Крипто детектив на стойност 8,6 милиарда долара

Chainalysis помага на правителствата да откриват тези, които все още вярват, че Bitcoin е анонимен

09:00 | 2 ноември 2022
Обновен: 12:29 | 2 ноември 2022
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

От Том Редмънд с Муяо Шен, Олга Кариф и Алисон Фершприле

През май, 2021 година, хакери предприемат кибератака срещу Colonial Pipeline Co., компанията зад най-големия газопровод в Америка. Това беше точно типът инцидент, от който американските държавни служители се притесняваха години наред. Colonial бяха принудени да задържат работата си за шест дни, което доведе до паническо купуване, недостиг и увеличение в цените на газа. Компанията плаща на хакерите откуп от 75 биткоина, които се равняват на 4,4 милиона долара по това време.

Около месец по-късно, Министерството на правосъдието в САЩ обявяват, че са върнали почти всички биткоини. Престъпниците харесват крипто валутите, защото се предполага, че са трудни за проследяване, но ФБР проследяват откупа, който Colonial плащат, до адрес, който свързва хакерите с DarkSide, руска кибер-престъпна групировка, и предприемат стъпки за прекратяването ѝ. Това беше пробив в борбата срещу кибер-изнудването, сигнализиращ, че  Американските правоприлагащи органи могат да се доберат до активи, притежавани от хакерите, далеч извън страната. „Няма място, което да е извън обсега на ФБР“, казва в изявление заместник-директорът Пол Абат.

ФБР са разчитали на помощ от компания, наречена Chainalysis Inc., която е разработила софтуер за проследяване на субекти, участващи в кибер-трансакции, както и къде отиват парите. Стартъп компанията е станала ключов партньор на правителството на САЩ и други страни, като разследва престъпления, свързани с крипто – детектив в системата на исторически анти-системна индустрия. „Няма голям случай в историята на крипто престъпленията, в който да не сме участвали“, казва Джървейс Григ, глобален главен технологичен директор в публичния сектор, който е работил за ФБР 23 години.

Компанията, намираща се в Ню Йорк, е водеща в част на крипто индустрията, позната още като блокчейн анализ, който включва също компании като подкрепените от SoftBank – Elliptic Enterprises и CipherTrace на Mastercard. Блокчейните са записи на трансакции, въпреки че не съдържат информация с лични данни, възможно е да се възстановят детайлни акаунти според движението на крипто между портфейлите. Chainalysis събира голямо количество публични данни от блокчейните, после добавя информация, която събират самостоятелно или получават от клиенти. Използват машинно заучаване, статистически анализ и други техники за обработване на данните, групиране на портфейлите и проследяване къде отива криптото.

Карълайн Малкълм, ръководител на международните политики на Chainalysis, го обяснява по следния начин: „Малко е като пътна карта, но такава, без никакви имена на улици и сгради. Това, което правим е да предоставим информация, която да ви насочи на коя улица сте и коя е дадена сграда.“ Chainalysis всъщност не свързва картата си с имената на реални хора, казва Малкълм, като оставят тази стъпка на правоприлагащите органи, които могат да свържат акаунти с техните собственици, като се сдобият със записи от крипто борси или чрез други средства.

Компаниите, които правят този вид блокчейн анализи, лансират лъжата, че трансакциите с крипто валути гарантират анонимност. „Всъщност е доста плашещо колко могат да разберат за това, което правите в публичните блокчейни“, казва Роджър Вер, чието ранно застъпничество за виртуалнита валути му спечели прякора Биткойн Исус. „Това е все едно банковата ви сметка или бележка за плащане с кредитна карта да бъдат публикувани онлайн, където всеки да може да ги види.“

Chainalysis, основана през 2014, има повече от 700 клиента в повече от 70 държави. Около две трети от приходите им идват от клиенти от публичния сектор, според съоснователя и главен изпълнителен директор, Майкъл Гронагер. Също така обслужва и частния сектор с Know Your Transaction или KYT – продукт, който следи трансакции в реално време за клиенти, които търсят помощ за спазването на регулаторните изисквания, например крипто борси, банки и други бизнеси. Компанията „като цяло удвоява“ приходите си всяка година, казва Гронагер, въпреки че още не е печеливша. Инвеститори оценяват Chainalysis на 8,6 милиарда долара по време на най-скорошното събиране на средства по-рано тази година, което се водеше от CIG, държавния фонд на Сингапур.

Гронагер, на 52 години, е приятелски настроен датчанин с докторантура по квантова механика. Сериозно се заинтересовал от крипто през 2011 година и свалил изходния код на Bitcoin, за да разбере как работи. Скоро помогнал да се създаде крипто борсата Kraken. Гронагер работил като главен оперативен директор в Kraken през 2014, когато Mt. Gox, някога най-голямата в света крипто борса, обяви банкрут, казвайки, че са изгубили почти половин милиард долара във виртуални монети след хакване. Тогава те наемат Kraken да помогне да се проследят липсващите биткоини. Гронагер отлетял за Япония да работи по задачата и в последствие напуснал Kraken, за да работи по проекта на пълно работно време, като започнал да се занимава с кодирането на прототип на софтуера на Chainalysis.

Chainalysis скоро започнали да играят роля в много от разследванията за злоупотреби, базирани на блокчейн. Помогнаха на американски държавни служители да възстановят повече от 1 милиард долара във фондове, свързани със Silk Road, който беше известен пазар в dark web-а и проследиха фондове, които севернокорейската хакерска групировка Lazarus открадна и изпра. През 2019 помогнаха да се разкрие ръководителя на Welcome to Video, най-големият сайт за материали със сексуално насилие над деца. В доклад, публикуван по-рано тази година, Chainalysis каза, че незаконният крипто обем е достигнал най-високата си стойност за всички времена от 14 милиарда долара през 2021 г., но също така, че подобна дейност представлява само 0,15% от всички крипто трансакции.

Chainalysis расте най-бързо в Азиатско-тихоокеанския регион, където отвори офиси в Австралия, Япония, Сингапур и Южна Корея. Гронагер казва, че постоянното разрастване на компанията – сега с 850 служителя – помага да затвърдят доминацията си, защото колкото повече данни събират, толкова повече продуктите им се подобряват, правейки по-трудно конкуренцията да ги настигне.

Гронагер и колегите му твърдят, че са ангажирани в добрата битка, като казват, че борбата с престъпното използване на крипто ще донесе доверие и растеж на индустрията. Не всеки, който се занимава с крипто е съгласен. Някои хора „смятат, че Chainalysis е дяволът“, казва Джош Олшевич, ръководител на проучване на Valkyrie Investments, мениджър на крипто фондове, намиращ се в Нашвил. Други хора „мислят, че е ненужна услуга“. Той казва, че вижда компанията като „нетна стока“ на крипто.

Ver очевидно попадат в първата графа. „Джордж Оруел би се гордял“, казва той. „Предполагам, че Националната агенция за сигурност може да твърди, че има нарастващо доверие към Интернет, след като те следят всички.“

Гронагер игнорира подобен вид критики като „ехо на анархисти от едно време“, но разбира властта на софтуера на Chainalysis и казва, че компанията е чувствителна на тема с кое правителство ще работи. Не работят със санкционирани държави като Иран и Русия и не работят с Китай, въпреки че има клиенти от частния сектор в Хонконг. Комисия по етиката преценява сложни случаи, казва Гронагер, и понякога търси мнение от „американските партньори“ в публичния сектор преди да реши да поеме клиенти.

Григ от Chainalysis, ветеранът от ФБР, казва, че хората имат право на финансова независимост, но технологията не трябва да е „защитена от съдебни заповеди“. Някои в крипто света, обаче, отдават по-голяма стойност на създаването на мрежи, където трансакциите са непроследими. През 2014, група разработчици, пускат Monero – крипто валута, създадена специално да защитава поверителността. Ако Bitcoin и Ether са крипто еквивалент на постването на банковата ви сметка или разплащателна бележка онлайн, то Monero се стремят да са виртуални пари. Както се очакваше, Monero стана популярен сред престъпните дейности и се ползва на пазарите в darknet за изнудване. През 2020 г., Службата за вътрешни приходи, възложи договори на стойност до 625 000 долара всеки на две компании, за да създадат инструмент за сваляне на Monero и Lightining Network – протоколи за крипто разплащания. Chainalysis беше една от тези компании, които сключиха договор.

Компанията не пожела да коментира дали са успели. Въпреки това, Гронагер не е толкова предпазлив. Частните монети „не са толкова анонимни, колкото си мислят“, казва той. „Без значение какво правите, оставяте следа.“ 

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ     Правителствата разчитат на Chainalysis да помогнат с проследяване на мишени на правоприлагащите органи, много от които са използвали технологията зад Bitcoin да скрият своите идентичности.