Панайотис Русакис: Хората в България имат интерес към иновациите и технологиите в различни сфери на живота

Отбелязването на десетгодишнината от излизането за първи път в света на IQOS ни дава възможност да осмислим многото поуки, които извлякохме по пътя на нашата трансформация

09:00 | 14 май 2024
Обновен: 10:56 | 14 май 2024
Снимка: Филип Морис България
Снимка: Филип Морис България

Панайотис Русакис е ръководител на търговския отдел във Филип Морис България. След своя предишен дългогодишен опит в областта на продажбите, финансовия мениджмънт и бизнес развитието в други икономически сектори, във Филип Морис България той управлява проекти за развитие на търговската мрежа, потребителското преживяване и за изпълнение на стратегическите приоритети на компанията в осъществяване на мисията за бъдеще без дим.

Филип Морис България разширява портфолиото си от бездимни алтернативи. Как този ход се вписва в бизнес стратегията на компанията?

Разширяването на нашето портфолио от бездимни алтернативи в България е стратегически императив за нашата мисия за изграждане на бъдеще без дим. Като предлагаме по-широка гама от продукти, която включва както тези от категорията за нагряване на тютюн, така и от вейпинг категорията, ние отговаряме на разнообразните и взискателните потребителски предпочитания, които все повече се насочват именно към потенциално по-малки вредни алтернативи на традиционното пушене.

Считаме се за пионери при системите за нагряване на тютюн, а сега излизаме и с предложение във вейпинг категорията. Стратегията ни е израз на ангажимента на компанията да удовлетворим променящите се нужди на всички онези пълнолетни пушачи, които не желаят да се откажат напълно от пушенето, но търсят по-щадящи възможности да задоволят потребността си, а без наличието на алтернативи, биха продължили да пушат цигари. С това стратегическо разширяване ние не само задоволяваме очакванията им и увеличаваме пазарното си присъствие, но и създаваме общност от лоялни клиенти към категорията на бездимните продукти чрез разнообразие от варианти.

Това е свидетелство за нашия непоколебим ангажимент за иновации и удовлетвореност на нашите клиенти, и в крайна сметка - за постигане на нашата визия за бъдещето, когато цигарите ще останат част от историята, като зад тази наша визия стоят научно-доказани алтернативи с потенциала за по-ниска вреда от традиционното пушене.

Каква обратна връзка получавате от своята мрежа от търговски партньори относно вашите стъпки и мисия за изграждане на бъдеще без дим?

Обратната връзка от широката ни мрежа от търговски партньори е преобладаващо позитивна и много окуражаваща. Особено вълнуващо е, когато както дългогодишните, така и по-скорошните ни партньори откликват на новите ни предложения с ентусиазъм и проявяват интерес към нашата кауза, която те от своя страна да предадат на своите клиенти – пълнолетни пушачи.

Наблюдаваме, че тенденцията да се търсят бездимни алтернативи продължава. Всяка обратна връзка от търговските ни партньори и от клиентите в специализираните ни IQOS бутици посрещаме с внимание и се радваме на искреното им мнение. В повечето случаи отзивите са позитивни и с това се потвърждава, че подходът ни е в правилната посока, и е допълнителен стимул да продължаваме да разширяваме границите и да се стремим към следващи постижения.

Според вас знак за стабилен напредък ли е фактът, че водещата бездимна алтернатива във вашето портфолио вече има над 350 000 потребители?

Определено. Това, че водещата бездимна алтернатива в нашето портфолио вече има над 350 000 потребители в България наистина е значително постижение. Това число е доказателство, че пълнолетните пушачите в страната намират нашите бездимни алтернативи за ефективни в намерението им да оставят цигарите в миналото, когато не се отказват напълно от всякаква употреба.

България е на челните места в Европа по брой пушачи и този факт подчертава спешната нужда от по-малко вредни и същевременно по-надеждни алтернативи на традиционното пушене. Това, че значителен брой пълнолетни пушачи в страната на практика избират бездимните ни предложения, е свидетелство за качеството на продуктите. Постигането на този резултат е ключово доказателство за изпълнението на нашата мисия и подсилва нашия ангажимент да осъществим позитивна промяна. Въпреки че предстои още много работа, постигането на този резултат засилва нашата решимост да продължим да създаваме иновации и да разширяваме бездимното си портфолио, работейки за изграждане на бъдеще без дим в България.

Как се приемат от потребителите новите продукти? Какво показват вашите наблюдения – съпротива или разбиране за нуждата от промяна?

По принцип хората в България имат интерес към иновациите и технологиите в различни сфери на живота. Макар че се твърди, че общото ниво на дигитализация в България се смята за по-ниско от средното за ЕС, на практика достъпът до информация и онлайн ресурси тук е забележителен. Тази достъпност, съчетана с отличните интернет услуги, позволява на широк кръг от хора да научават бързо новостите и да се запознават с широк набор от варианти за подобряване на начина на живот. В този смисъл и пълнолетните потребители в България проявяват висок интерес към иновациите при различните форми на консумация на тютюн или никотин. Това обяснява и факта, че десетки хиляди хора, които с години пушат традиционни цигари и не се отказват, проявят интерес към бездимните алтернативи, особено когато в тях са съчетани иновация, наука и намаление на вредните ефекти.

Освен това, българското общество е отворено към новостите отвън и цени високото качество, поради което българските потребители са склонни да възприемат бързо международните тенденции. Това говори за факта, че те са готови да се променят, да приемат иновациите и новите предложения, особено когато отговарят на техните очаквания и предпочитания.

Важно е обаче да признаем, че българите носят известна носталгия към традиционното и са предпазливи, когато става дума за разходи и пари. От тук произтича стремежът за взимане на добре информирани решения и преценка дали инвестицията си заслужава в по-дългосрочен план.

Наблюдавайки поведението на потребителите по отношение на новите бездимни продукти, ние виждаме тази комбинация от любопитство и прагматизъм. Макар че първоначално те може да се отнасят с колебание и скептицизъм, има и искрено желание да се опита нещо ново, особено ако то предлага по-добра алтернатива или съответства на техните ценности и начин на живот.

За нас, като иноватори, които променят правилата на играта, е важно да подхождаме открито и конструктивно към тази динамична картина. Фокусирайки се върху предоставянето на информация по прозрачен начин и изтъквайки предимствата на нашите продукти без да премълчаваме и вредите, ние всъщност изграждаме доверието сред българските потребители. Освен това, ние следим внимателно обратната връзка и усъвършенстваме нашите предложения на базата на оценката на потребителите, въз основа на което можем да подобрим нашите продукти и предложения, да подобрим обслужването и грижата за клиентите и така да увеличим още повече удовлетвореността и доверието.

Тази година се навършват 10 години от пускането в света на първата версия на Вашата водеща бездимна алтернатива IQOS. Как обобщавате наученото до тук – десетилетие на трансформация на компанията и трансформация на индустрията?

Отбелязването на десетгодишнината от излизането за първи път в света на IQOS ни дава възможност да осмислим многото поуки, които извлякохме по пътя на нашата трансформация. Този паметен момент от края на 2014 година в Япония е не само повод да отпразнуваме своите постижения, но и  бележи старта на дълбоката промяна на нашата компания и индустрията като цяло.

Едно десетилетие на открития, експериментиране и адаптация. Придобихме безценен опит, който промени разбиранията ни за потребителското поведение и пазарната динамика, за грижата и обслужването на клиента в една превръщаща се в технологична индустрия, за новите модели на правене на бизнес, както и за сложната взаимовръзка между технологиите и науката, и как те влияят в крайна сметка на нашето здраве.

Проправяйки си път в сложната регулаторна среда и стремейки се да отговорим на очакванията на обществото, ние се научихме да посрещаме трудностите със сила и издръжливост. Открихме трансформиращия потенциал на съвместната работа и на създаването на партньорства и съюзи, и това ни тласкаше напред по пътя ни към бъдеще без дим. Разбрахме колко е важно да се вслушваме в потребностите на потребителите и в гласа на всички заинтересовани страни, и да следим непрекъснато променящата се динамика на пазара. Слушайки внимателно, успяхме да предвидим тенденциите, да идентифицираме възможностите и да усъвършенстваме предложенията си, така че те да отговарят по-добре на променящите се нужди на нашите потребители.

Най-важното е, че нашият път потвърди отново, че целенасоченият подход може да има силно въздействие за осъществяването на значима промяна в глобален мащаб. Това ни напомня, че мисията ни се простира отвъд продуктовите иновации. Тя е насочена към катализиране на по-широка културна промяна в посока на по-добро качество и по-устойчив начин на живот.

Гледаме напред и носим със себе си колективната мъдрост, натрупана за едно десетилетие на трансформация. Оставаме неотклонни в своя ангажимент да продължим да се учим и да разширяваме границите на възможното. Защото именно чрез стремежа към знание и развитие, можем да реализираме своята визия за трансформиране на навиците на милиони хора в целия свят.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България