Масовият туризъм на бъдещето

Кой и как изобщо ще пътува в този нов свят

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 15:51 | 2 август 2023
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

 

От Николай Русев

Има една истина, стара колкото света, че лошото бързо се забравя. И животът го  доказва. След края на ковид пандемията с постепенното завръщане на бизнеса към обемите от 2019 година, спомените за този тежък  период, свързан с  масови съкращения, фалити и мрачни перспективи останаха зад нас. Сега всички сме изцяло погълнати от дневния ред, налаган от новите  реалности в туристическата индустрия.

Липсата на персонал, сложната прогнозируемост и най-вече намалелите маржове на печалбите са сред основните предизвикателства за бранша. Предвид средната заетост, продажни цени и приходи на налична стая ни (RevPAR)  за първото полугодие на 2023 е изключително странен оптимизмът на много инвеститори, които продължават да планират изграждането на нови обекти и да увеличават легловата база в градските бизнес хотели. Едва ли за някого е тайна,  че секторът е сред най-чувствителните към всякакви икономически, политически и социални сътресения.    

В тази връзка считам, че е редно да бъдат маркирани и отчетени няколко съвсем реални заплахи:

Пълзящата рецесия в Европа рисува картини, които вече наблюдавахме при кризата от 2008 – 2009. Тогава приходите в туризма намаляха с около 20%, а завръщането към предходните нива отне няколко години. При посериозни трусове, бюджетите за пътувания, командировки, семинари и обучения, обикновено са сред първите, които компаниите оптимизират. В такива ситуации високо-категорийните бизнес хотели се принуждават да търсят различни пазарни сегменти, в резултат на което, отнемат клиентите на по-ниско-категорийните: основно туристически, спортни групи, по-бюджетни индивидуални посетители.

Енергийната криза не си е отишла. Моментното стабилизиране на пазара е глътка въздух за бизнеса, но повечето обективни предпоставки за нейното продължително задълбочаване са налице. Проблемите с доставките продължават да са на дневен ред, което допълнително затруднява планирането и бюджетирането на много дейности.  

Конфликтът в Украйна вместо към мирно урегулиране, върви към още поголяма ескалация. В резултат, цяла Източна Европа рискува да се превърне в трайна зона на нестабилност, което ще има крайно негативно влияние върху туризма.

Новата геополитическа фрагментация на света на този етап е дава отговор на въпроса , как тя ще се отрази на туристическия пътувания.

Ако само преди десетина години обсъждахме поколенията „милениали“ и  „Зет“ и това,  как те ще повлияят и променят индустрията, днес  разговорите сред визионерите са далеч по-сериозни и задълбочени. Съвсем доскоро се считаше, че сме на прага на големи технологични и социално – икономически промени, докато сега е очевидно, че те вече реално са в ход. Така наречената „четвърта индустриална революция“ според много анализатори съществено се отличава от предходните - най-вече заради отреденото място на човека в нея. Изкуственият интелект, трансхуманизмът и мета вселената ще променят до неузнаваемост фундаментите на познатия ни модел на живота. Светът, който познаваме си отива.  При това действа и т.нар. феномен „акселерация на историята“. Ако за налагането на една значима промяна, за един процес, по-рано са били необходими десетилетия, а понякога и столетия, то сега промените настъпват със скоростта на геометрична прогресия. Сегашните разговори е много възможно съвсем скоро да бъдат напълно неактуални.

С бурното развитие на изкуствения интелект, открито се дискутира, че много  професии ще изчезнат, а цели сектори  ще се трансформират до неузнаваемост.

Дискусията какъв ще бъде масовият туризъм, все още се води само на ниво – какви ще са новите технологии в хотелите и ресторантите. Предвид проблемите с намирането на кадри, към този въпрос се подхожда с големи надежди от страна на болшинството хотелиери. Технологичните компании предлагат редица удачни решения, вследствие на които все повече неразрешими до скоро казуси постепенно намират своите отговори.    

В този контекст по-важен за индустрията е отговорът на въпроса: кой и как въобще ще пътува в този нов свят? Все по-често се споменава пълната дигитализация на разплащанията, въвеждането на универсален базов доход и други подобни. Оставаме с усещането, че се подготвя  едно много различно общество. Знаем, че в основата на развитието на масовия туризъм са достъпният транспорт, свободното време и най-вече „средната класа“. Мястото на тази прослойка в бъдещето е поставено под въпрос. Тук основното питане е: гарантираните доходи ще включват ли възможността за пътувания или ще покриват само базовите нужди за физическото оцеляване?

Песимистичните прогнози са за настъпването на много мрачни времена за човечеството. Някои автори сравняват бъдещето с мракобесен „тотален еко-био-техно контрол“, където развитието на технологиите и генното инженерство ще създадат напълно нов вид човешко същество и обществото ще бъде разделено на касти. Разслоение, различно от познатите форми в досегашната история .       

Говорейки за индустрията на гостоприемството, мнозина са на мнение, че ще останат два типа места за настаняване – напълно дигитализирани, тип „капсули за нощувка“ и малък брой свръх луксозни хотели, които ще бъдат достъпни за малцина. Тоест, масовите хотели, които изобилстват днес, просто няма да имат място в „прекрасния нов свят“. 

Оптимистите, разбира се, визуализират екологично чисти футуристични градове, където хората се телепортират чрез достъпно приложение, за да се порадват по-отблизо на дъгата.

Както най-често се случва,  вероятно истината е някъде по средата и единствено времето ще даде отговори на всички тези въпроси.  Препоръката е, всеки който планира да инвестира, да се замисли много сериозно, най-малкото защото стандартните пазарни анализи могат да се окажат крайно недостатъчни.

    

В РЕЗЮМЕ С бурното развитие на изкуствения интелект, открито се дискутира, че много  професии ще изчезнат, а цели сектори  ще се трансформират до неузнаваемост