След успеха на Олимпиадата Китай вижда спорта като двигател на растеж

Досега страната-домакин е спечелила 34 златни медала

13:56 | 6 август 2021
Обновен: 13:57 | 6 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тъй като Китай е начело на олимпийското класиране по златни медали за първи път от 2008 г., страната предприема още по-големи стъпки, за да превърне спорта в двигател на икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Успехът (34 златни медала към петък сутринта, в сравнение с 30 за САЩ) отчасти е отражение на съгласуваните усилия през годините за увеличаване на разходите за спорт преди Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Китай и

Сега властите имат амбициозен план да превърнат спорта в индустрия на стоийност 5 трилиона юана (773 милиарда долара) до 2025 г., което е увеличение от 70% спрямо нивата от 2019 г. Това би могло да го направи потенциален двигател на икономиката, да създаде нови работни места и да привлече инвестиции. 

Тази седмица акциите на китайски производители на маратонки и други спортни компании скочиха, след като Пекин си постави конкретни цели като например повече от една трета от населението да участва в редовни спортни упражнения и да се увери, че всеки китайски окръг и общност разполагат с фитнес уреди.

Съгласно спортния план повече от 3 милиона души ще бъдат наети като фитнес треньори за насърчаване на упражненията в страната. Това би било повече от броя на хората, които са работили в китайския хотелски и ресторантьорски сектор през 2019 г., според изчисленията на Bloomberg.

Ако Пекин успее да постигне целите си, спортът ще представлява 3,3% от брутния вътрешен продукт до 2025 г. - спрямо 2,5% през 2015 г., според изчисленията на Bloomberg, използвайки прогнозите за БВП на Международния валутен фонд.

Въпреки че все още е в ранен етап на развитие, спортната индустрия се е превърнала във „важна подкрепа“ за китайската икономика, пишат в доклад анализатори на China International Capital Corp.

„Очакваме секторът да се трансформира в по-разнообразен, здравословен и устойчив модел на развитие“, казаха те.

Правителството увеличи разходите за спорт значително преди Олимпиадата в Токио, като похарчи почти 10 милиарда юана през 2019 г., се казва в годишния доклад на бюджета на Главната администрация на спорта.

Организацията, която наблюдава подготовката за олимпийски спортове в Китай, намали административните си разходи, като същевременно увеличи финансирането на спортни състезания с 26%. През тази година разходите за игри в чужбина се увеличиха с 53%.

Разходите се оправдаха в Токио, след като китайските спортисти се отличиха не само в дисциплини, където традиционно са имали успех, като гмуркане, вдигане на тежести и гимнастика, но и в нови, като лека атлетика и плуване.