Невчесани крипторазмисли

При правилна диверсификация и разумно управление на риска, криптовалутите могат да станат част от всеки инвестиционен портфейл

12:14 | 23 юни 2021
Обновен: 12:16 | 23 юни 2021
Невчесани крипторазмисли

Ситуацията в криптоиндустрията от последните няколко месеца е неописуемо динамична.
С годишни ценови скокове от порядъка на 780%, капитализацията на биткойна надхвърли $1 трлн. Но също така е факт, че в рамките на година цената на криптовалутата от $7400 се изстреля до почти $65000, след което отново се понижи до $34000.

Според оптимистите това е нормален стадии от развитието на биткойна, като много често обяснението им е, че става въпрос за „корективни движения на основния бичи тренд“. Според хедж фонда Morgan Creek Digital, големите притежатели на биткойн (т.н. „китове“), са били активни по време на спада от последния месец и са купили 122 588 единици от токена. Фондовете MVPQ Capital, ByteTree Asset Management и Three Arrows Capital също потвърдиха, че са купували. Изводът на оптимистите гласи, че сме станали свидетели на една от по-дълбоките корекции, които представляват отлична възможност за влизане в позицията и от която са се възползвали т.нар. „умни пари“.

Според песимистите, тези колебания са естествен завършек на една лудост, която по нищо не се различава от манията по лалетата от 17 век. Те са убедени, че криптовалутата няма да има бъдеще, след като правителствата започнат да се борят срещу прането на пари и други престъпни финансови практики. Песимистите критикуват и използването на биткойна като разплащателно средство от гледна точка на високата му волатилност. Според тях анонимността на транзакциите е проблем за регулаторите, които трябва да бъде решен. Всичко това ще доведе до естествения край на биткойна. Към доводите им трябва да добавим и огромният ръст на цената за относително кратък период на време, което наподобява поведението на балонизиран актив.

Но ако се опитаме да се разграничим от разделената инвестиционна общност и да разгледаме ситуацията на една по-простичка основа, бихме могли поне да си зададем поне правилните въпроси - което понякога е по-важно от самите отговори.

В книгата си „Sapiens - кратка история на човечеството“ Ювал Ноа Харари пише, че система, организация или ред може да се поддържат само, когато значителна част от населението или поне лицата, които пряко отговарят за поддържането и функционирането им, наистина вярват в тях. Американската демокрация едва ли щеше да просъществува в продължение на 250 години, ако по-голямата част от политиците не вярваха в човешките права. Съвременната парична система нямаше да същата, ако повечето инвеститори и банкери не вярваха в капитализма.

Ако все още имаме съмнение относно силата на вярата ни за това кое е ценно, може би за целта не трябва да забравяме за различните странни артефакти и предмети, използвани като средства за размяна или измерител на богатство от близкото миналото - като камъните раи на остров Яп, морските раковини в Америка, стъклените мъниста в Африка, добитъка и солта в античността, така чак до среброто и златото в близкото минало.

Но дали по сходен начин значителна част от хората биха повярвали в ползите на биткойна?!Считам, че за да си отговорим на този въпрос коректно, няма да е достатъчно да анализираме възможностите на „дигиталното злато“ и ползите, който евентуално носи. За целта трябва да разгледаме пазарните условия и сегашната ситуация, както и алтернативите, които предлага.

Страхът от обезценяването на паричната система винаги е вълнувал хората и ги е карал да намират ефективен начин за запазване богатството им. След ипотечната криза от 2008г наблюдаваме период на несигурните пари и засилващата се роля на държавата. Държавните разходи растат, дефицитите се увеличават, инфлацията чука на вратата и все по-голям дял от националния доход се контролира от управляващите. В миналото хората са се опитвали да запазят стойността на притежаваните от тях платежни средства обръщайки ги на мига в стока, която евентуално биха използвали и за бартерна търговия. В днешно време инвестираме в злато, имоти, акции, и облигации. Проблема, е че в следствие на безпрецедентното печатане пари, което е обхванало целия свят, цените на изброените по-горе активи започват да притесняват инвеститорите и те имат все по-малко алтернативи за съхранение на стойност.

Рей Далио, един от легендарните фонд мениджъри вижда огромни рискове в инвестицията в облигации при тези лихвени нива и пазарни оценки, като изразява същото мнение и за кеша. Според него той се обезценява заради „антикризисните“ правителствени мерки. Подобно отношение към пазара на акции изразяват и множество други експерти като Шилер, Питър Шифт и др. Цената на акциите на Тесла стана повод за диспут сред инвеститорите като коментарите за оценката на компанията са христоматиен пример за това как евтините пари, добрият маркетинг и ентусиазмът на инвеститорите могат до доведат цените на акциите до безумни нива. Тоест намираме се в ситуация, в която водещите икономики трупат дългове, паричното предлагане се увеличава постоянно, което води до прекомерни ръстове на инвестиционните активи и обезценяване на паричните ни наличности.

Тези фактори намаляват драстично полезните ходове на инвеститорите за съхранение на стойност и с появата на биткойн те виждат възможност за това.

През последните месеци бяха направени няколко проучвания (The Quarterly Review of Economics and Finance), чиято цел е да се анализират качествата на биткойна като инвестиционен актив. Целта е да се даде отговор на въпроса, който вълнува инвестиционна общност: възможно ли е биткойнът да бъде част от едно диверсифицирано портфолио? Отговорът на изследователите е положителенV Да, биткойнът повишава диверсификацията на вложенията.

МісrоЅtrаtеgу e пъpвaтa ĸoмпaния, ĸoятo превърна битĸoйна в част от своя счетоводен баланс. Според изпълнителния директор Майкъл Селър, инвecтициитe в битĸoйни ce ocъщecтвявaт в paмĸитe нa cтpaтeгия зa зaщитa нa ĸaпитaлa oт oбeзцeнявaнe в peзyлтaт oт инфлaция. Подобен ход обяви и визионерът Питър Тийл, който разкри желанието на своята компания Palantir да последва този ход. IT компанията Globant пък придоби биткойни на стойност от половин милион долара през първото тримесечие на годината.

От друга страна виждаме, че компании като PayPal и Square вече предлагат токена като платежна опция, а MasterCard и Visa го интегрират в своите продукти. Последното проучване на Deloitte Global Blockchain Survey 2020 показва, че нараства броят на фирмите, които глобално подкрепят блокчейн технологията и дигиталните активи и ги смятат за ключови в бъдещата им бизнес стратегия.

Към наскоро придобилите биткойн са бившите скептици - “инвестиционната акула“ Марк Кюбан, финансовият иноватор Рей Далио, а педантичният Карл Айкън обяви че обмисля инвестиция от $1 млрд.

Разглеждайки биткойна трябва да кажем, че той все още е много далеч от момента, в който може да се приеме като средство за разплащане, независимо че предлага тази функция. Не също така много вероятно е никога да не се превърне в това. От тази гледна точка определението валута е доста пресилено. Но на този етап е факт, че част от инвеститорите са го припознали като дигитален актив. Рискът за инвестиралите в него се крие в бъдещите регулации, които неминуемо ще бъдат наложени и съществено биха забавили неговото развитие.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ отказа да дава лиценз на фонд мениджъри за структурирането на борсово търгуван фонд, който да инвестира в биткойн. Основният аргумент на финансовия регулатор е, че над 75% от биткойните се търгуват в чужбина на нерегулирани пазари, които може да бъдат манипулирани.

В Китай централната банка, асоциацията на банките и представителите на интернет индустрията излязоха с общо становище, според което финансовите и платежните институции не трябва да приемат криптовалути за разплащане и искат да предприемат рестриктивни мерки срещу миньорите.

В Турция две големи криптоборси фалираха, което доведе до забрана на плащанията с криптовалути в страната.

На този етап считам, че най-големият риск е липсата на сигурност при съхранение на токените, както и при търговията с тях на определени пазари. Регулирането на индустрията ще намали тези рискове, независимо че инвеститорите - съдейки по последните пазарни движения - я намират за нещо изключително неприятно. Регулацията и данъчните стандарти са неизбежен процес, които не само че не застрашава индустрията, но може да позволи нейното институционализиране.

Разсъждавайки за биткойна, няма как да не споменем и етериум , който е втората по големина блокчейн мрежа по пазарна капитализация и дневни обеми на търговия. Уникалността на етериума е в развитието на концпецията на „умните договори“ (smart contracts).

Отношенията между хората се градят на базата на договори, споразумение, написани и ненаписани правила на действие. Дори когато сключваме и граждански договор. В основни линии те трябва отговарят на законовите изисквания или на някакви обществени споразумения и тяхното изпълнение се контролира от регулаторните органи, правоохранителната система или самото общество. При етериум тези отношения се кодират в блокчейна, който ги прави самоизпълняващи се, независими от външно вмешателство. В случая нарочно използвам думата отношения а не договори. Искам да подчертая свободата на сферите на дейност в един smart contract.

В споделената икономика някои от големите плюсове за потребителите са липсата на посредник, по-ниски транзакционни разходи и бързина при получаването на услугите или стоките. В контекста на всичко това етериум се оказва точната валута. За разлика от биткойн, платформата на етериум се развива. Към момента тя преминава през промени, които трябва да подобрят мрежата и нейната по-висока ефективност.

Пътя към приемането от пазара на биткойн и етериум ще е труден и трънлив, но при правилната диверсификация и разумното управление на риска, криптовалутите могат да станат част от всеки инвестиционен портфейл.

И тъй като силно вярвам, че делата са по-силни от думите, първоначалното ми отношение към криптоиндустрията не беше по-различно от това на всеки друг и първоначалната ми реакция беше отхвърляне. Днес криптовалутите са част от портфейла ми.

Споделям това защото считам, че човек е длъжен да бъде адаптивен и да може да променя своите възгледи и намерения, ако иска да бъде ефективен на пазара.

За да имаме правилно отношение към блокчейн индустрията и преди да започнем да съдим или възхваляваме криптовалутите, ние трябва да добием едно основно информационно ниво за това какво представляват, как функционират и т.н.

Ако направим всичко това, ще бъдем в състояние да вземаме информирани решения, което ще увеличи доходността за сметка на риска за инвестициите ни.