Точките на напрежение в световната икономика

Пет потенциални проблемни точки, които могат да разтревожат инвеститорите и бизнесите

09:00 | 9 февруари 2024
Обновен: 21:24 | 10 февруари 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световната икономика през 2023 беше изправена пред тест, какъвто никога досега: инфлация и най-агресивната кампания за парично затягане от десетилетия, войни в Европа и Близкият Изток, набъбваща криза с недвижимите имоти в Китай и задълбочаващо се съревнование между САЩ и Китай, което принуждава компаниите да преосмислят ситуацията с веригите за доставки и сигурността.

Въпреки тези проблемни точки, пост-пандемичното възстановяване успя да влезе в ход. В САЩ потребителите се противопоставиха на очакванията и продължиха да харчат, което накара мнозина икономисти да зарежат сценариите си за спад и да мислят за сравнително меко приземяване. В Китай процъфтяващата индустрия на електрическите автомобили, заедно с добра доза фискални стимули, помогна на лидерите да се придържат близо до своите цели за растеж. А новата голяма надежда на световната икономика, Индия, пое част от застоя.

Международният валутен фонд прогнозира глобален растеж от 2,9% през 2024 г., което е малко под миналата година. С две бушуващи войни и 40 национални избори в календара, политическите развития ще оформят годината, особено ако Доналд Тръмп успее отново да спечели изборите за президент. Но ключови точки на икономически стрес могат да обърнат благоприятната перспектива.

1. РИСКОВОТО ИЗЛИЗАНЕ НА ЯПОНИЯ ОТ ОТРИЦАТЕЛНИ ЛИХВИ

Дългогодишният експеримент на държавата с неортодоксални парични политики наближава своя финален етап. Зейналата разлика между доходността на японските и американските държавни облигации през ноември, помогна за довеждането на йената до най-ниските ѝ нива от началото на 90-те години досега, повишавайки цената на вносните горива и храни, което се отрази на покупателната способност. Тъй като инфлацията се движи над целта от 2% на Японската централна банка за повече от година и половина, се очаква губернаторът Казуо Уеда да изостави последните останали отрицателни лихвени проценти в света, докато се отдалечава от рамката за контрол на кривата на доходност, която наследи от своя предшественик.

Той ще трябва да стъпва внимателно, защото в продължение на едно поколение, пенсионни фондове, застрахователи, банки и дори не толкова големи инвеститори са вложили парите си в активи в чужбина, за да печелят от лихви, правейки Япония най-голямата нация-кредитор в света.

Ако японските държавни облигации започнат да предлагат по-добра възвръщаемост, трилиони йени може да се върнат у дома, причинявайки огромни сътресения на световните финансови пазари. Ако Уеда прибърза с решенията си, рискува да потуши дълго търсената възвръщаемост на устойчивите покачвания на цените. Ако се забави, пазарите може да бъдат насърчени да тестват решимостта на Банката на Япония да поддържа нивата на доходност – рискувайки още по-рязък спад на йената.

2. МОЖЕ ЛИ КИТАЙ ДА ЗАДЪРЖИ ПОД КОНТРОЛ КРИЗАТА С НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ?

Втората най-голяма икономика в света е в средата на многогодишно забавяне, причинено отчасти от потискането на спекулациите с недвижими имоти от президента Си Дзинпин. Предприемачите са обременени с многобройни апартаменти които са купени, но така и не са построени. Nomura Securities Co. изчислява, че около 20 милиона единици са били предварително продадени, чието строителство е забавено или не е започнало. Чакащите новите си апартаменти стават все по-нетърпеливи, превръщайки проблема в потенциална заплаха за социалната стабилност.

3. ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗОСТАВАЩИ

Германия се представи най-зле от големите икономики през 2023. Високите цени за електроенергия и тесните парични политики, в съчетание с още по-слабото глобално търсене на техния износ, причини малко свиване на БВП-то им през годината. Не липсват проблеми и през 2024 г., включително продължаващата война в Украйна, автомобилната индустрия, която е изправена пред сериозна конкуренция в лицето на Китай и техните електрически автомобили и по-строг контрол върху държавните разходи. Най-добрият в света производствен сектор на страната трябва да се бори със скъпоструващ и политически обременен преход към алтернативни форми на енергия след загубата на достъп до евтин газ, доставян от Русия, както и с пренареждане на веригите за доставки в отговор на ръководените от САЩ усилия за ограничаване Китай. За да разберете дали неразположението се облекчава или се задълбочава, вижте индекса на бизнес очакванията на института Ifo.

4. ЩЕ КАПИТУЛИРА ЛИ АМЕРИКАНСКИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ?

След изключително силната 2023, американската икономика се очаква да се върне на земята през следващите 12 месеца. Дали това ще стане чрез рецесия или ще се приземи леко, зависи в голяма част как ще се задържи пазарът на труда. Досега той пренебрегва баражните увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв, но тази година може да има повратна точка, въпреки че политиците сигнализираха, че са приключили с повишаването. Увеличаването на безработицата би засегнало потребителските разходи, които в САЩ представляват почти две трети от икономическото производство. Последните прогнози на Федералния резерв показват, че процентът на безработицата ще се покачи до 4,1% до края на годината. Твърденията за безработица, публикувани всяка седмица, са водещ индикатор за  пазара на труда и следователно заслужават внимание.

5. МОЖЕ ЛИ ИНДИЯ ДА ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО СИ?

Тъй като Китай се насочва към по-бавен растеж, икономистите очакват Индия в крайна сметка да поеме ролята на новия глобален двигател на растежа. Очакванията са големи, а тъй като премиерът Нарендра Моди е изправен пред избори някъде през април или май, политиката ще добави към предизвикателството.

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. очакват увеличените държавни разходи да бъдат основният двигател на растежа, който ще бъде гласуван, като инвестициите от частния сектор поемат ролята през втората половина на годината. И все пак, докато Индия върви нагоре по-бързо от която и да е друга голяма икономика, процентът на безработица скочи над 10% през октомври, което е най-високото ниво от две години насам, според Центъра за мониторинг на индийската икономика. Още повече, че коефициентът на трудова активност при жените е заседнал на под 60%. Икономисти от HSBC Holdings Plc казват, че дори икономическият растеж да се засили до 7,5% на година през следващото десетилетие, от нужните 70 милиона работни места, които да отговарят на растящото население на Индия, ще бъдат създадени само около 45 милиона, оставяйки 25 милиона човека без работа. - Малкълм Скот и Енда Къран

МАКРО ПЕРСПЕКТИВАТА

Прогнози за растеж и инфлация в 34 големи икономики

Нашата таблица класира страните въз основа на прогнозите за растеж за 2024 г. от Bloomberg Economics, като Индия ще задържи короната си. Само седем държави, начело с Аржентина, ще се противопоставят на глобалната тенденция към дезинфлация.