Още една оферта за Лондонската борса

ICE обмисля да предложи сливане на Лондон

14:36 | 1 март 2016
Автор: Валери Ценков
Снимка: Alan Weller/Bloomberg News.
Снимка: Alan Weller/Bloomberg News.

Intercontinental Exchange Inc. заяви, че обмисля да направи предложение за сливане на London Stock Exchange Group Plc, само седмица след като от Deutsche Boerse AG съобщиха, че са влезли в преговори за сливане с компанията от Великобритания.

От ICE казаха, че все още не са взели окончателно решение дали да отправят такава оферта, нито пък са говорили с управата на LSE за подобна сделка. Съобщението изстреля акциите на LSE до рекордно високи стойности и те се покачиха с 8% тази сутрин в Лондон.

ICE е базирана в Атланта и е собственик на New York Stock Exchange. Според запознати, в сътрудничество с екип от консултантски фирми, сред които и Morgan Stanley се подготвя евентуална по-висока оферта за LSE.

Макар американската компания да е наясно, че може да срещне политически и корпоративен отпор, ако се опита да развали европейската сватба, ICE е стигнала до заключението, че акционерите на LSE могат да бъдат спечелени за сделката заради по-високата оферта. Иначе, насрещната оферта може да принуди Deutsche Boerse да вдигне офертата си.

Краен срок

Вероятно, ICE ще направи своя ход преди 22.03.2016, когато е крайният срок за отправяне на официална оферта от Deutsche Boerse към LSE.

Представители на страните, както и на консултантите отказаха коментар.

Бизнесът с борсите е изпъстрен със сливания и придобивания. ICE, под ръководството на Джеф Спречър, се превърна в световен играч отчасти заради закупуването през 2013 на NYSE Euronext, който ѝ донесе Liffe - бизнеса с деривати. През октомври, Спречър разшири бизнеса си като придоби Interactive Data Holdings Corp срещу 5,2 милиарда долара.

Не за първи път ICE отправя нежелани оферти към конкурентите. През 2007, Chicago Mercantile Exchange успява да купи Chicago Board of Trade въпреки непоисканата оферта на ICE за 11,8 милиарда долара. Кели Лоуфър, директор в ICE и съпруга на Спречър, плаща на един от портиерите в хотела „Бока Ратон Ризорт и Клуб“. Много рано сутринта, момчето трябва да пъхне под вратите на стаите на председателят на борда на директорите Чарлс Кери и главния изпълнителен директор Бърнард Дан на CBOT предложението на ICE. Действието се развива през 2012 и насрещната оферта на ICE принуждава Chicago Mercantile Exchange на три пъти да вдига офертата си.

Миналата седмица Deutsche Boerse и LSE обявиха плановете си да се слеят и така да създадат един световен играч на стойност 20 милиарда английски лири, който ще се конкурира с най-големите и на пазара за деривати. Сделката би събрала на едно място и индекса Euro Stoxx 50, най-скъпият измервател за акции в Европа и портфейлът от индекси FTSE Russell.