Залага ли биткойнът наистина на инфлацията?

Криптовалутата все още е прекалено нова, за да се твърди, че осигурява защита от покачването на цените

10:55 | 19 април 2021
Залага ли биткойнът наистина на инфлацията?

Сериозните ентусиасти на тема биткойн смятат дигиталната валута за най-добрата защита в света от покачващите се потребителски цени Каква е логиката? За разлика от щатския долар и другите обикновени валути, криптовалутата е създадена в лимитирани количества, поради което не може да се обезцени вследствие от прекомерно разпространение от страна на правителство или на централна банка.

Почти всеки случай, в който инвеститорите залагат на повишение на цените на биткойн, изглежда като правилно решение, тъй като валутата в момента се търгува на около 56 000 долара на монета в сравнение с началните 5500 долара преди година, поради което историята нашумя още повече. Предвид подобрените икономически изгледи, спада в случаите на Covid-19 и очакваните съществени фискални стимули, инвеститорите от всякакъв вид изглежда очакват известно покачване в цените. Но основите за тези очаквания не са от най-стабилните. През миналата година инфлацията в САЩ е 1,7%.

Не е за пренебрегване и въпросът дали дигиталният актив действително ще действа като ефективен щит. Кам Харви, старши консултант в Research Affiliates и професор по финанси в университета „Дюк“, смята, че все още няма достатъчно дълга история, за да се установи това. На теория, ако инвеститорите гледат на биткойн като на златото, валутата би могла да задържи стойността си дългосрочно – може би дори над век, твърди Харви. По време на изследователската си дейност в сферата на златото, заедно с колегите си той установява, че металът запазва една стабилна стойност си в продължение на хилядолетия. Но те установяват също така, че в краткосрочен план златото е податливо на мании и сривове. (Стойността на златото тази година се е понижила с 9% въпреки приказките за инфлация.)

Биткойнът също се колебае много сериозно през краткотрайния си живот поради причини, които нямат особена връзка с възприятията за инфлация. „Какво ще се случи с биткойн? Изобщо не е ясно“, казва Харви. „Цената не се движи само от правилото за паричното предлагане, а и от други рискови фактори. Затова е и в пъти по-непостоянна от фондовата борса.“ Не е трудно да си представим, че едно покачване на инфлацията може да повлияе на биткойн по начин, противоположен на очаквания. Ако инфлацията доведе до рецесия, инвеститорите може да се отдръпнат от по-рискованите активи като криптовалутите.

В последните седмици, когато загрижените за инфлацията инвеститори вдигнаха доходността на държавните ценни книжа от 1,34% до цели 1,62%, биткойнът изпита най-чувствителния си спад от месеци насам. Поддръжниците на криптовалутите защитават тезата, че търговците на биткойн отдавна са очаквали покачването на доходността на ценните книжа, както и че скокът на доходността има известна корелация с покачването на криптовалутите. Но последното движение на биткойна определено има сходство с по-обикновените спекулативни сделки.

Биткойнът получи одобрение от видни търговци на Уол Стрийт, включително ветерана управител на хедж фондове Пол Тюдор Джоунс, който споделя, че брокерите го харесват като хранилище за стойност. „Това със сигурност е елемент, който е насърчил инвестициите от институции, особено предвид методите, по които политиците се опитват да стимулират икономиката“ след закриванията поради Covid, смята Майкъл Соненшайн, главен изпълнителен директор в Grayscale Investments – дружество с фонд, който съдържа биткойн. „Определено има предостатъчно макроинвеститори, за които добавянето на биткойн играе защитна роля спрямо инфлацията.“

Най-гласните поддръжници на биткойна гледат на покачващите се цени като на ранен признак за уязвимостта на традиционната финансова система и смятат, че криптовалутата ще се покачи още, когато инвеститорите започнат да търсят убежище. Подобни аргументи се основават на идеята, че инфлацията няма просто да се прокрадне постепенно покрай нарастващата икономика, а ще избухне поради т.нар. „печатане на пари“.

Федералният резерв не променя паричното предлагане просто с печатането на пари. Но един от показателите за парите във финансовата система, познат като М2, се покачи отчасти поради угоднически политики. Неотдавна, докато даваше показания в Конгреса, председателят на Управлението за федерален резерв Джероум Пауъл заяви, че ръстът на паричното предлагане вече не е от такова значение за икономическите изгледи. „Много пъти сме наблюдавали ръст в паричните агрегати без присъствието на инфлация“, заяви той. „Така че трябва да се отучим от този навик.“

Джим Полсън, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group, подкрепя това мнение. Макар и да има повече пари, скоростта на циркулация (паричния оборот) се е понижила. Това е съществен фактор, тъй като показва, че се пестят пари, вместо да се харчат, което държи ценовия натиск под контрол. Но дори тази скорост да се вдигне, може да се наложи компенсиране на дезинфлационните сили, включително склонността на застаряващото население и дигиталните технологии да потискат цените. „Инфлацията леко се вдига, но не мисля, че това предвещава скок на криптовалутата“, смята Полсън. Покачващите се цени може да се окажат риск за инвеститорите. „Определено има предпоставки за инфлация“, смята Марк Чандлър, главен пазарен стратег на Bannockburn Global Forex. Но биткойнът не е вързан към други активи, като например гориво, недвижими имоти или стопански приходи, които могат по естествен път да се покачат паралелно с цените, което го прави благоприятен и за други неща освен инфлацията. Един от най-големите инвеститори във валутата, основателят на Ark Investment Management, Кейти Ууд, заяви в уебинар наскоро, че се притеснява за дефлационните сили, т.е. спад в цените, също толкова, колкото за инфлацията.

Вилдана Хайрич

НАКРАТКО Биткойнът често се сравнява със златото като хранилище за стойност, но за разлика от благородния метал, той е податлив на краткосрочни колебания, които замъгляват картината