Сметката с големите дългове от сделката с Туитър

Ако процедурата по придобиването премине, компанията ще се изправи пред нарастващи лихвени разходи по пътя си към растежа

09:00 | 1 юли 2022
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Илън Мъск показва известно покупателно отдръпване във връзка със сделката си за покупката на Туитър, оплаквайки се на всеослушание за броя на фалшивите профили в социалната платформа. Той дори туит-на, че няма да продължи, освен ако Туитър не докаже, че ботовете съставляват по-малко от 5% от неговите потребители, създавайки потенциално противопоставяне с борда на компанията, за което казва, че планира да го задържи в споразумението за сливане.

Но според трезво мислещите кредитни анализатори има още една причина да се замисля за толкова скъпо придобиване: дълг от 13 милиарда долара, който изглежда, че може да става все по-голямо бреме за „Туитър инк.“.

Пакетът документи, изготвен набързо и подписан от банките преди края на любимия празник на милиардера, 20 април, ще даде на компанията тревожно малко поле за грешки. Мъск ще финансира покупката си с високодоходни облигации и заем от институционални инвеститори. Изследователската фирма „Кредитсайтс“ изчислява, че новият дълг ще увеличи драстично годишните разходи за лихви на Туитър до около 900 милиона долара; оценката на „Блумбърг интелиджънс“ е за между 750 милиона и 1 милиард долара. Разходите за лихви на компанията бяха само 53,5 милиона долара през последните 12 месеца.

С цифри като тези, Туитър изглежда е на път да профука пари, усилвайки натиска върху Мъск да трансформира компанията чрез намиране на нови източници на приходи и намаляване на разходите. Такъв е случаят дори с анализаторите от Уолстрийт, които оценяват рекордните печалби през 2022г. Но тези предвиждания може да се окажат твърде розови, ако прогнозите за рецесия в САЩ се сбъднат – самият Мъск каза на 16 май, че такава вероятно вече е в ход. Повечето от продажбите на Туитър идват от реклама. При икономическо забавяне „първите неща, които компаниите оттеглят по отношение на маркетинговите бюджети, са разходите за реклама“, казва анализаторът на „Блумбърг интелиджънс“ Робърт Шифман.

„Да се постави такава капиталова структура в бизнес като Туитър е просто лоша идея, за която никога не е доказано, че е много печеливша“, казва Джон Макклейн, портфолио мениджър в „Брендиуайн глобал инвестмънт мениджмънт“. „Това е публична компания от доста време и изглежда, че те никога не са открили начин за осигуряване на приходи от потребителите“.

Дългът е само един от трите компонента на финансирането на Мъск. Той е намерил 19 други инвеститори, които да се присъединят към него с ангажимент за дялово участие на обща стойност 27,25 милиарда долара. И той е изтеглил маржин заем на стойност 6,25 милиарда долара срещу акциите си на Tesla, въпреки че се опитва да го замени, чрез привличане на предпочитани инвеститори в акции, което може да включва „Аполо глобал мениджмънт инк.“ и „Сикст стрийт“.

Както е типично при изкупуване с ливъридж, придобитата компания ще бъде отговорна за изплащането на новия дълг. Мъск и неговите колеги инвеститори в акции могат да загубят само парите, които са вложили в сделката. „Ливъриджът е наистина висок и свободният паричен поток ще бъде отрицателен, така че това със сигурност добавя елемент на риск към сделката“, казва Джордан Чалфин, старши анализатор в „Кредитсайтс“.

Междувременно продажбата на корпоративен дълг стана по-трудна през последните седмици. Повишаващите се лихвени проценти засегнаха най-силно нежеланите облигации, а средната доходност, която представлява стойността на заема, се увеличи с повече от цял процентен пункт, до около 7,6%, след като банките се съгласиха на сделката с Туитър. Институционалният пазар на така наречените „кредити с ливъридж“ също се охлади. Анализаторите виждат, че Туитър съобщава за рекордни печалби преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от 1,67 милиарда долара през 2022г. Туитър прогнозира около 925 милиона долара капиталови разходи. Извадете тази сума и наскоро увеличените разходи за лихви на Туитър от неговата „Ебитда“ и компанията ще изпраща пари в брой по-бързо, отколкото идват.

Ако Мъск успее да подобри финансовите резултати на Туитър, дългът ще стане по-управляем с течение на времето, което потенциално ще позволи на компанията да постигне неутрален паричен поток през 2023г. и положителен паричен поток през 2024г., според Чалфин. Туитър също има около 6,3 милиарда долара в брой и краткосрочни инвестиции, които биха могли да му позволят да харчи пари в брой за няколко години, казва Шифман от „Блумбърг интелиджънс“.

Но, казано с други думи, които могат да се използват, за Мъск, запален геймър, да играеш с такъв голям дълг означава да пуснеш Туитър в труден режим. - Пола Селигсън

В РЕЗЮМЕ: Туитър се опитва да извлече по-високи печалби от своята потребителска база, тъй като е изправен пред риск от рецесия. След захраненото от дългове придобиване на Илън Мъск, ще има по-малко място за грешки.