Складовете на Amazon отиват на съд

Изслушванията в щата Ваншингтон относно трудовите практики на дружеството са началото на период от изключителни нормативни разглеждания

09:00 | 1 септември 2023
Обновен: 17:11 | 4 септември 2023
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През декември 2021 г., един лекар и един професионален здравен експерт влизат в изпълнителния център на Amazon.com Inc. mammoth BF14 в Кент, Вашингтон, около 20 мили южно от седалището на дружеството в Сиатъл. В резултат от склонността на Amazon за проследяване на всяко движение на техните работници, инспекторите – които са били там по нареждане на щатските регулатори-използват електронни монитори и видео камери, за да измерят навеждането, повдигането, достигането и прегъването, които се изискват, за да се вземат, опаковат и доставят продукти към клиенти в САЩ.

Тази проверка открива опасности в почти всяка прегледана задача. Десетчасови смени със задължителен извънреден труд и бързо темпо на работа поставят работниците в риск от травми на техните гърбове, рамена, китки и колена, това определят инспекторите. Около 40% от наблюдаваните служители казват, че са почувствали болка през предходните седем дни. От същите, две трети казват, че са приемали лекарство, за да облекчат симптомите.

Тези констатации са ключов момент на изслушванията, които са започнали в края на юли, които Съветът за жалби на промишлени застрахователи във Вашингтон започва като разглежда цитатите на издадените становища срещу Amazon. Щатският Департамент по труда и промишлеността твърди, че Amazon притиска работниците си твърде много като задава тежки таргети за изпълнение, което води до по-висок процент на травми отколкото при складовете, оперирани от други дружества.

Джефри Юманс, адвокат, представляващ Amazon на изслушване, казва в открито заявление на 24-ти юли, че обвиненията на щата са базирани на наблюдения на ограничен брой работници за кратки периоди от време като се използват „опростени“ инструменти за оценка. „Размерите на пробите, на които разчитат, са твърде малки“, казва той.

Изслушванията са само началото на период от интензивно държавно инспектиране. След проверяването на шест склада в пет щата, федералните регулатори по-рано тази година цитират, че Amazon излагат работниците си на множество опорно-двигателни болести и за това, че не могат да осигурят адекватно медицинско лечение. Калифорния, Минесота, Ню Йорк и някои други щати прокарват или разглеждат нови закони, които целят да предпазят квотите на промишлена продуктивност от намеса със законно изисквани почивки за хранене и почивка.

Amazon обжалва федералните цитати и твърди, че сметките на щата са погрешни, защото дружеството не използва фиксирани квоти.

Няма да е преувеличение да се каже, че основният бизнес модел на Amazon е подсъден. Ако регулаторите си имат своя си начин, Amazon могат да бъдат принудени да наемат повече работници и да изпълнят своите дейности с по-ергономично стабилни компенсации, които биха предизвикали разходи в момент, в който растежа на онлайн продажбите се е забавил и дружеството е фокусирано върху форсиране на печалбата. Процента на травмите в складовете на гиганта в електронната търговия надвишават тези на отрасъла от 2018 до 2021 г., което се вижда от федералните данни и фирмените записи. Amazon твърдят, че техните протоколи за безопасност се подобряват и заявяват, че продължават да работят по тях.

В едно изявление, говорителят на Amazon, Морийн Линч Воугъл, казва, че Дружеството гледа напред, за да покаже, че обвиненията на щата Вашингтон „са неточни и не отразяват реалността на безопасността в Amazon“. Тя казва, че инвестициите на дружеството в безопасност се отплащат и че „отчетените проценти на травми“ в склада Кент са паднали с 16% от 2018 г. и 40% в съоръжението ДюПонт, южно от Такома.

И главният изпълнителен директор на Amazon, Анди Джаси и неговия предшественик, основател Джеф Безос твърдят, че ще направят приоритетно намаляването на нараняванията. Дружеството инструктира работниците да повдигат краката си, поставя вендинг машини в склада с лекарства за болка и насърчава персонала да се раздвижва. Процентът на нараняванията в Amazon през 2022 г. е бил по-нисък от този година по-рано: промишлените аварии с цел сравнение няма да бъдат публикувани от Щатския департамент по труда в продължение на няколко месеца.

Енергичните мерки на щата Вашингтон започват след като служителите на Amazon се оплакват на властите относно условията на работа и Центъра за разследваща журналистика публикува доклад, който включва детайли относно нараняванията в склад във Вашингтон. Щатските инспектори първи са отишли в съоръжението в ДюПон. Инспекторите са се надявали да оценят 11 длъжности, но са могли да съберат достатъчно данни само за три. Те са констатирали, че всички те са опасни.

Няколко месеца по-късно, въоръжени със съдебно решение те поставят монитори за работниците в склада в Кент. За шест длъжности те оценяват наранявания, свързани с вдигане, четири надвишават честотата на вдигане за рисковия модел, което означава, че те изискват „незабавно внимание.“

Федералното правителство също проявява по-голям интерес към безопасността на склада на Amazon. През февруари Администрацията за трудова безопасност и здраве цитира Amazon и достави писма-предупреждения за опасност за излагане на служителите на ергономични рискове, които включват често вдигане на тежки предмети през дълги смени в съоръженията в Колорадо, Айдахо и Ню Йорк.

Центровете за изпълнение, които федералното правителство и длъжностните лица на щата Вашингтон са изследвали са сред най-опасните американски съоръжения на Amazon. Amazon твърдят, че не са съгласни с характеризирането и обжалват цитата. Както се разиграват изслушванията във Вашингтон щатските длъжностни лица подтикват дружеството да закупи универсално промишлено оборудване като моторизирани палетни подемни устройства и активирани с пружина колички, което може да улесни пораженията върху тялото на работника. Такава инвестиция за цялата логистична мрежа на Amazon вероятно би струвала 500 милиона долара или повече, казва Ричард О’Конър, директор на производителя на оборудване за складова безопасност First Mats Ltd., който е прегледал препоръките на щата за Блумбърг Бизнесуийк. Но дружеството би спестило пари в дългосрочен план, добавя той, като намали разноските, свързани с травми – Спенсър Соупър и Джош Ейделсън.

В ОБОБЩЕНИЕ Държавните регулатори биха могли да притиснат Amazon да направят значителни промени в начина, по който дружеството оперира своите складове, като разчита на предоставянето на скоростна доставка.