Ваксините ще спасят света

От Валери Ценков: За да се върне света към старото нормално, са необходими 12 млрд. дози, досега са произведени едва 419 млн.  

12:34 | 14 април 2021
Обновен: 13:04 | 14 април 2021
Ваксините ще спасят света

Спасителите на света са едно от константните клишета на холивудските екшъни, а Брус Уилис е пословичен с ролите си на супергерой. В едно интервю преди доста години той самият казва, че е играл тази роля поне 11 пъти. Прави го още веднъж и в последния си филм „Космически грях“, а преди премиерата на фантастичния екшън през март 65-годишният актьор отново облече култовия оранжев скафандър, който нарича „екипировка спаси света“ (saving the (world) outfit), съобщи в социалните медии дъщеря му Румър. 

Но извън бутафорните герои Америка ражда и истински спасители на света, чиито имена остават непознати за мнозина. Според д-р Антъни Фаучи, лицето на антиковид кампанията в САЩ, спасителят на света се казва Морис Хилман - най-успешния вирусолог на века, разработил ключовите ваксини, които и днес спасяват милиони: варицела, хонконгски грип, хепатит А, хепатит Б, морбили, менингит, заушка, пневмония...Морис Хилмън почина на 13 април 2005 г., като никога не се е появял по телевизията, никога не е давал интервю за медиите и не е говорил по радиото. Но неговите ваксини и до днес продължават всяка година да спасяват живота на поне 5 млн. души по света.   
 
В условията на глобалната пандемия на ковид-19, ваксините са единственото оръжие срещу коварния вирус-убиец, който е 400 пъти по-малък от диаметъра на човешкия косъм, но за последната година живота на 2.4 млн. души. 

Президентът Джо Байдън обеща на американците тази година да честват 4 юли като Ден на независимостта от корона вируса. Той заяви, че посвещава първите 100 дни на своя мандат приоритетно на ваксините и да осъществи до 30 април на 100 млн. ваксинации. За целта бяха отделени допълнително $90 млрд. за  осигуряване и доставка на необходимите дози ваксина за всички американци. Сега всеки ден своята доза получават по 2.4 млн. Американци и ако този темп се запази, до края на юни в САЩ ще бъде постигнат „стадният имунитет“, тоест 75% от американците над 16 г. ще бъдат имунизирани. 

В същото време България е на противоположния полюс и остава на последно място в ЕС по темп на ваксинация с 7.1% / българи с една доза и едва 1.56% с пълна имунизация. Най-малко имунизирани има в Добрич – 3.9%, най-много разбира се са в София – 10.1% до първата седмица на април.  

Но в края на април ситуацията ще претърпи драстична промяна. Според проф. Асен Балтов, директор на националната болница за спешно лечение „Пирогов“, още в началото на април ще бъдат ваксинирани по 30 000 души на ден. През март максималната бройка бе 20 000 ваксинирани за един ден, като общата бройка до първата седмица на април е 498 085. 
Кампанията за масова имунизация върхи бавно, защото всеки втори българин няма желание да се ваксинира. Според данни на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, след допитване до 1000 души, 52% са заявили, че нямат намерение да се ваксинират веднага. 

Данните са от края на февруари и според експертите отразяват трудностите в началото на масовата ваксинация, която стартира на 20 феврурари: липса на достатъчно ваксини, дълги опашки пред ограничен брой центрове за ваксинация, оскъдна информация за кампанията, недоверие към ефекта от инжекцията. Един мeсец по-късно ситуацията е различна и според Националния оперативен щаб, желанието на българите да се ваксинират се е повишило значително. 

„Когато се появи и втората векторна ваксина, хората ще започнат да избират. Изведнъж всички ще искат еднодозовата ваксина“ на „Джонсън&Джонсън“,  коментира проф. Балтов. 

Гаранция за това са договорените допълнителни количества ваксини. През април доставките на РНК ваксини ще се увеличат близо три пъти, вече има доставки и на втората векторна ваксина на „Джонсън&Джонсън“.  "В следващите три месеца България ще получи общо над 3,2 млн. дози от РНК ваксините на "Пфайзер и Байонтех"“ - заяви излънителният директор Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг. "След дълги преговори е защитен националният интерес", обясни той. 

Кирилов е категоричен, че благодарение на тези доставки ваксинационният план ще бъде изпълнен на 100%, в резултат на което до края на септември  70% от българите ще бъдат ваксинирани и страната ще може да се доближи до „стадния имунитет“. 

България остава на на дъното на статистиката по смъртност в ЕС с 27.5 случая на 100 000 и е на второ място по смъртност от коронавируса с 27.3 на 100 000, като само Словения ни изпреварва. Проф. Балтов коментира: „За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата. Виждаме в момента, че не е имало добра профилактика , това, че някои лекуват пациентите по телефона”.

Според проф. Балтов не липсват желаещи да се ваксинират, но масовата имунизация напредва бавно поради липсата на достатъчно ваксини и заради разгорялата се война между производителите и негативната кампания срещу „АстраЗенека“.

“Най-добрата ваксина е поставената ваксина и не можем да кажем, че ваксината на "Астра Зенека" не е по-добра от другите. Ако се води фирмена война, ние за съжаление ставаме потърпевши от тази фирмена война, но тя не се води от България, категоричен  е проф. Балтов.

Ваксината на АстраЗенека има доста предимства в сравнение със серумите на Пфайзер, Модерна, and Джонсън&Джонсън. Ваксината на британско-шведския консорциум струва $4 за доза, докато Джонсън&Джонсън продава дозата си за $10, цената на Пфайзер е $20 за доза, а Модерна продава свояа продукт между $25 и $37 за доза. В същото време в безскрупулни измамници предлагат на 15 нелегални пазари в „тъмната мрежа“ куп дози ваксина против ковид-19 – на цени между $200 и $500. 

От друга страна ваксините на АстраЗенека и Джонсън&Джонсън позволяват съхранение до 6 месеца при нормални хладилни температури – от плюс 2.2 до 7.7 градуса по Целзий. Докато Пфайзер and Модерна трябва да се складират при температури от  -20 до -70 градуса по Целзии. Това означава, че векторните ваксини са по-достъпни за доставка в отдалечени селски и изостанали райони, 

Освен това вааксината на АстраЗенека имитира инфекция с ковид-19, но без опасните странични ефекти на заразата. Тя залага върху т.н. аденовирусна векторна технология, която представлява видоизменена версия на обикновения грипен вирус, разпространен сред шимпанзетата. Логиката е елементарна: вирусолозите използват аденовируса на шимпанзето, тъй като модифицираният вирус би трябвало да е непознат за ваксинираните, което реално ще накара имунната система да реагира. Серумът на Джонсън&Джонсън също е базиран върху същата аденовирусно-векторна технология. 

На свой ред ваксините на Пфайзер-БионТек и Модерна не съдържат вирус, а вкарват в клетката част от генетичен код, който „информира“ организма да започне да произвежда антитета на ковид-19. Двете компании залагат върху технологията на информационната РНК – революционен метод, който разчита на синтетична РНК, вариант на естествената субстанция, която контролира произвоството на протени в клетките за създаване на антитела, черз които организмът се защитава при вирусна зараза. 

До този момент в света нито една ваксина или лекарство с технологията на информационната РНК не е била одобрявана за имунизация. За нейното производство една от най-големите фармацевтични компании в света – Пфайзер със 171-годишна история - обедини усилията си с напълно неизвестната германска семейна фирма БионТек, създадена през 2008 в Майнц от германците от турски произход Угур Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи, за да произвеждат ваксина за ковид-19 в малкокто градче Девънс, щат Масачузетс. 

Само на 37 км източно се намира първата в света биотехнологична компания, изградена изцяло върху технологията на информационната РНК, разработена от американската биохимичка от унгарски произход Каталин Карико. Името на фирмата идва тъкмо от комбинацията на „модифицирана“ и РНК. 

В същото време германската БионТек преди няколко години назначи Каталин Карико за вицепрезидент по проектите с информацинна РНК. 

Европейският съюз до края на март е получил 107 млн. дози ваксина срещу ковид-19, като най-много са доставките от ваксината на "Пфайзер" (67,25 млн.). От ваксината на "АстраЗенека" са доставени 29,8 млн. дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на "Модерна" са пристигнали 9,8 млн. дози. Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 млн. души. До края на годината Брюксел се надява да осигури общо 2.6 млрд. ози, които да гарантират пълната имунизация. Макар че тяхното разпределение    

На този етап в ЕС изостава от САЩ и Великобритания. Администрацията на Байдън успя да осигури 161 млн. дози, с които 48%  от американците получили първата инжекция, а 39% са напълно имунизирани. Във Великобритания 36.6 млн. ваксинирани и това представлява 58%. В ЕС бяха разпределени 88 млн. дози, с които първа инжекция са получили едва 19% от населението. Поради това изоставане смъртността в Евросъюза стигна ниво от 138 починали на 100 000 и по този показател статистиката се приближава до най-печалните рекорди в двете най-засегнати преди масовата ваксинация страни – САЩ (с 187 на 100 000) и Великобритания (с 166 на 100 000). Чехия, Унгария, Словения и Белгия сега заемат първите четири места от печалната статистика с по-високи фатални стойности - 232, 204, 198 и 188 на 100 000.

Бавното темпо на ваксиниране в Европа удължава пандемията, заявиха от Световната здравна организация. „Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само, че действат, но също са много ефикасни, за да ограничат инфекции. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно“, заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Хенри Клуге. 

По данни на британската благотворителна организация Оксфам „богатите държави до март са изкупили 53% от произведените дози ваксини, въпреки че представляват само 14% от световното население. Това означава, че 90 процента от най-бедните държави няма да получат ваксина през тази година. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш алармира, че докато 10 богати държави са закупили 75% от всички произведени до началото на април дози, в 210 държави с население 2.4 млн. не е доставена нито една ваксина. 

 Гутереш предупреди, че ако не бъде гарантирано справедливо разпределение на ваксините по света, няма да можем да се преборим с пандемията. И той апелира да се гарантира, че за 165 страни членки на организацията, които представляват 60 процента от населението на планетата, да бъдат гарантирани ваксини за поне 20% от най-рисковите слоеве на населението. 

Аритметиката е проста: При ваксина с ефективност 75%  може да се защити от болестта  80% от населението и тогава пандемията ще изчезне без допълнителни мерки. При имунизиране на 100% от населението ще е достатъчна ефективност от 60%, за да бъдат защитени 86% от хората. Само за сравнение: при ваксината срещу морбили ефективността е 95% - 98%, при грима – 60% - 80%. 

„Но ако се ваксинира само половината от населението, ефектът няма да бъде постигнат и епидемията няма да бъде преодоляна, дори при 100% ефективност“ - обяснява Брус Лий от Колумбийския университет в Ню Йорк. 

За да постигнем „стаден имунитет“ в света са необходими 260 млн. дози за САЩ и 5.25 млрд. за света. Но тъй като е необходимо имунизацията да се осъществи на два етапа, ще се наложи да се осигурят двойни дози от тези количества. Прогноза на Глобалния здравен иновационен център на Университета Дюк в Дърам, Северна Каролина изчислява, че ако темповете на производство на фармацевтичните фирми се запази, до края на годината те ще могат да осигурят необходимите 12 млрд. 

Но ако това не се случи, няма да може да се върнем към старото нормално и ще се наложи още известно време (поне до средата на 2022 г.) да се предпазваме най-вече с маски, социално дистанциране и лична хигиена. 

Това означава, че локдауните ще продължат да сковават икономиката. По данни на Международната търговска палата със седалище в Париж, глобалната икономика ще загуби тази година $9.2 трлн. от БВП на планетата или 10% от глобалния БВП на 2019 от $88 трлн. Анализите на РАНД Европа и Евразия Груп стигат до същото заключение.