Кралете на гнилите дългове

Те взеха кредити за милиарди при рекордно ниски лихви, а сега получиха и по-висок кредитен рейтинг

17:00 | 25 февруари 2022
Обновен: 17:11 | 25 февруари 2022
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

От Паула Селигсън и Оливия Раймонд

 

Фондовият пазар през 2022 навлезе в дива ситуация, тъй като инвеститорите в акции се питат дали компаниите могат да растат достатъчно бързо, за да оправдаят високи си оценки. Но на пазара на гнилите, небанкови облигации, където вниманието е насочено само към способността фирмите да си плаща сметките, историята е малко по-различна. Няколко големи високодоходни кредитополучатели - включително Нетфликс Инк., чиито акции поевтиняха с с повече от 25 % , са близо до или наскоро повишиха кредитния си рейтинг от „боклук“ на „инвестиционен клас".

Нетфликс, Дел, Тесла и Т-Мобайл се възползваха от дългия период на ниски лихвени проценти, за да вземат сравнително евтино кредити за милиарди от инвеститори, жадни за доходност. След което получиха помощ, която дори не са очаквали: Пандемията от ковид и агресивният отговор на Федералния резерв удължиха периода на ниски лихви и лесни финансови условия, което осигури на компаниите повече пространство да осъществят плановете си.

Получаването на инвестиционен рейтинг позволява на компанията да взема кредити при по-ниски лихви и увеличава кръга от потенциални кредитори. Докато емитирането на нови „гнили“ облигации би могло да спре, пазарът на облигации с инвестиционен рейтинг почти никога не спира и може да осигури стабилен източник на финансиране дори за компании с голям дълг. "Ако преминете на изцяло инвестиционен клас, рискът от достъп до капитал при рефинансиране е много по-малък", казва Дейвис Хебърт, анализатор в изследователската компания КредитСайтс. Но с оглед на нарастващата инфлация и вероятното увеличение на лихвените проценти, дали ще могат да се справят със ситуацията всички тези титани на гнилите дългове, приравнени почти до сините чипове?

Въпросът стои най-остро пред Нетфликс и Тесла, тъй като те се възползваха най-лакомо не само от ниските лихви, но и от високата оценка на акциите си, които сега се понижават. Но според кредитните анализатори и двете компании са постигнали напредък.

Вземането на кредит е съществен елемент от развитието на компанията Нетфликс, наричата иронично от някои критици Дългфликс. Дългът на компанията, без лизингите, се разду от малко под $1 млрд. през 2014 до над $16 млрд. през 2020 г., като последната ѝ облигационна сделка приключи през април същата година. Нетфликс се нуждаеше от парите, за да премине от оператор на лицензирано съдържание към израстването да едно от най-големите медийни компании в света. Инвеститорите с фиксирана доходност се утешаваха с високата цена на акциите на компанията. "Дори ако хората поставяха под въпрос пазарната капитализация, тя им даваше известна вяра, че под това стои реална стойност“, казва Хънтър Мартин, друг анализатор на КредитСайтс. По същество инвеститорите в облигации можеха да предположат, че дори нещата да тръгнат на зле, компанията ще успее да намери купувач за активите си или да набере пари от продажба на акции, много преди дългът ѝ да бъде застрашен.

Когато настъпи пандемията, богатото съдържание на Нетфликс я превърна в един от основните начини, хората да си преварват приятно свободното си време у дома. Броят на абонатите надхвърли 200 млн. души, което помогна пазарната стойност на компанията да скочи още до над $300 млрд. в края на 2021 г. - в сравнение с около $25 млрд., когато взеха първия кредит.

Тази година Нетфликс е изправена пред много по-голям скептицизъм от страна на инвеститорите в акции, а пазарната ѝ стойност падна до под $200 млрд. Ръстът на абонатите през 2021 също намаля наполовина от предходната година.

Поевтиняването на акциите, заедно с повишаването на лихвените проценти, може да струва скъпо на Нетфликс, ако се опита да добави още дълг, макар че компанията няма такива намерения - освен ако обстоятелствата не се променят. Миналата година Нетфликс заяви, че вече няма нужда да взема заеми, за да финансира ежедневните си операции, а занапред ще се стреми към нива на дълга от $10 до $15 млрд. Увеличаването на абонаментите и паузата в производствените разходи, след като пандемията спря снимането на филми, позволиха на Нетфликс да регистрира положителен паричен поток през 2020 - по-рано от първоначално планираното. А компанията се надява да постигне това на регулярна основа от тази година.

„Стандарт&Пуър Глобал Рейтингс вече повиши рейтинга на Нетфликс до "син чип", а Муузис Инвесторс Сървис я оценява само едно стъпало по-ниско и с положителна перспектива - което означава, че повишаването на рейтинга е много вероятно.

За Тесла еуфорията на пазара на акции бе още по-важна. Компанията само веднъж бе принудена да прибегне до услугите на пазара на гнили облигации, преди да се обърне към твърдите си фенове, за да набере капитал за финансиране на нови модели и заводи, а впоследствие този гнил дълг бе изплатен. Тесла взе заем от $1,8 млрд. през 2017, след като закъса за пари заради похарчените милиарди за проектиране и производство на нови модели автомобили. Към 2018 съществуваше основателен риск Тесла да остане без пари, но тя обърна съдбата си, като увеличи продажбите, а по-късно пусна на пазара Model Y.

След това се появи ковид. Действията на Фед, съчетани с огромния спасителен пакет за икономиката от Конгреса, насърчиха бума на фондовия пазар, точно както експлозията на приложенията за търговия с нулева комисиона привлече повече инвеститори. Популярността на Тесла и нейният легендарен ГИД Елон Мъск привлякоха много обикновени инвеститори, което помогна на компанията да си извоюва място в С&П 500. Пазарната ѝ стойност се повиши до връх от над $1 трлн. през ноември 2021 - от около $80 млрд. в началото на 2020. През втората половина на 2020 Тесла набра $10 млрд. в две предлагания на акции, след поредица от по-малки продажби на акции. "Метеоритното покачване на акциите им позволи да наберат капитал за милиарди", казва Дан Айвс, анализатор в Уедбуш Секюритис.

Тесла се изкачи до прага на инвестиционния клас от дълбоката територия на боклука, което постигна при продажбата на облигациите през 2017. Очаква се тя да достигне инвестиционен клас през следващата година. (Обикновено компаниите се считат за инвестиционни, когато поне двама от трите големи кредитни рейтингови агенции им го предоставят) Утвърдени автомобилни производители като Форд Мотър, Дженеръл Моръс и Тойота Мотър харчат енергично за изграждане на собствени автопаркове от е-автомобили, оказвайки конкурентен натиск върху Тесла. Въпреки това, дори и след 14% спад в цената на акциите й тази година, компанията има най-високата пазарна стойност от всички производители на автомобили в света - над $900 млрд. Това й дава много възможности за привличане на парични средства.

За T-Мобайл ЮЕс Инк пандемията беше история с много обрати. Безжичният оператор през годините разчиташе на облигации, за да финансира закупуването на права върху радиочестотния спектър, които са от решаващо значение за изграждането на безжични мрежи, и компанията планираше да го направи отново, за да плати за придобиването на Спринт. Но сделката имаше лошия късмет да приключи на 1 април 2020 . Това съвпадна с разгара на пазарните сътресения след ковид, така че моментът беше труден за емитиране на нов корпоративен дълг. За да се гарантира, че сделката със Спринт ще бъде осъществена, група банки отпуснаха на T-Мобайл заем в размер на $23 млрд. – резервна мярка, която беше предварително договорена. Това е най-големият мостов заем от този вид, който се е озовал в балансите на банките от финансовата криза през 2008 г. насам.

Но банките успяха да продадат заема на T-Мобайл на институционални инвеститори почти веднага. В дните, предшестващи придобиването, Фед работи извънредно, за да поддържа дълговите пазари в действие. Той дори предложи да изкупува корпоративен дълг в ключово съобщение от 23 март 2020, което повиши доверието на инвеститорите в облигациите като цяло.

T-Мобайл надхвърли очакванията за интегриране със Спринт и увеличи сумата, която очаква да спести от обединяването на компаниите. Тя вече има известен достъп до пазара на облигации с инвестиционен рейтинг, като обезпечава определен дълг с активи. Като цяло Фитч Рейтингс повиши рейтинга на T-Мобайл до статут на "син чип", а Муудис и С&П могат да направят това скоро, което означава, че компанията ще се присъедини към равностойните ЕйТи&Tи и Веризон.

Дел Текнолоджис Инк. е доказателство за това, че бавното и стабилното може да печели състезание. Компанията възстанови инвестиционния си рейтинг през 2021, след като падна до "боклук", когато основателят й Майкъл Дел и частната инвестиционна компания Силвър Лейк Партнърс използваха дълг, за да я направят частна през 2013. След това тя пое нови десетки милиарди дълг за поглъщането на ИЕмСи през 2016. Оттогава насам Дел намалява дълговете си, а напливът за работа от дома през 2020 ускори ръста на продажбите. Освен това тя отдели ВиЕмуеър, което ѝ осигури парични средства за изплащане на достатъчно дълг, за да си възвърне инвестиционния рейтинг.

Тези четирима големи кредитополучатели може би са сключили сделките си и са повишили кредитните си рейтинги навреме. Сега се водят дебати за това колко много и колко бързо Фед ще повиши лихвените проценти и ще прекрати покупките на облигации. Засега инвеститорите все още са склонни да предлагат сравнително евтини кредити. "Всеки мениджър на активи ще ви каже, че не му плащат, за да седи на кеш", казва Люба Петрова, ръководител на групата за ливъридж финансиране във Фитч. Дори шест увеличения с четвърт пункт през тази година ще вдигнат лихвения процент по федералните фондове до около 1,5%, което е точно около нивата отпреди ковид. Но ако инфлацията се влоши, а икономическият растеж остане силен, централната банка може да предприеме по-силни действия - и десетилетието на лесните пари може окончателно да приключи.

В такъв случай следващият Нетфликс, който ще харчи пари в брой, или T-Мобайл, който ще придобива активи, може да се наложи два пъти да помисли, преди да вземе заем. Това може и да не е съвсем лошо: компанията за споделяне на офиси УиУърк взе $702 млн. от инвеститори през 2018 г., за да финансира бързия си растеж, след което изпадна в немилост през следващата година. Но можете да добавите достъпа на корпоративна Америка до дълг към списъка с притеснения, които тежат на Фед, докато обмисля следващите си стъпки. – Пола Селигсън и Оливия Реймонд

В РЕЗЮМЕ Достигането на инвестиционен клас помага на компанията да вземат по-евтини и лесни заеми - добра позиция за това. Но ФЕД вече се насочва към по-строга парична политика.