Последното представление на магьосника?

Министър-председателят на Израел има уменията на Худини да се измъква от тесни пространства. Не го отписвайте все още

09:00 | 9 февруари 2024
Обновен: 21:19 | 10 февруари 2024
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Отслабнал е и около очите му са се настанили тъмни кръгове. Облича се основно с черни ризи и панталони, вместо с костюм и вратовръзка. Като строг оператор на военна машина, а не на високотехнологичен рай. Не минава и ден, в който някой политически коментатор да не поиска оставката му.

На 74-годишна възраст Бенямин Нетаняху е най-дълго служилият и политически най-пресметливият премиер на Израел, но се изправя пред една нова година, която можем да опишем само като много трудна. Само преди няколко месеца изглеждаше, че Нетаняху е на прага да подпише исторически договор, според който САЩ ще гарантира сигурността на Саудитска Арабия, ако тя приеме официално Израел с отворени обятия, а самият Израел трябваше да направи само символични отстъпки на палестинския народ.

Нямаше значение фактът, че в продължение на 9 месеца представители на израелския светски елит бяха излизали всяка събота вечер по улиците, за да протестират срещу популисткия план на Нетаняху да изземе голяма част от властта на съдебната система. Ако сделката със Саудитска Арабия беше постигната, всичко щеше да бъде простено и забравено. Магьосникът, както е наричан в политическите среди, се подготвяше да извади от шапката си последен зрелищен трик.

Вярно е, че беше водач на най-дясното и най-религиозно правителство в историята на Израел. Също е вярно, че не обръщаше внимание на палестинския въпрос, както и че беше подсъдим за подкуп и измама. Но Израел забогатяваше и изглеждаше, че сигурността й се увеличаваше.

След това дойде 7 октомври. Хиляди тежковъоръжени терористи от Хамас прекосиха границата от Газа и убиваха, осакатяваха и отвличаха по пътя си, извършвайки най-голямото клане на евреи след края на Холокоста. Репутацията на Нетаняху като г-н Сигурност се срина за един единствен ден.

Израел започна контраатака срещу Газа, която се превърна в брутална война, с което усложни взаимоотношенията си със Съединените щати и с други ключови съюзници. Избити бяха повече от 22 хиляди палестинци, според властите в Газа, а почти 2 милиона останаха без дом. Прехвърчаха искри с Ливан и Сирия. Подкрепяни от Иран милиции търсят възможност за изява в района.

Рейтингът на Нетаняху започна да пада преди година, заради съдебната реформа, но сега се срина окончателно. Вестникът Yedioth Ahronoth наскоро отбеляза, че около 100 предизборни проучвания показват, че коалицията му няма да спечели парламентарно мнозинство, ако се проведат нови избори.

За много израелци събитията от 7 октомври, заедно с съдебните дела срещу Нетаняху, доказват, че времето му е изтекло. Той ще трябва да последва примера на бившия премиер Голда Меир, която напусна позорно поста си през 1974 г., заради подобен провал на разузнаването. Според други пък, коалицията му ще се разпадне със затихването на войната.

Някои обаче си вадят противоположни изводи. Знаейки че ще евентуални нови избори ще погубят мнозинството му от 64 депутати от общо 120 члена на Кнесета, той ще се вкопчи в поста си със зъби и нокти. Войната има предимство пред политиката и докато продължава, държавата може да не успее да организира избори.

С други думи, Хамас промени начина, по който Нетаняху ще остане в историята. Но може и да му е предоставила инструментите, които да го задържат във властта --- Итън Бронер