в цивилно облекло, той целенасочено поглежда към камерата. Неговият надпис бил също толкова сух: „С моите старши колеги днес“. По стените зад него имало рафтове, обсипани с дузини негови награди. В десетилетна поредица от снимки в профил, Киари, тогава на 44 години, залавял похитители, освобождавал ученици и ловувал за убийци. „Той беше звездата“ казва Роми Мом, който е в Комисията за полицейска служба на Нигерия, независим орган, отговорен за полицейския надзор. По време на дългогодишна вълна от престъпления с насилие и тероризъм нигерийската преса нарекла Киари, шефа на разузнавателния екип на страната (IRT), Супер ченгето.

Блестящите отзиви на пресата за Киари противоречали на репутацията на правоприлагащите органи в Нигерия. По-конкретно специалният отряд за борба с грабежите, или СОБГ, който Киари преди това оглавявал в продължение на шест години в Лагос, бил известен със смесица от дива бруталност и ежедневна корупция. Година по-късно, през 2020г., тактиката на СОБГ ще бъде обект на големи улични протести, които правят кулминацията си със съгласието на правителството да го разпусне. Дори тогава Киари някак сякаш се носи над всичко това.

„Това беше някой, на когото се гледаше като наистина необичайно компетентен в работата си в организация, която не е известна с компетентност“, казва Матю Пейдж, който изследва корупцията в Нигерия като сътрудник в Chatham House, лондонски анализатор. „Това беше разказът около него – че той всъщност си вършеше работата, вместо да злоупотребява или да се възползва.“

Милиардерът Gucci Master и Супер Ченгето трудно биха могли да изглеждат по-различни. Hushpuppi има повече от два милиона последователи в Инстаграм в сравнение с 80 000 на Киари и той би изглеждал толкова в свои води в офис заобиколен от документи колкото и Супер Ченгето би изглеждало на капака на лилавия Ролс Ройс. И все пак зад внимателно изваяния публичен образ на двамата мъже изглежда, че съдбите им са дълбоко преплетени.

Извън камерата Абас докарва начина си на живот чрез различни видове измама, като онлайн измамни и пране на пари. Той бил партньор в така наречените компрометиращи измами с бизнес имейл, при които хакери проникват в корпоративни сметки и събират фалшиви фактури. Той задвижвал пари за измами, насочени към адвокатска кантора в Ню Йорк, банка в Малта и футболен клуб от Висшата лига. Обединява се със слаба мрежа от хакери и измамници – включително поне веднъж с държавно спонсорирана група от Северна Корея – в схеми, целящи се към 100 милиона долара. В крайна сметка попада в полезрението на ФБР. През юни 2020г. местната полиция нахлува в пентхауса му в Дубай и го изпраща в САЩ, където миналото лято той се признал за виновен за пране на пари, свързано с измами, донесли близо 24 милиона долара. Този юли той ще бъде изправен пред присъда до 20 години федерален затвор.

Обявяването на защитата на Абас обаче съдържала по-експлозивно разкритие. Правителството на САЩ твърди, че един от съзаклятниците на влиятелния човек е такъв, заклел се да спазва закона: Абба Киари.

Киари е роден в Гомби, град в североизточна Нигерия.

Неговият баща е учител, отгледал 30 деца в полигамно семейство, в което Киари бил най-голямото дете. „Справял съм се с толкова много случаи, когато моите братя и сестри са имали проблеми един с друг“, казва той по-късно в една публикация в Инстаграм. „Започнах детективската си работа в дома си“. След като получава университетска степен, той завършва полицейската академия през 2002г. и за осем години се издига от уличен офицер до командир на подразделение за СОБГ в Лагос. Той печели репутацията си заради рискови и агресивни операции срещу някои от най-известните престъпници в страната. До 2016г. той се издига до оглавяващ екипа за реагиране на разузнаването, елитно звено, създадено за борба с кризата с отвличанията в цялата страна. Той е най-младият високопоставен полицейски служител в Нигерия.

Като командир, неговите подвизи били легион. Той е арестувал организаторите на най-смъртоносния обир в историята на Нигерия и заловил най-смъртоносния похитител в страната, по прякор Вампирът. Залавял е бомбардировачи и търговци на оръжие и се е преборил с терористичната организация Боко Харам. „Много е важно да изпратим съобщение до престъпниците“, казва той в документален филм на Би Би Си за усилията си да спре отвличанията. „Киари и неговите хора ще те преследват където и да си и никога няма да забравят.”

Може би най-известното е, че през март 2016г. Киари и неговите хора поели делото на три момичета, отвлечени от банда похитители от училище в Лагос и задържани в продължение на шест дни. Съобщава се, че неговият екип е използвал разузнавателна информация от семействата на похитителите, за да ги проследят и да върнат момичетата невредими. Операцията му донесла президентски медал за храброст. „Той стана известен като спасителят на нигерийската полиция“, заяви онлайн изданието Eagle. До 2019г. се говореше, че Киари е в строя и се готви за позицията на генерален инспектор, най-голямото ченге.

Под признанията обаче се криело тревожно подводно течение. „Бяхме загрижени за измамните дейности както на СОБГ, така и на екипа за реагиране на разузнаването под него“, казва Окечукву Нуангума, изпълнителен директор на Центъра за застъпничество за върховенството на закона и отчетността, полицейска група за наблюдение. Екипите на Киари, казва Нуангума, „бяха замесени във всякакви престъпни дейности: възпрепятстване, отвличане, сплашване, изтезания, убийства“. Друг защитник на правата на човека, който пожела анонимност от страх от отмъщение, подробно разказа за години на интервюта с арестувани, които обвинявали служителите на Киари в злоупотреби.

Под ръководството на Киари, както твърдят двамата мъже, екипите му рутинно са насочвали бизнесмени за арест, изнудвали са пари от заподозрени и техните семейства и в някои случаи са извършвали извънсъдебни убийства. За едно десетилетие на проследяване на Киари, казва Нуангума, той рядко е успявал да събере достатъчно доказателства от уплашени жертви, за да оспори полицията. Но смята, че е имало стотици други случаи на злоупотреби: „Те просто биха отвлекли някого и биха казали: „Разследваме някого – видяхме името ви в телефона му.“ И прибират човека“.

При един инцидент през 2015г. служители на СОБГ под ръководството на Киари били обвинени в измъчване и убийство на невинен търговец на автомобили в щат Едо, Южна Нигерия, и използване на картата от банкомат на мъртвеца за почистване на банковите му сметки. По-късно петима полицаи били осъдени за убийството. През 2017г. адвокат на похитител, когото Киари арестува, публично прави предположение, че служителите са изнудвали подсъдимия за пари и бижута. Година по-късно вдовицата на похитител, който бил убит в престрелка с полицията, обвини екипа на Киари, че е присвоил имуществото на покойния ѝ съпруг. В средата на 2019г. съдия наредил на Киари и неговия екип да доведат заподозрян, чийто адвокат не можа да го намери и смята, че е починал в ареста.

Всички тези обвинения били отхвърлени от Киари, който не отговорил на обажданията и съобщенията, търсещи коментар на тази история. Той продължил да трупа арести. Неговата публикация в Instagram от 14 декември 2019г. „показва, как той приема награда от група за сигурност на нигерийска банка в Лагос. В публикация от 17 декември той е застанал пред група затворници, седнали на земята, идентифицирани в надписа като „72 известни похитители/въоръжени крадци/похитители на автомобили“.

Точно по това време, в средата на декември, според САЩ, Hushpuppi се присъединява към измама, която вече е в ход. Тази измама е по-стара, отколкото компрометиращите схеми за бизнес имейл, от които той е бил част. Това е версия от високо ниво на старата измама с авансови такси: Платете ни малко предварително, казва измамникът, и ние ще ви гарантираме огромна печалба по-късно. Предварителните запитвания продължават да идват, а непредвидената печалба никога не пристига.

В този случай, ден преди публикацията си с лилавия Ролс Ройс, Абас получава съобщение от кенийски предприемач на име Абдулрахман Джума. Според прокурорите Джума е предложил да включи Абас в измама с авансови такси с мишена: бизнесмен, надяващ се да построи международно училище в Катар. Бизнесменът, чието име и националност остават запечатани във федералния съд, се нуждаел от заем от 15 милиона долара за проекта и наел финансов съветник, който да му помогне да го осигури. За съжаление помощта на съветника възлизала на заеми за милиони долари според източници от Google. Това търсене довело до Джума и неговата компания в Найроби, Westload Financial Solutions Ltd.

Уебсайтът на Westload обещава че „финансовите решения са специализирани във финансирането на проекти от самото начало до  самите операции“. Това, че сайтът е пълен с грешки, включително понякога позоваване на компанията като „West Financial“, не успяло да повдигне никакви червени флагове. През ноември 2019г. бизнесменът пътува да се срещне с Джума и негов колега в офисите на Westload, на шестия етаж на модерна стъклена офис кула в бизнес района на Найроби. Там, според твърденията на правителството на САЩ, Джума подписал договор за уреждане на заем от 15 милиона долара в замяна на 164 000 долара предварително плащане за „консултации“ (авансовата такса). На следващия ден бизнесменът изпратил авансовата такса на адвокатска кантора по избор на Джума. Нито Джума, Westload, нито адвокатската кантора отговорили на имейли и обаждания, търсещи коментар.

До този момент измамата вече е сработила, но защо да не опитат повече? Когато бизнесменът се оплакал, че парите не са пристигнали по сметката му в Катар, Джума казва, че са „заседнали“ и ще трябва да се преведат още 150 000 долара, за да освободят сумата – най-общо казано ще е необходима още една предварителна такса. Бизнесменът изплаща сумата още веднъж, без съмнение надявайки се, че това е последната стъпка към предполагаемия заем. Абас се свързвал с бизнесмена чрез приложението WhatsApp от телефонен номер от Ню Йорк, представяйки се като „Малик“, „директорът на банката, отговорна за кредитирането на Вашите фондове“. Той казал, че тъй като правителството на Катар подлежи на санкции от САЩ, парите трябва да минат през американска банкова сметка (което до някаква степен е вярно) и той ще се радва да създаде такава.

 Така и направил. Първо, Абас организирал контакт в Лос Анджелис, за да регистрира компания със същото име като катарската компания на бизнесмена. Тогава той отворил сметка в Wells Fargo за бизнеса. Имало само едно последно препятствие, „Малик“ казал на бизнесмена: Те ще се нуждаят също така от сметка в Обединеното кралство, за да получат парите. Той казва, че ще отвори „инвеститорска сметка в нашата услуга за частно банкиране там“ срещу авансова такса от 330 000 долара.

След едноседмично колебание бизнесменът превел 230 000 долара от общата сума на предоставената от „Малик“ банка. Случило се така, че сметката принадлежала на търговец на часовници във Флорида и сумата покривала точно часовник от розово злато и титан Richard Mille RM 11-03, който Абас желаел. „Малик“ накарал бизнесмена да изпрати останалите 100 000 долара към сметка в Capital One, държана от друг сътрудник на Абас. Абас използва половината от него, за да закупи фалшиво гражданство от Сейнт Китс и Невис – сделка, която включвала подкуп на държавен служител и фалшифициране на брачно свидетелство.

Седмица по-късно часовникът прави дебюта си в инстаграма на  Hushpuppi. На снимката той стоял на килима в кралско лилаво на  Palazzo Versace Dubai, и носел тениска на Gucci с Мики Маус, като държал облечената в Richard Mille ръка леко пред нея. „Едно от най-добрите неща, които научих и което ме кара да продължавам“, пише той, „е никога да не приемам критика от хора, при които никога не бих отишъл за съвет“ #Gucci #RichardMille #Versace #Rm1103.

До януари 2020г., според прокурорите, Абас и Джума са били готови за нов опит. Абас призовал своя сънародник в Нигерия, Винсент Кели Чибузо, да създаде фалшив уебсайт на Wells Fargo и автоматизирана линия за поддръжка, която „Малик“ предал на бизнесмена. Когато се обадил на телефонния номер, системата казала, че 15 милиона долара са пристигнали. „О Боже, не мога да повярвам, истина е“, пише бизнесменът на „Малик“. Следващата история на групата била, че бизнесменът подлежи на „удържане на данъци“ от 575 000 долара, за да получи парите от САЩ.

„Горд ли си с мен, или не?“ Абас попитал Джума в съобщение, когато те влезли в следващата фаза. „Перфектна работа, братко“ му отговорил Джума.

Перфектно, но с един недостатък: според твърденията Чибузо започнал да се оплаква, че заслужава по-голям дял от плячката. Когато Абас го пренебрегнал, Чибузо решил да удари сам. На 13 януари той се обадил директно на бизнесмена и му казал, че и Джума и „Малик“
са били „фалшиви“. Бизнесменът трябвало да спре да им плаща, казал той. Вместо това те трябвало да платят на Чибузо: той бил този, който всъщност можел да освободи заема.

Току що обърканият бизнесмен предал всичко това на Джума, който го препратил към Абас.
Абас отговорил, че ще се „разправи с“ Чибузо. Няколко минути по-късно, според жалбата, той се обадил на Киари.

Връзката между инфлуенсъра и Супер Ченгето

започва поне от предишния септември, когато Киари посещава Дубай по неизвестни причини. Произходът на връзката им е неясен, но според съдебните документи Абас е заел на Киари кола и шофьор за престоя му. Няколко седмици по-късно Киари изпраща на Абас слайдшоу от снимки от пътуването и статия за скорошния му арест на похитител. „Наистина се радвам, че съм Вашето момче“, отвърнал Абас. „Обещавам да съм добро момче към Вас, сър“. Необичайно за двамата плодотворни потребители на Инстаграм е, че макар и двамата да обичат да бъдат виждани с други известни хора, нито един от тях никога не е публикувал нищо за другия. Каквото и да е естеството на връзката им, това не е било нещо, което искат да публикуват.

Сега, през януари 2020г. изглежда, че Абас е търсил помощ за неутрализирането на партньора му в измамите, който се оказал мошеник. Малко след като се свързва с Киари относно Чибузо, Абас дава актуална информация на Джума. „Вече го настройвам“, съобщава той. В съобщение до Чибузо той бил по-откровен. „Ти извърши престъпление, което няма да бъде простено“, казва той. „ Кълна се в живота си, че в най-скоро време ще съжаляваш, че се забъркваш с мен, дори ще си пожелаеш да умреш, преди ръцете ми да те докоснат“.

До 20 януари изглежда, че заканата му е изпълнена. Киари изпратил на Абас кадър на Чибузо, който изглеждал отчаяно. „Арестувахме човека“, написал му той. „Сега той е в моята килия. Това е негова снимка след като го арестувахме днес“.

„Искам той да претърпи най-сериозния побой в живота си“, отговорил Абас. Той обяснил как Чибузо го е засегнал в измамата, опитвайки се да „отклони парите“ към себе си.
„Добре, разбирам“, отвърнал Киари.
„Моля, сър, искам да похарча пари, за да пратя това момче в затвора, затворете го за много дълго време“, продължава Абас. „Кажете ми как мога да изпратя пари на екипа, сър, нека се справят с него като с въоръжен разбойник... Искам той да страда дълги години.“

Киари изпратил номера на нигерийска банкова сметка на Абас. Според прокуратурата тази стъпка е завършила престъплението, карайки Киари и екипа му да наемат ченгета, платени, за да извършат фалшив арест.

Същият ден снимка в Инстаграм на Киари го показва на пресконференция, застанал до подиума за обявяване на ареста на 60 похитители. „Полицията на Нигерия никога няма да отстъпи“, гласял надписът, „в борбата срещу тези смъртоносни престъпници“.

Невероятно, но дори след опита на Чибузо за саботаж, измамата с авансовите такси продължила. Бизнесменът, може би толкова объркан от шеметното въртене напред-назад, успял да възприеме само половината от казаното от Чибузо, признал пред „Малик“, че Джума го е измамил с повече от милион долара. „Знам, че ме смяташ за глупав, но аз му се доверих и сега фалирам“, казва той.

„Уау“, пристигнал и отговорът. „Повече от милион?“

„Малик“ естествено предложил помощта си, казвайки на бизнесмена, че може да го отърве от тази каша срещу такса от 180,000 долара. Той също така щял докладва Джума на ФБР, казва още. Не го направил, естествено, но сега партньорството се разпадало. Всеки бил сам за себе си. Джума се оплакал на Абас, че бизнесменът се обажда в офиса му и го обвинява, че е измамник. Абас отговорил, че Джума трябвало да обвинява само себе си. Джума не успял да намери начин да продължи историята, но Абас успял.

„Това се случва, когато оставиш клиент да виси, вземаш парите без последващи действия“, казва Абас. „Това дава време на клиента да помисли и да замеси и други хора.“

След като Чибузо прекарал в ареста един месец – включително престой в болницата заради болезнен обрив, който получил в затвора – Киари според слоховете изпратил съобщение на Абас да му каже, че приятелката на Чибузо е предложила подкуп за освобождаването му. „Те мислеха, че е нормален арест, затова си мислят, че парите могат да го изкарат от там“, пише Киари. „Никакви пари не могат да го изкарат от тук. Хахахаха”. Въпреки това, няколко дни по-късно Абас изпратил съобщение на Киари, че може да го пусне. Чибузо най-накрая бил освободен, вероятно сплашен, за да мълчи. Нито той, нито приятелката му, чието име не беше разкрито в съдебните документи, не можаха да бъдат открити за коментар.

Измамата достига финалния си обрат през март 2020г., след като Абас извлякъл допълнителни 180 000 долара чрез трансфери, за общо 1,1 милиона долара авансови такси. „Съжалявам, г-н Малик“, пише бизнесменът в последното съобщение, „но аз няма да плащам повече и съм извън тази игра“. Най-накрая бил разкрил, че „Малик“ и Джума са „от един отбор“.

Времето на Абас в играта също било към своя край. Три месеца по-късно, след полунощ на 8 юни, въоръжени офицери от дубайския SWAT екип нахлули в мезонета му и арестували всички вътре. В рамките на няколко дни Абас бил на самолет за САЩ, в ареста на ФБР за ролята си в други, по-сложни имейл измами.

Ако Киари е бил загрижен, той не го е съобщил публично. Собственият му възход изглежда продължавал неотменно. Три дни след ареста на Абас, Народното събрание връчило на Киари специална похвала за изключителна служба. „Въпреки имиджа на полицията в Нигерия“, отбелязал председателят на Камарата на представителите, „Камарата признава, че някои полицаи са изключителни“.

В  изграждането на собствения му образ, Инстаграмът на Киари показва как се отклонява малко по-далеч от сцената на Hushpuppi. През октомври 2020г. той е сниман в офиса си с нигерийската поп звезда Давидо, който някога бил приятел на Hushpuppi. Следващият юли Киари е забелязан на погребението на майката на Обина Лиегбу, собственик на нощен клуб, известен като Оби Кубана, който бил разпитан като част от разследвания за наркотици и измами. (Кубана не е обвинен по време на тези разследвания.) Кубана, както отбелязва Киари във Фейсбук, е „брат и добър приятел“.

След това, на 28 юли 2021г., Министерството на правосъдието на САЩ обявява, че Абас се е признал за виновен за пране на пари. Същия ден Министерството на правосъдието разкрило, че е повдигнало обвинения срещу Джума, Чибузо, Киари и трима обвиняеми, намиращи се в САЩ по обвинения в заговор за извършване на измама и пране на пари. Джума, Абас и Чибузо били обвинени в пряко ограбване на бизнесмена, докато за нигерийското супер ченге се твърди, че е помогнал на конспирацията, като е затворил Чибузо в замяна на подкуп.

Най-големите новинарски издания в Нигерия разпръснали твърдения за Киари
на първите си страници и разбили измамата на Абас в най-малки подробности. „Как Hushpuppi купил ръчен часовник на Richard Mille, носен в Инстаграм“, гласяло заглавието във вестник The Punch. „Обвинението от американския съд било шок за всички“, казва Роми Мом, член на Комисията за полицейска служба. „Това е някой, който
е бил поставен отгоре.”

Не всички бяха шокирани, разбира се. Нуангума от Центъра за застъпничество за върховенство на закона и отчетност казва, че той и неговите колеги чувстват, че истината е доказана. В полицията той казва „има доста добри хора, но системата е толкова корумпирана, че изражда и насърчава такива хора. Това им осигурява среда да извършват престъпления и да им се разминава".

Както подобава на знаменито ченге, Киари първо се обърнал към социалните мрежи, за да се защити. Той публикувал дълго съобщение във Фейсбук, което след това бил изтрито, твърдейки, че само е помогнал на Абас при разследването на заплахи срещу живота му. Номерата на банковите сметки, които той е предоставил на Абас, според обясненията му, са за плащания към продавач на „местни дрехи и шапки“. Киари помогнал за улесняване на транзакцията, твърди той, след като Абас им се е възхитил на страницата си в Инстаграм.


Комисията на полицейската служба отстранила Киари от полицията в очакване на разследване от главния инспектор на полицията. След като през декември комисията получила първоначалния доклад от разследването, тя установила, че в доклада има „пропуски“ и поискала по-нататъшно търсене. „Трябва да приключим това преди април“, казал Мом, член на комисията, в интервю в началото на февруари. Той казва, че комисията не е била изправена пред натиск от висшите служители на полицията и че решението ѝ ще бъде взето независимо.

Джума е в ареста в Кения, в очакване на решението за екстрадиция на съдията, а местонахождението на Чибузо не е известно. От месеци остава отворен въпросът дали Киари ще бъде екстрадиран в САЩ. „Доколкото ми е известно“, казва Мом, „не мисля, че е имало подадено искане за екстрадиция“. Службата по международни въпроси на Министерството на правосъдието на САЩ, която се занимава с екстрадиции, отказва да коментира състоянието на случая на Киари. Но един служител на Министерството на правосъдието настоя, че Киари е нещо повече от просто публично обвинение. В телевизионно интервю в началото на февруари главният прокурор на Нигерия допусна, че има „ на пръв поглед разумни основания за подозрение“ за наказателно преследване и, че Нигерия е в контакт със САЩ.

Дори изправен пред потенциален позор и екстрадиция, Киари изглежда не успява да избегне светлината на прожекторите. В края на януари той публикува снимки в Инстаграм и Фейсбук от сватбата на сина на главния инспектор на полицията - лицето, което го разследва. Кубана, собственикът на нощен клуб, също бил там. След медиен шум Кяри изтрил публикациите.

Тогава, на Свети Валентин, Националната агенция за прилагане на закона за наркотиците в Нигерия обяви, че Киари е заподозрян и в друго голямо престъпление. Агенцията твърди, че в края на януари, докато се предполага, че е бил отстранен, Киари се е свързал със служител на НАПЗН, за да каже, че той и неговият екип на IRT са конфискували 25-килограмова пратка кокаин. Твърди се, че по време на няколко разговора Киари предложил да обединят усилията си, за да запазят и продадат по-голямата част от конфискуваното, да оставят част на прокуратурата и да поделят приходите. „Момчетата са много, много бързи и са много лоялни“, твърди той за своя екип. — „Грижа се добре за тях“.

Служителят на НАПЗН отбелязал напредъка и, снабден с подслушвателно устройство, прибрал парите от Киари. Когато след това Киари не се явил на разпит, той бил обявен за издирване. „С разузнавателните данни, с които разполагаме“, се казвало в изявлението на НАПЗН, „Агенцията твърдо вярва, че Киари е член на наркокартел, който управлява незаконния канал за наркотици Бразилия-Етиопия-Нигерия.

Късно на 14 февруари Супер ченгето било задържано.