Бърз лек за внезапния глад

Инвеститори наливат милиарди в стартъпи за доставка на хранителни стоки за по-малко от 30 минути

13:31 | 23 юни 2021
Обновен: 13:31 | 23 юни 2021
Бърз лек за внезапния глад

Малко магазинче на тиха улица в бързо проспериращия лондонски квартал Шордич кънти в диско ритъм. Работници в черни якета и с таблети се щурат наоколо и опаковат пакети с вкусотии като бира, авокадо и сладолед. Веднага щом торбичките се напълнят, куриери на електрически велосипеди светкавично ги отнасят до клиентите, направили своите поръчки преди по-малко от 10 минути.

Центърът за поръчки, разположен в бивш магазин за дамски чанти, е едно от над 60 подобни места в четири държави, управлявани от Gorillas, стартъп компания за бърза доставка със седалище в Берлин, която вече работи и в САЩ. Десетки компании по целия свят скочиха в бързо развиващия се бизнес, включително новопоявилите се като базираната във Филаделфия Gopuff, турската Getir и Dija в Лондон, както и ветераните като Uber Technologies и Delivery Hero. Въпреки различния подход, всички те се възползват от мързела и нетърпението на клиентите, като доставят хранителни и други стоки само за минути – удобство, с което мнозина свикнаха по време на пандемията. „Всяка криза ускорява развитието на даден модел, тази даде тласък на електронната търговия с хранителни стоки “, казва Каган Зумер, шеф и съосновател на Gorillas. „Част от тази бързо възприета промяна ще се върне към традиционната търговия на дребно, но значителна част от нея ще остане заради удобството.“

През изминалата година, затворени у дома заради пандемията, хората свикнаха с онлайн пазаруването, доставките на храна и хранителни стоки скочиха до стратосферата. Нарасналото търсене принуди утвърдени фирми за доставки по домовете като Ocado Group Pic във Великобритания и Instacart Inc. в САЩ да подобрят играта си с по-бързо обслужване. Появилите се напоследък стартъпи си поставят за цел да доставят дребни импулсни покупки за по-малко от 30 минути.

Въпросът е дали този бизнес може да процъфтява, докато светът се адаптира към живота след пандемията. След като все повече любители на заведенията се ваксинират и малко по малко се завръщат в кръчмите и кафенетата, инвеститорите внимателно следят за признаци на отлив. Според някои приложения броят им расте бавно, а луксозните ресторанти заплашват да се разделят с неудобствата и таксите за доставка веднага, щом масите им се запълнят. Акциите на базираната в Лондон услуга за доставка на храна Deliveroo са спаднали с повече от една трета от дебюта им през март, на фона на притесненията относно рентабилността и зависимостта на компанията от работници на временен трудов договор.

По отношение на бързите доставки се очертават два модела: Gorillas, Getir, базираната в Лондон Zapp, германската Flink и няколко новопоявили се компании работят с „тъмни магазини“ или микро-складове, където служителите им пълнят приготвят чанти за чакащите доставчици. По-големите компании като Uber, Deliveroo и базираната в Амстердам Just Eat Takeaway.com работят със супермаркети, които изпълняват поръчките, а те ги транспортират до потребителите. „За всеки, който се занимава с доставки, хранителните стоки са задължителна част, казва Джайлс Торн, анализатор на Jefferies. „Ако вие не го правите, ще го направи някой друг“.

Според британската компания за пазарни проучвания Mintel Group Ltd, харчат годишно около $800 млрд. за хранителни стоки. Макар преди пандемията само 4% от тези продажби да са реализирани онлайн, инвестиционната банка UBS прогнозира, че до 2024 г. тази цифра ще нарасне до 22%, тъй като хората намират за все по-удобно кликването върху опциите за храна на екрана. На фона на този бум „вероятно става дума за три или дори петгодишен скок напред“, казва Мики Кууси, шеф на финландския стартъп за доставка на ястия Wolt, който добавя към услугите си и хранителни стоки. „Ръстът ще бъде невероятен.“

Не е ясно колко могат да спечелят тези компании, предвид големите първоначални разходи за привличане на клиенти и изграждане на бази. Gorillas имат дузина складове в Лондон, като всеки около 2 км. А хранителните стоки обикновено носят по-ниски маржове от ресторантските ястия, което означава, че стартъпите се надяват клиентите да похарчат повече при всяка покупка. Morningstar Inc. изчислява, че компаниите трудно ще печелят при поръчки под £30
(68 лв.). Това е доста трудно за бизнес, изграден върху импулсни покупки на храна, дори при само 10% по високи тези от тези на супермаркетите. „Това голям пазар ли е?“ пита анализаторът на Morningstar Йоанис Понтикис. „Не съм убеден на 100% от тези стартъпи – тези световни Горили - ще оцелеят дълго“.

Инвеститорите са убедени, че рентабилността ще дойде, когато клиентите привикнат към услугите и започнат да правят по-големи поръчки. Дейвид Бътрес, бивш шеф на Just Eat и венчър партньор в 83North, казва, че поне половината, които ползват доставки от супермаркетите, стават лоялни клиенти, а това е повече от тези, които използват услугата доставка на готова храна. Той смята, че „тъмните магазини“ могат да станат печеливши при около 350 поръчки на ден. Всъщност по-малкият брой предлагани стоки повишава ефективността: на сайта на „горилите“ може да има около 2000 артикула, срещу 30 000 в обикновен магазин. „Супермаркетите са остарели и отмират“, казва Бътрес.

DoorDash Inc., най-голямата компания за доставка в САЩ, миналото лято добави към услугите си хранителни стоки и работи с магазини в цялата страна, като гарантира доставка за по-малко от час. Deliveroo твърди, че през последната година продажбите на хранителни стоки са скочили със 700%, а според Uber доставката на хранителни стоки, която предлагат от миналото лято, ще им донесе $3 млрд. годишно от заявки в 32 държави. „Това определено е изгряваща звезда в нашето глобално портфолио“, казва Пиер-Димитри Гор-Коти, старши вицепрезидент на Uber по доставките.

И макар броят на утвърдени компании в този бизнес да расте, инвеститорите финансират цял куп стартъпи. Според изследователската компания PitchBook за първите 3 месеца рисковите инвеститори са сключили 66 сделки в сектора на обща стойност $7.4 млрд., при $222 млн. година преди това. При предстоящото събиране на капитал Gorillas и Getir се целят в оценки от на $6 млрд. За потребителите добрата новина е, че ще има много оферти за безплатна доставка, докато компаниите харчат огромни пари, за да привлекат достатъчно клиенти и да оцелеят при неизбежното отсяване. „Всички разбират колко е ценно да си в сферата на хранителните стоки“, казва Раул Мехта, управляващ партньор в DST Global, която инвестира в стартъп фирми за доставка на храна. „Твърде голяма е, за да бъде игнорирана, но не е лесна за управляване.“ — Айвън Левингстън