Печатът на Мелони върху Италия

Новият министър-председател на Италия обезпокоява инвеститорите, тъй като се опитва да укрепи властта си

09:00 | 28 юли 2023
Обновен: 11:08 | 30 август 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първия си ден на поста Джорджа Мелони преименува отдела за икономическо развитие на страната на Министерство на индустрията и производството в Италия. Изглеждаше като малка бюрократична настройка за правителство, наследяващо почти 3 трилиона евро (3,2 трилиона долара) дълг, който ще ограничи разходите за нови политически инициативи. Вместо това това беше изявление на първата жена министър-председател на страната за това, което някои нарекоха националистическа визия за корпоративна Италия - такава, която има за цел да използва държавните компании, за да циментира властта и да стимулира промяната в икономиката.

От сделка за 20 милиарда евро за продажба на мрежата на Telecom Italia до неотдавнашната продажба на дял в ITA Airways и опитите за ограничаване на ролята на китайските собственици в Pirelli SpA, правителството на Мелони вече пое активна роля в Italy Inc. Целта сега е да повлияе и преформулира дългосрочната индустриална стратегия и институции на страната.

Върхът на нейната програма „Италия на първо място“ е създаването на национални шампиони в енергетиката, модата, лукса и други области и стартирането на държавен инвестиционен фонд, който да ги финансира. Първият министър се превръща от популистка кампания - антиимигрантска, пренебрегваща правата на ЛГБТК и защитаваща италианския суверенитет - в проинвеститорски политик, непоколебима в подкрепата си на Украйна в борбата й срещу Русия и навигираща в дясна коалиция на интереси.

Мелони наблюдава сложни финансови сделки, които се осъществяват само с нейното одобрение, според няколко души, участващи в процеса, които пожелаха да не бъдат назовавани, докато обсъждат чувствителни въпроси. Сделката за продажба на дела на ITA на Deutsche Lufthansa AG беше ефективно подпечатана по време на разговорите между Мелони и германския канцлер Олаф Шолц на срещата на Групата на седемте в Япония през май, дни преди да бъде обявена.

Имаше грешни стъпки. Най-известната от тях включваше назначаването на ново ръководство в държавната Enel SpA, енергийната група. Изборът на председател и главен изпълнителен директор беше горещо обсъден в коалицията на Мелони, като крайният резултат се тълкуваше от някои като поражение за нея.

Най-големият успех на Мелони е нещо, което не се е случило. Въпреки широко разпространените прогнози, че пазарите ще реагират зле на нейните избори миналия септември, прословутият „lo spread“ на Италия – разликата между доходността на италианските и германските облигации, която е от решаващо значение за устойчивостта на около 2,8 трилиона евро от дълга на страната – остана почти непроменена. „Всички казваха, че са дошли скакалци, фондовият пазар щеше да се срине“, каза Мелони пред италианската телевизия на 5 юни – „Но сега фондовият пазар върви добре, спредът е по-нисък от предишното правителство, хедж фондовете спряха да залагат срещу Държавният дълг на Италия.

По стечение на обстоятелствата Мелони има шанса да избере десетки съмишленици за старши позиции на върха на ключови държавни компании, където постовете на високо ниво често имат тригодишен срок. На теория подобно участие би дало на нейното правителство по-голямо влияние върху всичко - от новите енергийни договори, подписани от Eni SpA, до усилията за създаване на работни места или намаляване на дълга в други сектори. Възможно е също така да е форма на застраховка, че нейните политики ще бъдат изпълнени на корпоративно ниво, дори ако тя загуби властта в страна, в която нито едно следвоенно правителство не е изкарало пълен петгодишен мандат. Това също означава политическо придвижване към центъра, потенциално остракизиране на някои от десните избиратели, които, привлечени от нейните безмилостни антиимигрантски послания, я доведоха на власт.

Нейната партия Братя от Италия спечели само 26% от гласовете, но е част от дясна коалиция, която контролира и двете камари на парламента. Мнозина вярват, че хаосът в опозицията и инстинктите за оцеляване на нейните коалиционни партньори могат да осигурят на Мелони пълен мандат. „Мелони в крайна сметка е национален консерватор и нейната политика включва прагматични отговори на външни предизвикателства“, казва Джовани Орсина, директор на Училището по държавно управление в Римския университет Луис. „Тя има късмета да може да постави хората си в корпоративния свят. Съвсем естествено е тя да се възползва от това.

Екипът около Мелони – хибрид от семейство и приятели от десетилетие, плюс технократи, служили при Силвио Берлускони, бившия министър-председател – сега трябва да й помогне да се справи с решения, които биха могли да определят мандата й и мястото на Италия в света.

Правителството на Мелони трябва да реши до края на годината дали да поднови участието си в инициативата „Един пояс, един път“ (BRI), китайската програма за инвестиции в инфраструктура. Италия е единственият член на пакта Г-7  и Мелони е под натиск да избере страна във все по-ожесточеното съперничество между Китай и САЩ, подозрителни към амбициите на Пекин. Италианските фирми, които са инвестирали в Китай, или тези с китайски инвеститори - като Pirelli и футболния клуб Inter Milan - се притесняват от обратната реакция от страна на Пекин, ако въпросът не бъде решен правилно.

Решението за Китай е минно поле, казва служител, пожелал анонимност. „Трябва да прекратим споразумението по мълчалив начин, а не да го навираме в лицето на Китай“, добавя служителят. „Невъзможно е да мислим, че можем да избегнем правенето на бизнес с Китай.“

Италия се присъедини към BRI през 2019 г. Китайският президент Си Дзинпин беше добре дошъл в Рим, за да обяви споразумението, което беше критикувано от Европейския съюз и САЩ, притеснени от нарастващата близост на Италия както с Китай, така и с Русия.

Правителството по онова време залага, че членството в BRI ще превърне Италия във врата за китайски инвестиции в Европа. И все пак, според данните, събрани от Rhodium Group, Италия не се е радвала на толкова голям ръст на инвестициите, колкото може би е очаквала. От 2000 г. до 2022 г. Китай е инвестирал около 16 милиарда евро в Италия, в сравнение със 17 милиарда евро във Франция и 32 милиарда евро в Германия. Той остава ключова дестинация за италианския износ; доставките за Китай нараснаха над 7 милиарда евро през първото тримесечие на тази година, което допълнително усложни решението на Мелони.

Критик на първоначалното споразумение за BRI, министър-председателят сега трябва да реши дали да позволи автоматичното му подновяване за още пет години на 22 декември или да се откаже, знаейки, че прекратяването на споразумението рискува търговски ответни мерки от страна на Пекин и също така може да застраши нейните планове за прекрояване на корпоративна Италия. „Каквото и решение да вземем, ще има последствия“, каза Мелони по време на пресконференция на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Япония. „Знаете какво беше мнението ми и не съм променил мнението си за него. Но условията се промениха.”

Тъй като лихвените проценти все още се покачват в цяла Европа и слабият икономически растеж, става все по-трудно да се обслужва дългът на Италия, който възлиза на 145% от брутния вътрешен продукт на фона на нарастващото безпокойство, че финансовата система на страната остава твърде зависима от липсата на подкрепа от Европейската централна банка. Страната не може да си позволи конфликт с основен търговски партньор.

Около 2000 италиански компании са активни в Китай, според италианско-китайската фондация, в които работят около 157 000 души и бизнес на стойност 17 милиарда евро. В хотел Raffles в Сингапур през май няколко италиански ръководители - някои с милиарди, инвестирани в Китай, се срещнаха неофициално, за да обсъдят въздействието от излизането на тяхното правителство от BRI. Всички бяха помолени да останат анонимни от страх от отмъщение от страна на Пекин, но казаха, че лобират пред правителството на Мелони да намери начин да отложи решението, вероятно с месеци. Мнозина се притесняват, че ще бъдат изключени от китайския пазар.

Правителствени съветници в Рим проучват отстъпките, които да предложат на Пекин - от облекчаване на някои вносни и експортни тарифи до търговски сделки и инвестиции, свързани с конкретни сектори - за да намалят щетите от всяко оттегляне. „Начинът, по който Мелони ще разреши своята дилема относно ролята на Италия в „Един пояс, един път“, ще бъде преломен момент за нейното правителство“, казва Натали Точи, директор на мозъчния тръст Istituto Affari Internazionali и бивш член на борда на Eni, добавяйки, че министър-председателят демонстрира непоколебима подкрепа за Украйна и за САЩ като начин да спечели доверието на международните партньори. „Досега това работи“, казва Точи.

Подкрепата на Мелони за Украйна я постави в противоречие с двама от ключовите й политически съюзници: Берлускони, личен приятел на Владимир Путин, и Матео Салвини, сега член на коалицията на Мелони и лидер на дясната Лига, който каза, че президентът на Русия е по-добър лидер от Ангела Меркел, бивш канцлер на Германия. Някои компромиси със Салвини струваха на Мелони политически капитал.

Когато тя се поклони пред него за назначенията в Enel, най-голямата италианска компания по пазарна стойност, инвеститорите обърнаха внимание и стойността на акциите й веднага падна. До април Enel се ръководеше от Франческо Стараче, брат на италианския посланик в Русия. Напускането му като главен изпълнителен директор на Enel предизвика седмици на политически маневри, които завършиха с заключението на Мелони в една стая със Салвини и шепа съветници, за да изберат наследника на Стараче заедно с нов борд. Очакваше се, че най-високият пост ще отиде при съюзник на Мелони. Вместо това Флавио Катанео, близък до Лигата и Салвини, се появи като главен изпълнителен директор, а Паоло Скарони като председател.

Изборът на мениджъри от старата школа като Скарони, с връзки с Москва и Берлускони, разгневи някои инвеститори, много от които вярваха, че решението е отслабило премиера. Базираната в Лондон Covalis Capital LLP оспори назначаването на Скарони и обвини правителството, че провежда „непрозрачен“ процес на номинация. Докато едномесечното безпокойство в заседателната зала завърши с инвеститори, които подкрепиха избора на правителството, епизодът накърни доверието в Мелони и повдигна съмнения дали тя ще успее да наложи промени на върха на други ключови държавни компании.

Няколко корпоративни сделки привлякоха голямото внимание на правителството. Най-спорният е Telecom Italia. Бившият монополист е в центъра на преговорите за продажбата на неговата мрежа и бъдещата роля на най-големия акционер, френския конгломерат Vivendi SE. Въпреки че правителството многократно е заявявало, че иска да запази контрола над мрежата, структурата на всяка сделка, която се обсъжда в Palazzo Chigi, официалната резиденция на премиера, тепърва ще се появява.

„За Мелони наборът от силно политически корпоративни назначения е начин за разпределяне на властта, без да бъде прекалено въвлечена в публичния дебат“, казва Мартина Кароне, анализатор в YouTrend, политически консултант. „Въпреки че съдбата на компании, струващи милиарди, е ключова за инвеститорите, тя не се следи отблизо от нейния десен електорат. Мелони изглежда стабилна, опозицията й е в безпорядък“.

„Но нейната стратегия крие и риск“, казва Кароне. „Вероятно е, че когато възприеманата новост на Мелони загуби своя блясък, напрежението в нейната коалиция ще се появи и това може да се случи по-рано, отколкото може да се предположи.“ — Киара Албанезе, Даниеле Лепидо и Алесандра Милячио, с Джовани Салцано, Алберто Брамбила и Карла Канивете

В РЕЗЮМЕ Десният премиер на Италия трябва да реши дали да се откаже от китайската инвестиционна програма, тъй като се стреми да стимулира промяната в икономиката чрез държавни компании.