Производството в Китай не е много по-евтино от това в САЩ

Енда Къран от Bloomberg с коментар по темата

15:07 | 17 март 2016
Автор: Ивайло Лаков
Енда Къран снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Енда Къран снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Енда, вие сте запознат с този анализ. Виждаме продуктивността в САЩ, която може да компенсира разликата, ще ни разкажете ли повече?

Това наистина е едно много интересно проучване на пазарната икономика, Риш. Всеки ден по телевизията, по време на политическите дебати в Съединените щати чуваме много доводи за нечестната търговия, идваща от Китай и режима на валутния им курс, за който казват, че облагодетелства износа на страната.

Oxford Economics направиха едно проучване за цената на труда или цената за единица труд, което показва, че в Китай бизнесът струва едва 4% по-малко.

4%?

Да, 4% по-малко отколкото в САЩ.

Не трябва ли да варира в зависимост от индустрията?

Това са общите резултати от изследването им. А причините за това са много интересни. Съединените щати все още имат най-високите нива на производителност в световен мащаб. Има много фактори, които също допринасят за това, като гъвкавия трудов пазар, което значи, че лесно можете да наемате и освобождавате персонал, голям вътрешен...

Сигурен съм, че можете да правите това и в Китай.

Да, сигурно е така. Голям вътрешен потребителски пазар, готова потребителска база и разбира се – евтина енергия. Всички тези фактори оборват заглавията, че силният долар вреди на производството на САЩ и че страната губи работна ръка от Китай.

Oxford са анализирали цифрите и нещата не са точно такива, каквито мислехме, че са.

Трябва да има някаква условия, винаги има!

Да, има, разбира се. Най-голямото от тях е, че растежа на продуктивността изобщо не е впечатляващ. Въпреки, че се справя добре в сравнение с другите страни, производителността не е голяма и това е заради проблемите в сектора на здравеопазването в САЩ.

Въпреки, че в сравнение с другите страни, Съединените щати се справят добре, нивото на производителността трябва много да се повиши, защото в момента забавя растежа там.

Добре, но какви са рисковете за прогнозите там?

Един от тях може би е свързан с Доналд Тръмп. Проблемът е, ако доларът започне рязко да се повишава. От средата на 2014, той се увеличава със сравнително бавни темпове.

Това, което от Ofxord се опитват да ни кажат е, че до този момент икономиката страдаше, но производителите в Америка успяваха да се справят с това.

Какво ще се случи, ако доларът рязко започне да се повишава? Тогава САЩ ще пострада, а Китай ще спечели, както и страни като Япония.

Мисля, че най-големият риск за прогнозите в това сравнително проучване е доларът.

Ако г-жа Йелън обърне позицията си, която сега е миролюбива, но ако започне отново да увеличава лихвените проценти, това би подложило износителите на натиск.